24/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΕΙΟ

      Pin It

Του Βαγγέλη Καραγεώργου – Φωτογραφίες: ΑΠΕ / REUTERS

 

ΤΟΥΡΚΙΑ

 

Την ευφυή και ηθική πολιτική της Δύσης σε Ιράκ και Συρία την πληρώνουν κάτι τέτοιοι. Κούρδοι και Σύροι πρόσφυγες που διανυκτέρευσαν σ' ένα χωράφι κοντά στα σύνορα, δίπλα στο σύνολο των υπαρχόντων τους. Για να παίξουμε την «Πολυάννα και το παιχνίδι της χαράς» -ξέρετε, αυτό το βιβλίο που έλεγε ότι αν έχεις ένα χέρι πρέπει να είσαι χαρούμενος γιατί οι άλλοι δεν έχουν κανένα-, οι πρόσφυγες πρέπει να είναι χαρούμενοι, γιατί, αν είχαν περισσότερα υπάρχοντα, θα ’ταν πιο δύσκολο να τα κουβαλήσουν διανύοντας με τα πόδια εκατοντάδες κακοτράχαλα χιλιόμετρα.

 

 

ΙΣΠΑΝΙΑ

 

Α, όλα κι όλα. Σε κάποια ζητήματα η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση έχει επιτευχθεί αλλά δεν το κατανοούμε γιατί εστιάζουμε στις διαφορές στην οικονομική πολιτική. Αν κοιτάξουμε όμως άλλα θέματα, οι ομοιότητες βγάζουν μάτι. Πάρτε για παράδειγμα τους Τσιγγάνους από τη Ρουμανία που κατοικούν στην παραγκούπολη Ελ Γκαλινέρο, στα περίχωρα της Μαδρίτης. Εκεί λοιπόν, οι Ρομά ζουν ευτυχισμένοι μακριά από τις συμβάσεις του δυτικού κόσμου, σε ωραιότατα σπίτια φτιαγμένα από χαρτόκουτα, με σικ τσίγκινες οροφές, χωρίς βέβαια νερό, ηλεκτρικό και αποχέτευση και χωρίς ασφαλτοστρωμένους δρόμους που σε αποξενώνουν από τη μάνα Γη καθώς δεν μπορείς να έρθεις σε επαφή με το χώμα με τα ξυπόλητα πόδια σου. Θα μου πείτε, τι ομοιότητες έχει αυτό με τη χώρα μας. Μην κοιτάτε που θέλουμε να τους πάμε στα κοντέινερ στο όρος Πατέρας – και οι δικοί μας οι Τσιγγάνοι απολαμβάνουν τη στενή σχέση με τη φύση μακριά από τον κομφορμισμό της Δύσης.

 

 

ΓΑΖΑ

 

Βλέποντας τον πιτσιρικά να «πετάει» ανάμεσα σε δύο κτίρια, δυσκολεύεσαι να πιστέψεις ότι είναι τα ίδια κτίρια της συνοικίας Σετζάγια, που λίγες βδομάδες πριν βομβαρδίζονταν ανηλεώς. Επίσης, αν έχεις καταπιεί αμάσητη την προπαγάνδα των ΜΜΕ, ότι στη Λωρίδα κατοικούν μόνο οι ακραίοι ισλαμιστές της Χαμάς, οι οποίοι ζουν κάτι δεκαετίες πίσω, για να μην πω πίσω απ' τον ήλιο, δυσκολεύεσαι να πιστέψεις ότι ο πιτσιρικάς κάνει parkour. Ο,τι πιο προχωρημένο, δηλαδή, στη νεανική υποκουλτούρα των δυτικών μητροπόλεων. Αν, όμως, σκεφτείς ότι το parkour είναι η τέχνη της γρήγορης κίνησης στο αστικό τοπίο, μέσω την υπερπήδησης όλων των εμποδίων, τότε οι νεολαίοι της Παλαιστίνης σίγουρα το χρειάζονται και οι Ισραηλινοί κάνουν ό,τι μπορούν για να τους βοηθήσουν να το τελειοποιήσουν.

