Pin It

Σε «εγκληματική αμέλεια» της διεύθυνσης του αεροδρομίου Βνούκοβο της Μόσχας οφείλεται το «περίεργο» αεροπορικό δυστύχημα, στο οποίο έχασε τη ζωή του ο επικεφαλής της γαλλικής πετρελαϊκής εταιρείας Total, Κριστόφ ντε Μαρζερί. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ρωσική ερευνητική επιτροπή που εξετάζει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες το «Φάλκον», στο οποίο επέβαινε ο επικεφαλής του γαλλικού κολοσσού, συγκρούστηκε κατά την απογείωση με ένα εκχιονιστικό όχημα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ο Ντε Μαρζερί, τρία μέλη του πληρώματος και δύο Ρώσοι εργαζόμενοι του αεροδρομίου.

 

Σύμφωνα με την επιτροπή, ο οδηγός του ειδικού γκρέιντερ ήταν μεθυσμένος, κατηγορία που ωστόσο διαψεύστηκε από τον δικηγόρο του, ο οποίος υποστηρίζει πως ο οδηγός «ακολούθησε πιστά όλες τις οδηγίες που του δόθηκαν». Οι αρχές του ρωσικού αεροδρομίου πάντως ανέφεραν ότι τη στιγμή της απογείωσης του αεροσκάφους η ορατότητα ήταν αρκετά μεγάλη, στα 350 μέτρα.

 

Ο -γνωστός και με το παρατσούκλι «μεγάλο μουστάκι»- Κριστόφ ντε Μαρζερί ήταν διευθύνων σύμβουλος στην Total από το 2010, έχοντας ανέβει ένα ένα τα σκαλιά της ιεραρχίας. Θεωρούνταν ένθερμος υπερασπιστής της Ρωσίας, στην οποία η Τotal «τρέχει» διάφορα μεγάλα ενεργειακά πρότζεκτ συνεκμετάλλευσης παρά τη ρωσο-ευρωπαϊκή διαμάχη λόγω Ουκρανίας: είχε μάλιστα δηλώσει -στο πρακτορείο Reuters- πως η Ευρώπη θα πρέπει να σταματήσει να σκέφτεται τη διακοπή της εξάρτησής της από το ρωσικό αέριο, ενώ είχε τονίσει ότι οι εντάσεις μεταξύ Δύσης και Ρωσίας έφερναν τη Μόσχα πιο κοντά στην Κίνα. «Θα φτιάξουμε ένα νέο τείχος του Βερολίνου; Η Ρωσία είναι σύμμαχος… Αυτό που επιδιώκουμε είναι να μην είμαστε υπερβολικά εξαρτημένοι από οποιαδήποτε χώρα, όποια κι αν είναι. Οχι από τη Ρωσία, η οποία μας έχει σώσει πολλάκις» είχε πει χαρακτηριστικά.

 

Scroll to top