21/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χημικό μανιτάρι στο Ντονέτσκ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ - Ισχυρότατη έκρηξη σε εργοστάσιο χημικών προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές σε μεγάλη ακτίνα, μέχρι και στο στάδιο Donbass Arena. Στελέχη των ανταρτών κατήγγειλαν τις ουκρανικές δυνάμεις ότι έβαλαν κατά του εργοστασίου με βαλλιστικό πύραυλο τύπου Tochka-.
      Pin It

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

 

Τwitter @odessablogger (NIKOLAI HOLMOV)

Τwitter @odessablogger (NIKOLAI HOLMOV)

Ενα τεράστιο «μανιτάρι» σχηματίστηκε στον ουρανό του Ντονέτσκ, πάνω από το τοπικό εργοστάσιο χημικών, λίγο μετά την ισχυρότατη έκρηξη που συγκλόνισε χθες τις εγκαταστάσεις του και ολόκληρη πόλη-προπύργιο των ρωσόφωνων αυτονομιστών, στα ανατολικά της Ουκρανίας. Ακολούθησαν αλυσιδωτές εκρήξεις μικρότερης ισχύος, καθώς το ωστικό κύμα της πρώτης προκαλούσε εκτεταμένες καταστροφές σε μεγάλη ακτίνα. Ζημιές προκλήθηκαν μέχρι και στο στάδιο Donbass Arena (έδρα της Σαχτάρ Ντονέτσκ), όπου βρισκόταν σε εξέλιξη συνάντηση της ηγεσίας των αυτονομιστών.

 

«Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν από σπασμένα γυαλιά», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», Αντρέι Πουργκίν, διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως το σύννεφο που είχε αρχίσει να σχηματίζεται πάνω από την πόλη δεν είναι τοξικό. Παρ’ όλα αυτά, στελέχη των ανταρτών κατήγγειλαν τις ουκρανικές δυνάμεις ότι έβαλαν κατά του εργοστασίου με βαλλιστικό πύραυλο εδάφους εδάφους τύπου Tochka-U! Οι ισχυρισμοί αναμεταδόθηκαν από ρωσικά ΜΜΕ, διαψεύστηκαν από το Κίεβο και είναι δύσκολο να εξακριβωθούν από ανεξάρτητες πηγές.

 

Εκλογές

 

 Ζημιές από τους βομβαρδισμούς υπέστη και το στάδιο «Ντονμπάς Αρένα», στο Ντονέτσκ  REUTERS/ Shamil Zhumatov


Ζημιές από τους βομβαρδισμούς υπέστη και το στάδιο «Ντονμπάς Αρένα», στο Ντονέτσκ
REUTERS/ Shamil Zhumatov

Σε κάθε περίπτωση, η έκρηξη στο Ντονέτσκ -που προς στιγμήν κάλυψε τους συνεχιζόμενους ήχους πυρών κι εκρήξεων από το παρακείμενο και διαρκώς διαφιλονικούμενο μεταξύ στρατού και αυτονομιστών αεροδρόμιο της πόλης- αποτελεί ακόμη μία τρανή απόδειξη πως η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία υπάρχει μόνον «στα χαρτιά» και ότι η διατήρησή της σε ισχύ συνιστά μια καθαρά πολιτική απόφαση, εν όψει των επόμενων κρίσιμων για τη χώρα ημερών…

 

Την ερχόμενη Κυριακή, οι Ουκρανοί ψηφοφόροι καλούνται μέσα σε κλίμα διχασμού να εκλέξουν την επόμενη κυβέρνησή τους, που θα τους γλιτώσει από έναν νέο εμφύλιο, αλλά και από τη χρεοκοπία. Στις 2 Νοεμβρίου εν τω μεταξύ οι αυτονομιστές του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) στήνουν κι αυτοί τις κάλπες για τις τοπικές εκλογές που έχουν προκηρύξει. Και στο μεσοδιάστημα, οι ηγεσίες του Κιέβου και της Μόσχας θα πρέπει να έχουν προχωρήσει στην οριστικοποίηση της συμφωνίας Πούτιν-Ποροσένκο για επανάληψη της τροφοδοσίας της Ουκρανίας με ρωσικό φυσικό αέριο, μεσούντος του βαριού ουκρανικού χειμώνα.

 

«Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», ανέφερε χθες ανωνύμως στο πρακτορείο Reuters κυβερνητική πηγή στη Μόσχα. «Δεν νομίζω ότι η Ρωσία θα αρχίσει άμεσα τις παραδόσεις», είπε. Για σήμερα πάντως έχει προγραμματιστεί συνάντηση στις Βρυξέλλες μεταξύ των δύο πλευρών και του Ευρωπαίου επιτρόπου Ενέργειας, Γκίντερ Ετινγκερ, ο οποίος έκανε χθες επίσκεψη-αστραπή στο Κίεβο για προπαρασκευαστικές συνομιλίες.

 

Scroll to top