Pin It

Την Τουρκία θα επισκεφτεί στα τέλη Νοεμβρίου ο Πάπας Φραγκίσκος. Ο Ποντίφικας θα συναντηθεί τόσο με τον πρόεδρο Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Νταβούτογλου όσο και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη, ενώ θα επισκεφτεί και το μαυσωλείο του ιδρυτή του σύγχρονου τουρκικού κράτους Μουσταφά Κεμάλ, το μουσείο της Αγίας Σοφίας και το Μπλε Τζαμί. Ο Φραγκίσκος θα χοροστατήσει σε λειτουργία στον καθολικό καθεδρικό ναό της Κωνσταντινούπολης. Την Κυριακή 30 Νοεμβρίου ο Πάπας Φραγκίσκος θα γιορτάσει τον Αγιο Ανδρέα μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και στη συνέχεια θα υπογράψουν κοινή δήλωση.

 

Πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας πρόκειται να ληφθούν στη διάρκεια της επίσκεψης αυτής, καθώς η Τουρκία βιώνει ισχυρές εντάσεις που οφείλονται στις συγκρούσεις στο Ιράκ και τη Συρία και έχουν αναζωπυρώσει τα πάθη ανάμεσα στους Κούρδους και τους Τούρκους. Αλλωστε ένας από τους λόγους πίσω από το -υψηλής συμβολικής σημασίας- παπικό ταξίδι είναι και το γεγονός ότι στην Τουρκία έχουν καταφύγει εκατοντάδες χιλιάδες χριστιανοί πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ, κυνηγημένοι από τους φανατικούς ισλαμιστές.

 

Πριν από λίγες μέρες, μιλώντας στους καρδινάλιους της Καθολικής Εκκλησίας, ο Πάπας Φραγκίσκος χαρακτήρισε «πέρα από κάθε φαντασία» τις τρομοκρατικές πρακτικές του Ισλαμικού Κράτους και έκανε ειδική αναφορά στο δράμα των προσφύγων: «Πολλοί από τους αδελφούς μας βρίσκονται υπό διωγμό και έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους… Φαίνεται πως η αξία της ανθρώπινης ζωής έχει χαθεί, πως οι άνθρωποι δεν μετρούν πια για τίποτε και μπορούν να θυσιαστούν για άλλα συμφέροντα».

 

Γ.Τσ.

 

Scroll to top