20/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Λογοκρισία στα κοινωνικά δίκτυα

Στο στόχαστρο των μεξικανικών καρτέλ, δημοσιογράφοι που αρνούνται να υποταχθούν στον νόμο της σιωπής.
      Pin It

Της Χριστίνας Πάντζου

 

«Κλείστε τους λογαριασμούς σας. Μη βάζετε σε κίνδυνο την οικογένειά σας όπως έκανα εγώ. Σας ζητώ συγγνώμη. Πέθανα για το τίποτα». Με αυτό το μήνυμα στο Twitter της Μαρία ντελ Ροσάριο Φουέντες ανακοίνωσαν οι δολοφόνοι της τον θάνατό της, συνοδεύοντάς το με φωτογραφίες: στη μία ζωντανή, στην άλλη αιμόφυρτη και άψυχη.

 

Το μήνυμα στάλθηκε από τους ενόπλους που την απήγαγαν την περασμένη Τετάρτη από τη συνοριακή πόλη Ρεϊνόσα, σε μία από τις άγριες Πολιτείες του Μεξικού, την εκτός νόμου Ταμαουλίπας.

 

Εκεί όπου, όπως και σε άλλες ναρκοκρατούμενες περιοχές της χώρας, η δημοσιογραφία βρίσκεται στο στόχαστρο των καρτέλ. Οι δημοσιογράφοι δολοφονούνται, οι εφημερίδες δέχονται βροχή τις σφαίρες, οι εκδόσεις έχουν διαβρωθεί από το οργανωμένο έγκλημα, που πληρώνει για το ποια θέματα θα δημοσιευτούν και κυρίως ποια θα αποσιωπηθούν.

 

Αρνούμενη να υποταχθεί στον νόμο της σιωπής και του τρόμου, μια ομάδα γενναίων δημοσιογράφων και απλών πολιτών αποφάσισε να στραφεί στους συμπολίτες της κάνοντάς τους συμμέτοχους στην ενημέρωση. Εκείνοι ανταποκρίθηκαν και καθένας στέλνει ειδήσεις για τα τεκταινόμενα: μια μάχη με νεκρούς στον δρόμο, ένας πολίτης που απήχθη από τον στρατό, μια επιδρομή «παραλαβής φόρων» από τους ναρκεμπόρους, τρεις νεκροί κρεμασμένοι σε μια γέφυρα…

 

Ετσι, με πρωτοβουλία της γιατρού Μαρία ντελ Ροσάριο γεννήθηκε το «Τόλμη για την Ταμαουλίπας», ένα website που φιλοξενείται στο Facebook και ενημερώνει για τα γεγονότα μέσω twitter ανώνυμων (για λόγους ασφαλείας) χρηστών. Ανώνυμα έγραφε και η ίδια στο @ΜΙUT3, αλλά πριν από δύο μήνες άρχισαν οι απειλές εναντίον της προειδοποιώντας την να σταματήσει γιατί την έχουν εντοπίσει. Λίγο πριν η Ρεϊνόσα είχε γεμίσει αφίσες που πρόσφεραν 30.000 δολάρια σε όποιον δώσει πληροφορίες για τους διαχειριστές του ιστότοπου.

 

Την περασμένη Τετάρτη, ένοπλοι επέδραμαν στο ιατρείο της, την απήγαγαν και δύο ημέρες μετά χρησιμοποίησαν το twitter της για να ανακοινώσουν τη δολοφονία της. Κανείς δεν αμφιβάλλει πως οι δολοφόνοι της ήθελαν να δώσουν ένα σαφές μήνυμα εκφοβισμού για να σωπάσουν τη μόνη πηγή αληθινής ενημέρωσης για τον εφιάλτη που ζουν οι κάτοικοι. «Σήμερα η ζωή μου έφτασε στο τέλος της. Μην κάνετε το ίδιο σφάλμα με μένα. Τίποτε δεν κερδίζουμε. Αντίθετα, σήμερα καταλαβαίνω ότι με βρήκε ο θάνατος για το τίποτα», προειδοποιούν σε άλλο tweet.

 

Στην Πολιτεία Ταμαουλίπας έχουν δολοφονηθεί 12 δημοσιογράφοι την τελευταία δεκαετία και άλλοι δύο έχουν απαχθεί και προστίθενται στον τραγικό απολογισμό των «αγνοουμένων». Το κενό της ενημέρωσης ανέλαβαν δυναμικά τα κοινωνικά δίκτυα μέσω της δημοσιογραφίας των πολιτών, που τώρα αποτελεί επίσης στόχο των ναρκεμπόρων και των διαπλεκόμενων συνεργατών τους – πολιτικών και αξιωματούχων.

……………………………………………………………….

 

Η μητρότητα μπορεί να περιμένει

Αμερικανικές εταιρείες προσφέρουν πλήρη κάλυψη δαπανών για κατάψυξη ωαρίων

 

Είναι πλέον επίσημο. H μητρότητα σου στερεί χρόνο από τη δουλειά και αποσπά την προσοχή σου. Αν λοιπόν μπορείς να την καθυστερήσεις, γιατί να μην το κάνεις ώστε να εξασφαλίσεις μια λαμπρή καριέρα; Αυτό είναι το μήνυμα που κρύβεται πίσω από τα νέα προγράμματα κινήτρων που έχουν υιοθετήσει μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις για την πρόσληψη θηλυκών ταλέντων: μαζί με άλλα προνόμια, όπως δωρεάν δείπνα ή εκπτώσεις σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, προσφέρουν στις φιλόδοξες υπαλλήλους τους την πλήρη κάλυψη των δαπανών για κατάψυξη των ωαρίων τους!

