23/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέα όπλα κατά του Εμπολα

      Pin It

Της Βίκυς Καπετανοπούλου

 

 Κουβανοί γιατροί περνούν από προληπτικό έλεγχο της θερμοκρασίας τους, φτάνοντας στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Λιβερίας, Μονρόβια  Εμπολα (REUTERS/ James Giahyue


Κουβανοί γιατροί περνούν από προληπτικό έλεγχο της θερμοκρασίας τους, φτάνοντας στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Λιβερίας, Μονρόβια
Εμπολα (REUTERS/ James Giahyue

Ελπίδες ανάμικτες με επιφυλάξεις προκαλούν οι χθεσινές ανακοινώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Τονίζοντας πως ακόμα υπάρχουν πολλά άλυτα «αν» και πιθανότητες αποτυχίας, αξιωματούχοι του ΠΟΥ στη Γενεύη γνωστοποίησαν πως ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε ευρείες κλινικές δοκιμές δύο πειραματικών εμβολίων κατά του Εμπολα στις τρεις πληγείσες χώρες της Δυτικής Αφρικής μέχρι τον Ιανουάριο. Παράλληλα, εντός των επόμενων εβδομάδων, ενδέχεται να είναι διαθέσιμος για χρήση -αρχικά στη Λιβερία- ένας ορός για το αίμα, που περιέχει αντισώματα επιζώντων της αρρώστιας.

 

Ο ορός αυτός ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας και για επαγγελματίες της υγείας και για φορείς, βοηθώντας τον οργανισμό τους να καταπολεμήσει τον ιό. Αντίστοιχη θεραπευτική αγωγή έλαβαν και τελικά ανάρρωσαν τόσο η Ισπανίδα νοσοκόμα Τερέσα Ρομέρο όσο και δύο Αμερικανοί γιατροί που επαναπατρίστηκαν και νοσηλεύτηκαν στις ΗΠΑ, ο ένας εκ των οποίων έχει ήδη γίνει δωρητής πλάσματος αίματος γι’ αυτόν τον σκοπό. Το ίδιο έχουν πράξει αρκετοί άλλοι συνάδελφοί του, με πρόσφατο παράδειγμα Βρετανό νοσηλευτή, που μολύνθηκε, έγινε καλά και πριν επιστρέψει στην ανθρωπιστική αποστολή του στη Σιέρα Λεόνε άφησε πίσω του για εργαστηριακή έρευνα λίτρα πλάσματος από το αίμα του.

 

 Το πειραματικό εμβόλιο rVSV-ZEBOV κατά του Εμπολα, το οποίο θα ξεκινήσει ευρείες κλινικές δοκιμές στις πληγείσες χώρες της Δυτικής Αφρικής REUTERS/ Mathilde Missioneiro


Το πειραματικό εμβόλιο rVSV-ZEBOV κατά του Εμπολα, το οποίο θα ξεκινήσει ευρείες κλινικές δοκιμές στις πληγείσες χώρες της Δυτικής Αφρικής
REUTERS/ Mathilde Missioneiro

Την ώρα που ο υποχρηματοδοτούμενος οργανισμός του ΟΗΕ προετοιμάζεται να ξεκινήσει εσωτερική έρευνα, μετά την παραδοχή ότι κινητοποιήθηκε με καθυστέρηση μηνών και απέτυχε να δώσει βάση στα αρχικά σημάδια, που έδειχναν ξεκάθαρα ότι η εξάπλωση της επιδημίας του Εμπολα είχε γίνει ανεξέλεγκτη στα τρία αφρικανικά κράτη, η αξιοπιστία των ανακοινώσεών του τίθεται υπό σχετική αμφισβήτηση. Υστερα δε από δεκαετίες αδιαφορίας, πολυεθνικοί κολοσσοί της φαρμακοβιομηχανίας ισχυρίζονται τώρα πως παραμερίζουν τον αδυσώπητο εμπορικό ανταγωνισμό μεταξύ τους και ενώνουν δυνάμεις, προκειμένου να επιταχύνουν τις έρευνες για τη δημιουργία εμβολίου κατά του Εμπολα, να παράξουν εκατομμύρια δόσεις από τον επόμενο χρόνο και φυσικά να βγάλουν εκατομμύρια σε κέρδη, αφού η «ζήτηση» στην «αγορά» αυξάνεται κατακόρυφα. Οι νεκροί στη Δυτική Αφρική πλησιάζουν τους 5.000, τα κρούσματα αγγίζουν τις 10.000, ενώ ο ΠΟΥ εκτιμά πως τα πραγματικά νούμερα ίσως είναι τριπλάσια.

 

Οι κλινικές δοκιμές των πειραματικών εμβολίων σε ανθρώπους συνεχίζονται πυρετωδώς σε αναζήτηση σοβαρών παρενεργειών και βέλτιστης δοσολογίας. Ενα τρίτο πειραματικό εμβόλιο βρίσκεται στα σκαριά στον Καναδά.

 

Η μόνη χώρα, πάντως, που εξακολουθεί να συντρέχει έμπρακτα περισσότερο από κάθε άλλη στη δύσκολη μάχη κατά της επιδημίας είναι η Κούβα. Μετά την πρώτη αποστολή ομάδας 165 γιατρών και νοσοκόμων στη Σιέρα Λεόνε στις αρχές Οκτώβρη, 40 γιατροί αναμένονταν χθες στη Γουινέα, ενώ ιατρικό και νοσηλευτικό δυναμικό 51 ατόμων έφτασε στη Λιβερία. Λαμβάνοντας εύσημα ακόμα και από τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κέρι, οι Κουβανοί συνεχίζουν με συνέπεια την ανταποδοτική «ιατρική διπλωματία», που εγκαινίασε πριν από δεκαετίες ο Φιντέλ Κάστρο. Δηλώνουν πρόθυμοι να συνεργαστούν ξανά με το προσωπικό του αμερικανικού στρατού, που βρίσκεται ήδη στη Λιβερία για να στήσει υποδομές και να βοηθήσει στον συντονισμό των επιχειρήσεων. Η ανθρωπιστική «συμμαχία» μεταξύ των δύο παραδοσιακών εχθρών είχε δοκιμαστεί και το 2010, ύστερα από τον καταστροφικό σεισμό στην Αϊτή.

 

Αφήσαμε για το τέλος το ευτράπελο της ημέρας: σε συνέχεια ξενοφοβικών κρουσμάτων στη Δύση κατά Αφρικανών, οι αρχές της Ρουάντα επέβαλαν αυξημένους ελέγχους σε όλους τους ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ και την Ισπανία, τις μόνες χώρες εκτός Αφρικής όπου έχουν εμφανιστεί κρούσματα του Εμπολα!

 

Scroll to top