23/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μαζική «έφοδος» στη Μελίγια

      Pin It

Για δεύτερη φορά μέσα σε 48 ώρες, χθες μαζικά, μετανάστες αποπειράθηκαν να πατήσουν στον ισπανικό θύλακα της Μελίγια, στη Βόρεια Αφρική. Περίπου 400 σκαρφάλωσαν νωρίς το πρωί τον διπλό φράχτη ύψους έξι μέτρων που χωρίζει το Μαρόκο από το ευρωπαϊκό έδαφος και δεκάδες έμειναν πάνω στο συρματόπλεγμα επί ώρες, με την αστυνομία να παραφυλάει και από τις δύο πλευρές των συνόρων. Την Τρίτη, άλλοι 500 έκαναν την ίδια προσπάθεια, αλλά απέτυχαν, ενώ την περασμένη Δευτέρα έγιναν ταυτοχρόνως έξι τέτοιες «επιδρομές» σε διαφορετικά σημεία του φράχτη και 60 μετανάστες μπόρεσαν να μπουν στον θύλακα. Το 2014 η Μελίγια έχει δεχθεί τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών, καθώς ο φράκτης που άρχισε να ανεγείρεται και στη Μελίγια και στον άλλο ισπανικό θύλακα, τη Θέουτα, στα μέσα της δεκαετίας του ‘90, αποδείχθηκε «ανεπαρκής». Μέχρι τις αρχές του 2000 το «έργο» είχε κοστίσει περίπου 59 εκατομμύρια ευρώ και σε αυτό στη συνέχεια προστέθηκαν θερμικές κάμερες, πυργίσκοι και αισθητήρες.

 

Στις 28 Μαίου έγινε η πιο μαζική μέχρι σήμερα απόπειρα στον φράκτη της Μελίγια: 2.000 προσπάθησαν να ξεφύγουν από τους αστυνομικούς και να φθάσουν σε ισπανικό έδαφος και 470 εξ αυτών τα κατάφεραν

Στις 28 Μαίου έγινε η πιο μαζική μέχρι σήμερα απόπειρα στον φράκτη της Μελίγια: 2.000 προσπάθησαν να ξεφύγουν από τους αστυνομικούς και να φθάσουν σε ισπανικό έδαφος και 470 εξ αυτών τα κατάφεραν

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν καταδικάσει επανειλημμένα το μέτρο και τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι είχαν δίκιο: 28.000 μετανάστες έχουν φτάσει στη Μελίγια και τη Θέουτα από το 2004 μέχρι το 2013, πολλοί εξ αυτών πηδώντας τους φράχτες. Κάθε χρόνο, λένε οι ακτιβιστές, προστίθενται νέα εξελιγμένα συστήματα και φέτος η κυβέρνηση προγραμματίζει «νέα επένδυση» ύψους 2 εκατομμυρίων.

 

Ωστόσο, παρά τη δαπάνη, που συνολικά όλα αυτά τα χρόνια φτάνει τα 140 εκατομμύρια, το μόνο αποτέλεσμα είναι τραυματισμοί και θάνατοι των απελπισμένων ανθρώπων που δεν πτοούνται από το ψηλό συρματόπλεγμα. Δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα εάν δεν αντιμετωπιστεί στη ρίζα του -δηλαδή στις χώρες προέλευσης των μεταναστών-, λέει η Διεθνής Αμνηστία, που επισημαίνει τη δυσαναλογία μεταξύ των οχυρωματικών έργων στα σύνορά της και των ποσών που έχει διαθέσει η Ισπανία για βοήθεια προς τους πρόσφυγες: 289 εκατομμύρια και 9 εκατομμύρια αντίστοιχα, για την εξαετία 2007-2013.

 

Scroll to top