schauble-thema

21/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα βρήκαν στο έλλειμμα

Την άδεια του Βερολίνου για (περιορισμένου χρόνου) παραβίαση του Συμφώνου Σταθερότητας απέσπασαν οι Γάλλοι, αλλά οι Γερμανοί επέβαλαν την υποχρεωτική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη χρηματοδότηση επενδύσεων για την ανάπτυξη στην Ευρώπη.
      Pin It

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου

 

 Γερμανογαλλική σύναξη κορυφής: από αριστερά, οι υπουργοί Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Εμανουέλ Μακρόν και Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και Μισέλ Σαπέν (δεξιά) REUTERS/ Thomas Peter


Γερμανογαλλική σύναξη κορυφής: από αριστερά, οι υπουργοί Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Εμανουέλ Μακρόν και Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και Μισέλ Σαπέν (δεξιά)
REUTERS/ Thomas Peter

Εάν η χθεσινή τετραμερής συνάντηση των Γερμανών και Γάλλων υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας, στο Βερολίνο, γινόταν με ποδοσφαιρικούς όρους, θα λέγαμε ότι το τελικό αποτέλεσμα ήταν 2-1 υπέρ της Γερμανίας. Αυτό, γιατί στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση, φαίνεται πως οι Γερμανοί κατάφεραν να επιβάλουν δύο από τις βασικές τους θέσεις. Λένε «ναι» στη χρηματοδότηση επενδύσεων για την ανάπτυξη στην Ευρώπη, όπως λένε και οι Γάλλοι, αλλά όχι μόνον από τα δημόσια ταμεία και θέλουν οπωσδήποτε και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Παράλληλα κατάφεραν να κάνουν τον Γάλλο υπουργό Οικονομίας, Μισέλ Σαπέν, να δηλώσει με έμφαση ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν πρέπει να αλλάξει και όλοι πρέπει να τηρούν τους κανόνες του.

 

Από την άλλη, οι Γάλλοι φαίνεται πως κατάφεραν να αποσπάσουν τη συναίνεση των Γερμανών για περιορισμένου χρονικού διαστήματος παραβίαση της συνθήκης, που λέει πως οι χώρες δεν πρέπει να έχουν έλλειμμα μεγαλύτερο του 3% του ΑΕΠ.

 

Ολα ξεκίνησαν χθες το πρωί, όταν στο Βερολίνο διάβασαν τις δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, Εμανουέλ Μακρόν, που σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα έλεγε ότι «εμείς συμφωνούμε σε περικοπές ύψους 50 δισ. ευρώ, όμως και η Γερμανία πρέπει να κάνει επενδύσεις στο ίδιο ακριβώς επίπεδο».

 

Εμείς περικοπές, εσείς επενδύσεις

 

Αυτή ήταν και η πρώτη ερώτηση που δέχθηκε ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, όπου απάντησε όχι τόσο ξεκάθαρα όσο τα έλεγε στην εφημερίδα. Οπως ανέφερε, «η Γαλλία δεν ζητά τίποτε από τη Γερμανία, ούτε και η Γερμανία από τη Γαλλία. Βέβαια, η Γερμανία έχει μεγαλύτερη δυνατότητα δημόσιων επενδύσεων. Και ο καθένας πρέπει να κάνει ό,τι νομίζει σωστό για την πατρίδα του».

 

Σε αυτή την τελευταία φράση επέμειναν οι Γάλλοι, την επανέλαβε και ο υπουργός Οικονομίας, Σαπέν, όμως ο ίδιος τόνισε την ίδια στιγμή ότι «το Σύμφωνο Σταθερότητας συμφωνήθηκε από όλους μας και κανείς δεν πρέπει να το παραβιάζει, ούτε και να το αλλάξουμε». Μια φράση που έδειξε να ικανοποιεί ιδιαίτερα τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που έσπευσε να συμπληρώσει: «Να θυμίσουμε ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας είναι μια ιδέα που επέβαλαν οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες». Σε ό,τι αφορά το θέμα των δημόσιων επενδύσεων στην Ευρώπη, ώστε να επέλθει ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως οι επενδύσεις είναι απαραίτητες, ωστόσο οι Γερμανοί Β. Σόιμπλε και Ζ. Γκάμπριελ τόνισαν πως αυτό πρέπει να γίνει οπωσδήποτε και μέσω ιδιωτικών επενδύσεων και όχι μόνον από κρατικά ταμεία.

 

Επίσης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε πως οι δύο χώρες θα συντάξουν από κοινού μια συμφωνία για τις επενδύσεις στην Ευρώπη, ενώ σχετικά με τις τελευταίες αναταράξεις στις διεθνείς αγορές είπε πως «είναι γεγονός ότι περνάμε μια φάση αβεβαιότητας στις αγορές, η οποία όμως εμφανίζεται μεγαλύτερη από ό,τι είναι στην πραγματικότητα».

 

Scroll to top