Pin It

ΠΑΡΙΣΙ Tης Ηρας Φελουκατζή

 

REUTERS/Pascal Rossignol

REUTERS/Pascal Rossignol

Αδελφοκτόνος πόλεμος ξέσπασε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα με την παταγώδη επιστροφή της Μαρτίν Ομπρί στην πολιτική αρένα και τη δριμύτατη κριτική που ασκεί στην πολιτική του Φρανσουά Ολάντ. Σε συνέντευξή της στην κυριακάτικη εφημερίδα «Journal du Dimanche», η «σιδερά κυρία της Αριστεράς» ξεσπάθωσε κατά του Προέδρου Ολάντ και του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς, ζητώντας έναν «επαναπροσανατολισμό της οικονομικής πολιτικής» τους. «Διαφορετικά, η Αριστερά θα ηττηθεί στις προεδρικές εκλογές του 2017» τονίζει.

 

«Η πολιτική που ασκείται επί δύο χρόνια στη Γαλλία, όπως σχεδόν παντού στην Ευρώπη, έχει αποβεί σε βάρος της ανάπτυξης», λέει η Ομπρί και προτείνει ως εναλλακτική προοπτική «μια νέα σοσιαλδημοκρατία», ζητώντας να τερματιστούν οι «παλιές συνταγές του φιλελευθερισμού». Η πρώην ηγέτης του Σ.Κ. αναφέρει ότι «συμμερίζεται τις οικονομικές προτάσεις των επικριτών σοσιαλιστών και αποδοκιμάζει το γεγονός ότι δεν μπόρεσαν να συζητηθούν στο Κοινοβούλιο. Προβάλλοντας την ανάγκη να υιοθετηθεί πολιτική κοινωνικής δικαιοσύνης, η κόρη τού Ζακ Ντελόρ τοποθετείται ως ηγέτης της αριστερής πτέρυγας του Σ.Κ. και φαίνεται να αναλαμβάνει την αρχηγία των σοσιαλιστών ανταρτών. Ωστόσο, η ίδια υποστηρίζει ότι δεν είναι «υποψήφια» για κανένα αξίωμα και ότι έχει μοναδικό στόχο το να συμβάλει στον «ιδεολογικό διάλογο» της Αριστεράς.

 

Η πρωτοβουλία της Ομπρί προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Ο Φρανσουά Ολάντ κατέστησε σαφές ότι δεν θα αλλάξει προσανατολισμό. Δήλωσε ότι «οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν και θα επιταχυνθούν». Στο Σ.Κ. ορισμένες προσωπικότητες θεωρούν ότι η πολιτική επιστροφή της Ομπρί σηματοδοτεί τη στρατηγική της «να ανακτήσει την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος στο συνέδριο του 2015, με στόχο να μπλοκάρει τον Ολάντ».

 

Αντάρτισσα…

 

Η εφημερίδα «Liberation» παρουσιάζει στο πρωτοσέλιδό της την «αντάρτισσα» και υποστηρίζει ότι η πολυφωνία στο Σ.Κ. δεν σημαίνει διχασμό, σχίσμα, εμφύλιο πόλεμο στην Αριστερά. Εκφράζει μία νόμιμη αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, για την έξοδο από τη λιτότητα και τη δημιουργία μιας κοινωνικής προοπτικής. Ορισμένοι αναλυτές των ΜΜΕ εκτιμούν ότι «η Μαρτίν έβγαλε το όπλο της» και κατάφερε «πισώπλατη μαχαιριά» στον Ολάντ. Παρουσιάζουν διάφορα σενάρια για τα κίνητρα της Ομπρί, καθώς και τις μελετημένες χρονικά επικοινωνιακές της πρωτοβουλίες, που δείχνουν ότι προωθεί στρατηγική επανόδου στην εξουσία.

 

Ο Φρανσουά Ολάντ ξεκινάει το δεύτερο ημιχρόνιο της θητείας του σε δηλητηριώδες κλίμα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση OpinionWay μόνο 15% των Γάλλων εκφράζουν «ικανοποίηση» από τη δράση του και μόνο 13% των ερωτηθέντων επιθυμούν να θέσει εκ νέου προεδρική υποψηφιότητα το 2017.

 

Διχασμό στο Σ.Κ. προκάλεσε και η υιοθέτηση μέτρου μείωσης οικογενειακών επιδομάτων προς «εύπορους» γονείς (με εισόδημα άνω των 6.000 ευρώ). Το μέτρο αυτό προώθησαν σοσιαλιστές βουλευτές προκαλώντας σάλο από αντιδράσεις για την κατάργηση ενός πατροπαράδοτου δικαιώματος «ίσης αντιμετώπισης όλων των παιδιών» σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές ασφαλίσεις.

 

Η Μαρτίν Ομπρί, ο πρώην υπουργός Οικονομίας Αρνό Μοντμπούρ, υπουργοί που αποχώρησαν από την κυβέρνηση και οι αντάρτες σοσιαλιστές βουλευτές εκδηλώνουν πλέον δημόσια την αντίθεσή τους προς την οικονομική πολιτική του Ολάντ. Η εύθραυστη προεδρική πλειοψηφία δίνει την εικόνα κατακερματισμού και αποσταθεροποίησης. Μόνη παρηγοριά για τον Γάλλο Πρόεδρο είναι η συμφωνία που επήλθε ύστερα από διαπραγματεύσεις με τους «Ριζοσπάστες της Αριστεράς», τους τελευταίους συμμάχους του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Οι τρεις ριζοσπάστες υπουργοί παραμένουν στην κυβέρνηση και το PRG θα συνεχίσει την κοινοβουλευτική υποστήριξή του.

 

www.ira-feloukatzi.fr

 

Scroll to top