Canada-police-4

23/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τρομο-θρίλερ στον Καναδά

Ολα δείχνουν πως η επίθεση συνδέεται με την επίσημη «πρεμιέρα» της συμμετοχής καναδικών αεροσκαφών στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους. Καναδοί πολίτες που είχαν πρόσφατα ασπαστεί το Ισλάμ οι δράστες.
      Pin It

Πυροβολισμοί με αυτόματα όπλα -με άρωμα τρομοκρατίας- σε τουλάχιστον δύο σημεία της καναδικής πρωτεύουσας Οτάβα και μέσα στο Κοινοβούλιο. Ολα δείχνουν πως η επίθεση συνδέεται με την επίσημη «πρεμιέρα» της συμμετοχής καναδικών αεροσκαφών στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους. Καναδοί πολίτες που είχαν πρόσφατα ασπαστεί το Ισλάμ οι δράστες

 

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

 

 Αστυνομικοί ανταποδίδουν τους πυροβολισμούς, μέσα στο Καναδικό κοινοβούλιο  REUTERS


Αστυνομικοί ανταποδίδουν τους πυροβολισμούς, μέσα στο Καναδικό κοινοβούλιο
REUTERS

«Δεν υπάρχει ομοφωνία για το τι σημαίνει τελικά «τρομοκρατία»», έγραφε μόλις προχθές σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο του ο καθηγητής Τόμις Καπιτάν στους «New York Times», υπό τον τίτλο «Το βασίλειο του τρόμου». Ολα όμως τα στοιχεία από τις εφιαλτικές σκηνές που εκτυλίχθηκαν χθες στο κέντρο της Οτάβα, της καναδικής πρωτεύουσας, συνηγορούν πως πρόκειται για μια οργανωμένη τρομοκρατική επίθεση («ποταπή» αρκέστηκε να τη χαρακτηρίσει ο Καναδός πρωθυπουργός Χάρπερ), για τους εμπνευστές της οποίας υπάρχουν προς το παρόν ποικίλες υποψίες…

 

Την επομένη λοιπόν της αναχώρησης των πρώτων καναδικών μαχητικών αεροσκαφών από τη βάση της Αλμπέρτα με κατεύθυνση το Ιράκ και αποστολή τη συνδρομή της αμερικανο-αραβικής συμμαχίας στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους, οι κάτοικοι της Οτάβα ξύπνησαν με την είδηση ότι η καναδική κυβέρνηση αναβάθμισε το επίπεδο συναγερμού από χαμηλό σε μεσαίο για τον κίνδυνο τρομοκρατικού χτυπήματος. Και λίγο αργότερα άρχισαν να βιώνουν ένα διαρκές τρομο-θρίλερ, που είχε ως «αφετηρία» μια μυστηριώδη ένοπλη επίθεση στο Μνημείο των Πεσόντων.

 

Ενας στρατιώτης, μέλος της τιμητικής φρουράς, τραυματίστηκε σοβαρά από τα πυρά αγνώστου και υπέκυψε λίγες ώρες αργότερα στο νοσοκομείο. Στο μεσοδιάστημα, ο δράστης όχι μόνον είχε καταφέρει να διαφύγει πεζός από το σημείο της επίθεσης, αλλά εισέβαλε και στο παρακείμενο καναδικό Κοινοβούλιο, όπου βρίσκονταν σε εξέλιξη ξεχωριστές συνεδριάσεις των βουλευτών κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

 

Σύμφωνα με μεθύστερες δηλώσεις τού (ελληνοκυπριακής καταγωγής) υπουργού Οικονομικών του Καναδά, Τόνι Κλέμεντ, ο δράστης, με το που εισέβαλε στη Βουλή, έστριψε αμέσως δεξιά, κατευθυνόμενος προς την είσοδο της αίθουσας όπου συνεδρίαζε η Κ.Ο. των κυβερνητικών Συντηρητικών. Εκείνη την ώρα, τον λόγο είχε ο πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ!

 

Εκεί ακριβώς λοιπόν, έξω από αυτήν την πόρτα, εκτυλίχθηκαν σκηνές Αγριας Δύσης, με τον ένοπλο να αδειάζει το αυτόματο όπλο του κατά των αστυνομικών που τον καταδίωκαν – λέγεται πως έριξε τουλάχιστον 30 σφαίρες. Ο Καναδός πρωθυπουργός φυγαδεύτηκε άρον άρον από τη Βουλή! Βουλευτές διατάχθηκαν να κλειδαμπαρωθούν στα γραφεία τους μέχρι νεωτέρας!

 

Τελικά, ο δράστης έπεσε νεκρός από τα πυρά τού επικεφαλής της ασφάλειας του κτιρίου. Στην ανταλλαγή πυρών τραυματίστηκε τουλάχιστον ένας φρουρός της Βουλής. Σε αντίθεση ωστόσο με ό,τι όλοι ήλπιζαν, το θρίλερ δεν είχε τελειώσει, παρά έδειχνε μόλις να αρχίζει, καθώς πληροφορίες ανέφεραν και τρίτη ένοπλη επίθεση, σε ακτίνα όχι μεγαλύτερη του 1,5 χλμ., στο πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο Rideau Centre Mall της Οτάβα.

