Pin It

ΡΩΜΗ Του Θεόδωρου Ανδρεάδη-Συγγελλάκη

 

 Ο Ματέο Ρέντσι προσπαθεί να διατηρήσει τα ποσοστά δημοτικότητάς του, υποσχόμενος σε όσα ζευγάρια αποκτήσουν παιδί «μπόνους» ογδόντα ευρώ το μήνα, μέχρι το μωρό τους να γίνει τριών ετών REUTERS/ Alessandro Garofalo


Ο Ματέο Ρέντσι προσπαθεί να διατηρήσει τα ποσοστά δημοτικότητάς του, υποσχόμενος σε όσα ζευγάρια αποκτήσουν παιδί «μπόνους» ογδόντα ευρώ το μήνα, μέχρι το μωρό τους να γίνει τριών ετών
REUTERS/ Alessandro Garofalo

Tο μεγαλύτερο ιταλικό συνδικάτο ετοιμάζεται για την κινητοποίηση του ερχόμενου Σαββάτου: τη διαδήλωση της πλατείας Σαν Τζοβάνι της Ρώμης, με την οποία η κεντροαριστερή συνδικαλιστική οργάνωση Cgil (η ισχυρότερη της χώρας) θα εκφράσει την κάθετη αντίθεσή της στη μεταρρύθμιση του Εργασιακού, την οποία προωθεί ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

 

Η επικεφαλής του Cgil, Σουζάνα Καμούσο, κάλεσε με επιστολή της όλα τα μέλη του συνδικάτου να στηρίξουν την κινητοποίηση: να πούνε «όχι» στην κατάργηση του δικαιώματος επαναπρόσληψης σε περίπτωση αβάσιμης απόλυσης, να ζητήσουν ουσιαστικότερες βοήθειες προς τους συνταξιούχους και λιγότερες θεαματικές, πολιτικές εξαγγελίες από τηλεοράσεως. Στόχος της Ιταλίδας συνδικαλίστριας είναι να καταφέρει να κατεβάσει στους δρόμους της Αιώνιας Πόλης τουλάχιστον ένα εκατομμύριο πολίτες, εργαζόμενους, συνταξιούχους, νέους και ανέργους.

 

Η κεντροαριστερή συνδικαλιστική αυτή οργάνωση (η οποία στο παρελθόν εξέφραζε τον χώρο των κομμουνιστών και σοσιαλιστών ψηφοφόρων και -κυρίως- το Κομμουνιστικό Κόμμα του Ενρίκο Μπερλινγκουέρ) είναι σήμερα ο κύριος κατακριτής του Ιταλού κεντροαριστερού πρωθυπουργού.

 

Σε βίντεο που «ανέβασε» στο διαδίκτυο, το Cgil παρουσιάζει μια παρωδία των ειδήσεων που μετέδιδε το καθεστώς του Μουσολίνι στους κινηματογράφους και, συγχρόνως, σατιρίζει τον Ρέντσι και τις πρωτοβουλίες του: «Είναι σχεδόν απίστευτο, αλλά βρέθηκε μια μούμια ενός εργαζόμενου, ο οποίος σε αρχαιότατη εποχή είχε εξασφαλίσει συμβόλαιο αορίστου χρόνου». «Η νέα μόδα σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των εργαζομένων, είναι εκείνη του σταγονόμετρου», λέει, μεταξύ των άλλων, ο ηθοποιός Πάολο Χέντελ, ο οποίος σπικάρει το βίντεο.

 

Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές συμμετοχές στη διαδήλωση της Ρώμης, θεωρείται βέβαιη η παρουσία της ριζοσπαστικής Αριστεράς του κόμματος του Νίκι Βέντολα «Αριστερά και Ελευθερία», της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, αλλά και μέρους της αριστερής πτέρυγας του «Δημοκρατικού Κόμματος» του Ρέντσι:

 

έχουν ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους οι Στέφανο Φασίνα, Τζάνι Κούπερλο και Πίπο Τσιβάτι, εκπρόσωποι της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Απ’ ό,τι έχει διαρρεύσει, το Σάββατο δεν θα βρεθεί στο πλευρό των εργαζομένων ο πρώην γραμματέας των «Δημοκρατικών», Πιερλουίτζι Μπερσάνι, ενώ δεν έχει ακόμη κάνει γνωστές τις προθέσεις του ο Μάσιμο ντ’Αλέμα.

 

Bonus για κάθε παιδί

 

Ο Ρέντσι, στο μεταξύ, προσπαθεί να διατηρήσει τα σχετικά υψηλά ποσοστά δημοτικότητάς του, υποσχόμενος σε όσα ζευγάρια αποκτήσουν παιδί από την 1η Ιανουαρίου, «μπόνους» ογδόντα ευρώ τον μήνα, μέχρι το μωρό τους να γίνει τριών ετών. Το μέτρο, όταν μπει σε πλήρη ισχύ, θα κοστίσει ενάμιση εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο. Παράλληλα, όμως, αποφάσισε να αναβάλει την καταβολή της σύνταξης του μεγαλύτερου μέρους των Ιταλών ηλικιωμένων από την πρώτη στις δέκα του κάθε μήνα. Κάτι που σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι μπορεί να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα για την πληρωμή των λογαριασμών και του ενοικίου τους.

 

Το ότι ο Ρέντσι δεν θα πάει στη διαδήλωση της Cgil είναι αυτονόητο. Η εναλλακτική επιλογή του, όμως, προκάλεσε σειρά αρνητικών αντιδράσεων. Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης θα μεταβεί στο πολιτικό εργαστήρι «Λεοπόλντα», στη Φλωρεντία, στο οποίο, στο παρελθόν, είχε παρουσιάσει την πλατφόρμα με την οποία κατάφερε να εκλεγεί γραμματέας του «Δημοκρατικού Κόμματος».

 

Πολλοί, τώρα διερωτώνται για ποιον λόγο -τώρα που η Κεντροαριστερά είναι στην κυβέρνηση- ο Ρέντσι και οι συνεργάτες του πρέπει να συνεχίζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, να μαζεύουν δύο εκατομμύρια ευρώ για το τριήμερο αυτό ραντεβού, από την Παρασκευή μέχρι την ερχόμενη Κυριακή.

 

Η συζήτηση και η όποια επεξεργασία του νέου προγράμματος δεν μπορούσε να γίνει εντός των γραφείων και των τοπικών οργανώσεων των Δημοκρατικών; Μήπως ο Ρέντσι ετοιμάζει νέο κόμμα, ή θέλει να κρατήσει «σε απόσταση ασφαλείας» από το κόμμα τους υποστηρικτές του, για κάθε αυτόνομη, μελλοντική κίνηση;

 

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν απαντήσεις, μόνον ενδείξεις που προσφέρονται για ποικίλες ερμηνείες…

 

Scroll to top