19/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Παρεξηγήσεις και διαφωνίες»

ΟΥΚΡΑΝΙΑ - Πούτιν και Ποροσένκο εξετάζουν γαλλικό σχέδιο για επίβλεψη των μεταξύ τους συνόρων από μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
      Pin It

Του Γιώργου Τσιάρα

 

 Χειραψία Πούτιν Ποροσένκο, έστω και για τους φακούς των φωτογράφων...  REUTERS/ Daniel Dal Zennaro


Χειραψία Πούτιν Ποροσένκο, έστω και για τους φακούς των φωτογράφων…
REUTERS/ Daniel Dal Zennaro

Ακαρπος φαίνεται πως ήταν ο μαραθώνιος διαβουλεύσεων κορυφής για την Ουκρανία στο Μιλάνο. Χθες το πρωί, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο κάθισαν γύρω από το ίδιο τραπέζι με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, για δεύτερη φορά, για να αναζητήσουν τρόπους για την επίλυση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία.

 

Οι τέσσερις ηγέτες, μαζί με συνεργάτες τους, συναντήθηκαν σε ξενοδοχείο στο κέντρο του Μιλάνου στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ηγετών της Ε.Ε. και της Ασίας. Νωρίτερα, η «τετράδα» των ηγετών είχαν συναντηθεί με τον οικοδεσπότη της συνόδου, τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, αλλά και τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και τον απερχόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο.

 

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι συναντήσεις δεν έφεραν αποτέλεσμα. Ο Πούτιν δήλωσε πως η συνάντηση -που ξεκίνησε με μια «χλιαρή» χειραψία του με τον Ποροσένκο- με τον πρόεδρο της Ουκρανίας και ηγέτες της Ε.Ε. υπήρξε «θετική», αλλά πως δεν υπάρχει ένδειξη για κάποια αποφασιστικής σημασίας εξέλιξη για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία. Πιο ξεκάθαρος ήταν ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, που τόνισε πως «οι συνομιλίες είναι πράγματι δύσκολες, γεμάτες παρεξηγήσεις και διαφωνίες. Δυστυχώς ορισμένοι από τους συμμετέχοντες επέδειξαν απόλυτα στρεβλωμένη, αντιδιπλωματική και ανελαστική στάση έναντι της Ρωσίας και πλήρη απουσία βούλησης να καταλάβουν την πραγματικότητα της κατάστασης στη νοτιοανατολική Ουκρανία».

 

Η Μέρκελ, στην οποία προφανώς αναφερόταν ο Πεσκόφ, δήλωσε από την πλευρά της πως οι συνομιλίες δεν έχουν οδηγήσει πουθενά. «Μέχρι τώρα δεν μπορώ να δω κάποια σημαντική πρόοδο», δήλωσε η Μέρκελ βγαίνοντας από τη συνάντηση. «Θα συνεχίσουμε να μιλάμε. Υπήρξε πρόοδος σε μερικές λεπτομέρειες, αλλά το κύριο ζήτημα είναι οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», πρόσθεσε. Είχε προηγηθεί, άλλωστε, μια δύσκολη νύχτα σύγκρουσης της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον Πούτιν, τόσο στο δείπνο των ηγετών του ASEM όσο και σε ένα μεταμεσονύχτιο ραντεβού των δύο ηγετών, όπου φάνηκε πως δύσκολα θα βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ των δύο «στρατοπέδων».

 

Οσο για τον Ρέντσι, που ήταν ο οικοδεσπότης της συνάντησης, δήλωσε στη συνέχεια ότι έχει γίνει κάποια πρόοδος, αλλά παραμένουν «πολλές διαφορές». «Προφανώς υπάρχουν ακόμη πολλές διαφορές, είναι φυσικό [...] αλλά θα ήθελα να υπογραμμίσω την πραγματική βούληση να βρεθεί μια λύση και είμαι αληθινά θετικός έπειτα απ’ αυτή τη συνάντηση», είπε ο Ρέντσι και πρόσθεσε ότι οι Πούτιν και Ποροσένκο εξετάζουν ένα γαλλικό σχέδιο που προβλέπει τη χρήση μη επανδρωμένων αεροπλάνων για την επίβλεψη των κοινών συνόρων των δύο χωρών. «Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και προφανώς η Ρωσία και η Ουκρανία είναι διαθέσιμες για να προσφέρουν τη δυνατότητα να ελέγχονται τα σύνορα και με τα νέα τεχνολογικά εργαλεία», συμπλήρωσε.

 

Το μόνο «παράθυρο» που φάνηκε να ανοίγει στο Μιλάνο αφορά το φλέγον ζήτημα του φυσικού αερίου, καθώς ο Ποροσένκο δήλωσε πως συμφώνησε στα βασικά σημεία ενός νέου συμβολαίου για τη διευθέτηση του χρέους προς τη ρωσική Gazprom. Ως γνωστόν, η Μόσχα απειλεί πως θα μειώσει την παροχή γκαζιού προς την Ευρώπη αν το Κίεβο παρακρατήσει -κατά την προσφιλή του συνήθεια- μέρος του ρωσικού αερίου που περνάει από τους αγωγούς του για να καλύψει… τζάμπα τις εγχώριες ενεργειακές του ανάγκες.

 

Scroll to top