 

Μυστηριωδώς, η Βασιλική Εφιππη Αστυνομία του Καναδά διέψευσε αυτό το περιστατικό αρκετές ώρες αργότερα! Ομως ήταν ήδη ξεκάθαρο πως οι καναδικές αρχές ήταν σαστισμένες. Κανείς δεν ήταν σε θέση να πει επισήμως πόσοι είναι τελικά οι επιτιθέμενοι. Δημοσιογραφικές πληροφορίες έκαναν λόγο για τουλάχιστον άλλους δύο ενόπλους, εκ των οποίων ο ένας περιφερόταν πεζός και ο άλλος με μηχανάκι. Αλλες πληροφορίες ανέβαζαν τον αριθμό των δραστών ακόμη και σε 5!

 

«Κόκκινος» συναγερμός

 

Αργά το βράδυ, η αστυνομία ανακοίνωσε πως ερευνά ως πιθανό ύποπτο τον Μάικλ Ζεχάφ Μπιμπό, Καναδό πολίτη από το Κεμπέκ, που είχε ασπαστεί το Ισλάμ. Λίγες ώρες νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει την κατάσταση ως «δυναμική, ρευστή κι εξελισσόμενη», με τον αρχηγό της να δεσμεύεται πως «θα δοθούν το συντομότερο δυνατό απαντήσεις». Αυτές δεν δόθηκαν στις συνεχείς ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το τι πραγματικά συμβαίνει, εάν είναι τρομοκρατική επίθεση, εάν υπάρχουν κι άλλοι δράστες. Αδιευκρίνιστοι παρέμειναν και οι λόγοι που δόθηκε εντολή σε όλες τις στρατιωτικές μονάδες στη χώρα (!), σε κυβερνητικά κτίρια και στο πανεπιστήμιο της καναδικής πρωτεύουσας να κλείσουν ερμητικά τις πύλες.

 

Οι κάτοικοι της Οτάβα εκλήθησαν να μην κυκλοφορούν άσκοπα στους δρόμους, να μη στέκονται μπροστά σε παράθυρα και να μην ανεβαίνουν σε ταράτσες. Οι μυστικές υπηρεσίες λέγεται ότι μπλόκαραν προς στιγμήν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Ολοι οι δρόμοι πλημμύρισαν με αστυνομικούς σε αναζήτηση υπόπτων. Σε περιγραφές τους σε ΜΜΕ, αυτόπτες μάρτυρες έκαναν εν τω μεταξύ τις δικές τους περιγραφές για τον/τους δράστη/ες: «ήταν ψηλός», «είχε καλυμμένο πρόσωπο», «έφερε δίκαννο», «είχε μούσι», «έμοιαζε με Αραβα» κ.ά.

 

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα και ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος προσωπικά είναι σε διαρκή επαφή με τις καναδικές αρχές προσφέροντας κάθε βοήθεια. Το FBI τέθηκε σε «κόκκινο» συναγερμό, το ίδιο και η Norad (Βορειοαμερικανική Διοίκηση Αεροδιαστημικής Αμυνας), ώστε να είναι σε θέση «να ανταποκριθεί γρήγορα» -όπως τόνισε αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου- σε περίπτωση αεροπορικών περιστατικών που θα μπορούσαν να συνδέονται με την επίθεση στην Οτάβα.

 

Καθώς πάντως το βράδυ έπεφτε, σε αυτό το -πρωτόγνωρο για την καναδική πρωτεύουσα- κράμα χάους, πανικού και τρόμου άρχισε να προστίθεται και το εύλογο ερώτημα για τις πασιφανείς «τρύπες» στα εγχώρια μέτρα ασφαλείας. Κατά ομολογία της, η αστυνομία του Καναδά πιάστηκε «εξ απίνης», παρά το γεγονός ότι το επίπεδο συναγερμού είχε ήδη αναβαθμιστεί στη χώρα.

 

Η αφορμή, ανέφεραν οι αρχές, ήταν διπλή. Η μία ήταν το περιεχόμενο υποκλοπών των καναδικών μυστικών υπηρεσιών, που ενίσχυαν «τις υποψίες ότι μεμονωμένα άτομα ή ομάδες, μέσα στον Καναδά ή στο εξωτερικό, έχουν την πρόθεση και τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε μια τρομοκρατική ενέργεια».

 

Η δεύτερη αφορμή ήταν μια επίσης μυστηριώδης επίθεση στο Κεμπέκ, που έγινε το βράδυ της Δευτέρας, όταν ένας 25χρονος Καναδός -που φέρεται να είχε ασπαστεί μια ακραία εκδοχή του Ισλάμ, το καλοκαίρι είχε επιχειρήσει να μεταβεί στην Τουρκία και είχε ανακριθεί τον Ιούλιο από την καναδική αστυνομία- εμβόλισε με το αμάξι του δύο Καναδούς στρατιώτες, σε κοντινή απόσταση από τη στρατιωτική ακαδημία Saint-Jean του υπουργείου Αμυνας.

 

Ο ένας στρατιώτης πέθανε. Ο δράστης σκοτώθηκε επί τόπου από αστυνομικούς (η επίσημη εκδοχή είναι πως στην καταδίωξη έβγαλε μαχαίρι). Προχθές, ο Καναδός υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας, Στίβεν Μπάνεϊ, είχε μιλήσει για υπόθεση «που συνδέεται ξεκάθαρα με την τρομοκρατία». Οι εφημερίδες μίλησαν για «εγχώρια τρομοκρατία» και για «μοναχικό λύκο». Στα σημερινά πρωτοσέλιδα τα ερωτήματα θα είναι προφανώς μετέωρα και πολλαπλασιασμένα…

 

Scroll to top