 

Στη στρατιά των επιχειρήσεων που φαντάζονται την πολυσυζητημένη συμφιλίωση εργασιακής και οικογενειακής ζωής ως ένα κατεψυγμένο δικαίωμα και εξασφαλίζουν ότι οι εργαζόμενές τους εγγυημένα δεν θα τεκνοποιήσουν… έως ότου γεράσουν, προστίθενται τώρα γίγαντες της τεχνολογίας, όπως οι Apple και Facebook. Είναι άγνωστο αν έχουν υιοθετήσει μέτρα που επί δεκαετίες προωθούν διεθνείς οργανισμοί, όπως άδειες ανατροφής παιδιών για μητέρες και πατέρες, ευέλικτα ωράρια για γονείς ή δωρεάν παιδικούς σταθμούς. Αντίθετα, με γενναιοδωρία χρηματοδοτούν έως και δύο κύκλους θεραπείας για κατάψυξη ωαρίων, πληρώνοντας έως και 20.000 δολάρια συν 500 κάθε χρόνο για τη συντήρησή τους.

 

Για εταιρείες που αυτοδιαφημίζονται ως καινοτόμες είναι απογοητευτικό να παρουσιάζουν με νεωτεριστικό περιτύλιγμα «προνομίου» μια αναχρονιστική (και παράνομη σε πολλές χώρες) πρακτική, που λέει ότι «δεν προσλαμβάνω γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία γιατί δεν μου αποδίδουν το ίδιο…» Ή να υιοθετούν, επίσημα στην ουσία, την «παραδοχή ότι η ανατροφή των παιδιών είναι αποκλειστικά γυναικεία υπόθεση, αφού από αυτές και μόνο απαιτούν να καθυστερούν επ’ αόριστον την τεκνοποίηση», γράφει η Ζόι Ουίλιαμς στον «Guardian».

 

«Αν θέλεις να πείσεις ότι είσαι μια σύγχρονη επιχείρηση, δεν σε αφορά αν ένας υπάλληλός σου θέλει να κάνει οικογένεια. Oφείλεις να προσλαμβάνεις τις γυναίκες όπως ακριβώς και τους άντρες, αναγνωρίζοντας ότι όλοι έχουν ανθρώπους για τους οποίους νοιάζονται και πρέπει να συμβάλλεις στο να ικανοποιούν αυτές τους τις υποχρεώσεις. Αυτές είναι απεχθείς πρακτικές, που υποβιβάζουν τους υπαλλήλους σε απλές βιολογικές λειτουργίες ώστε να ελέγχουν ότι εργάζονται καλύτερα, σκληρότερα και πιο συστηματικά».

 

…………………………………………………………………

 

Η σύζυγος που θέλει να γίνει πρόεδρος

 

Η διακυβέρνηση της Ζιμπάμπουε εξελίσσεται σε οικογενειακή υπόθεση, γράφουν πολλά δυτικά μίντια σχολιάζοντας την πρόθεση της Γκρέις Μουγκάμπε, συζύγου του 90χρονου προέδρου της χώρας, να διεκδικήσει την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος σε αντικατάσταση του Ρόμπερτ Μουγκάμπε, που βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας εδώ και 34 χρόνια. Η απόφαση θα ληφθεί τον Δεκέμβριο στο συνέδριο του Zanu-PF (Εθνικό Πατριωτικό Μέτωπο της Ζιμπάμπουε), που αναμένεται εκρηκτικό, καθώς η 49χρονη πρώτη κυρία μπαίνει σφήνα σε μια μάχη που θεωρούσαν δική τους τόσο η πανίσχυρη αντιπρόεδρος της χώρας Τζόις Μούτζουρου όσο και ο υπουργός Δικαιοσύνης Εμερσον Μνανγκάνγουα.

 

Το πολιτικό της βάπτισμα έγινε πριν από τρεις μήνες, όταν διορίστηκε πρόεδρος της Ενωσης Γυναικών του κόμματος και έκτοτε έβαλε πλώρη για την προεδρία – κατόπιν και θείας επιφοιτήσεως. «Μια μέρα είδα τον εαυτό μου να κυβερνά το βασίλειο των ουρανών. Αποφάσισα να αποδεχτώ την πρόκληση», δήλωσε σε συνέντευξή της στο «Daily News» της Ζιμπάμπουε. Ηδη η κυρία Μουγκάμπε κάνει μια δυναμική περιοδεία σε ολόκληρη τη χώρα συνοδεία στελεχών του κόμματος, που δεν φείδονται φιλοφρονήσεων, όπως η υπουργός Γυναικείων Υποθέσεων, η οποία κατέστησε σαφές: «Ξέρουμε ότι κάποιοι συνωμοτούν κατά του Μουγκάμπε, αλλά θα δώσουμε μάχη εναντίον τους και αποφασίσαμε να συστρατεύσουμε τη μητέρα μας για να πάρουμε την εξουσία, γιατί είναι μια άξια υποψήφια».

 

Αποφασισμένη πάση θυσία να επικρατήσει σε αυτόν τον πόλεμο της διαδοχής, η Γκρέις Μουγκάμπε, πρώην γραμματέας του προέδρου, η οποία έχει κατηγορηθεί για λαθρεμπόριο διαμαντιών και έχει επικριθεί για τον πολυτελή βίο της, έστειλε και απειλητική προειδοποίηση την περασμένη εβδομάδα στη βασική εσωκομματική της αντίπαλο Μούτζουρου: «Σε στηρίξαμε τόσες φορές, αλλά τέλος. Καιρός να αποχωρήσεις. Τώρα είμαι εγώ υποψήφια. Δεν είναι και ό,τι καλύτερο να κατεβάσω τον κόσμο στους δρόμους για να σε αναγκάσουν να μας αδειάσεις τη γωνιά».

 

Scroll to top