 

 

ΟΥΚΡΑΝΙΑ

 

Το τεθωρακισμένο όχημα το αφαίρεσαν από τους ρωσόφιλους αντάρτες. Μάλιστα, ανέβασαν και τα παιδάκια πάνω για να πανηγυρίσουν τη μεγάλη εθνική επιτυχία την οποία έφερε εις πέρας το σύνταγμα Αζοφ, το οποίο ανήκει στη δύναμη του υπουργείου Εσωτερικών. Κρατώντας τη σημαία του συντάγματος όπου δεσπόζει ένα σύμβολο το οποίο αποτελεί το άλλοθι για τη χρήση της σβάστικας σε χώρες που δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι πρόκειται για αρχαιοελληνικό σύμβολο. Το κόλπο είναι να χρησιμοποιείς μια ελαφρώς τροποποιημένη σβάστικα. Αν σύνταγμα του υπουργείου Εσωτερικών χρησιμοποιεί έτσι φόρα παρτίδα τη σβάστικα, ουδείς επιτρέπεται να έχει ψευδαισθήσεις για το ποιος κυβερνάει τη χώρα. Ούτε η Ε.Ε. ούτε ο θεός ούτε ο Βενιζέλος.

 

 

ΟΥΚΡΑΝΙΑ

 

Λίγο πριν από τις εκλογές, στο κέντρο του Κιέβου εμφανίστηκαν τα ταμπλό τα οποία βλέπετε να καλούν τους πολίτες να ψηφίσουν το κόμμα του Ιντερνετ και, σύμφωνα με τη λεζάντα του πρακτορείου Ρόιτερς, έχουν πάνω τους τη μορφή του ηγέτη του κόμματος, Στέφαν Τσιουμπάκα. Επειδή, ποιος είμαι εγώ για να αμφισβητήσω το Ρόιτερς, αυτό πρέπει να είναι όταν λένε ότι η χρήση του Ιντερνετ θέλει προσοχή. Εκτός και αν ο υποψήφιος έχει τρελό χιούμορ, ενώ το μεγάλο βρετανικό πρακτορείο, όχι, δεν κατάλαβε το αστείο, όχι, δεν γνώριζε τον χαρακτήρα από τον «Πόλεμο των Αστρων», αλλά του φάνηκε φυσιολογικό ένας υποψήφιος να μοιάζει κάπως έτσι.

 

 

ΕΛΒΕΤΙΑ

 

Εκεί που είναι παράδοση να σου σερβίρουν καφέ μαζί με μικρές μερίδες γάλακτος, σε εκατό καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος εμφανίστηκαν γαλατάκια… διακοσμημένα με τις φάτσες του Χίτλερ και του Μουσολίνι. Οπως αντιλαμβάνεστε, ένας μικρός ντόρος έγινε και η εταιρεία Elsa, όντας εξαιρετικά ευαίσθητη στις διαμαρτυρίες όταν συνοδεύονται από πτώση των πωλήσεων, ζήτησε συγγνώμη για το λάθος. Εντάξει, συμβαίνουν αυτά. Σε πόσους δεν έχει συμβεί να θέλουν να βάλουν ένα μοτίβο αρχαιοελληνικό όπως η σβάστικα και τελείως συμπτωματικά να εμφανίζεται η μουτράκλα του Αδόλφου; Απλές καθημερινές καταστάσεις που συμβαίνουν σε όλους μας.

 

 

ΙΝΔΙΑ

 

Μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν διοργανώσει αυτή τη γιορτή για να συμμετάσχουν χήρες, οι οποίες αφού έχασαν τους άντρες τους, τις εγκατέλειψε και η οικογένειά τους και τώρα ζουν σε «άσραμς», κάτι μεταξύ κοινόβιου και μοναστηριού, στο κρατίδιο Ουτάρ Πραντές. Πάλι καλά να λένε που δεν τις έκαψαν μαζί με τους συζύγους τους κατά την αποτέφρωσή τους. Μπορεί στη Δύση οι γυναίκες να έχουν κατακτήσει κάποια πραγματάκια, αλλά στη συγκεκριμένη ασιατική χώρα, αν συνυπολογίσεις ότι οι βιασμοί και δη οι ομαδικοί είναι κάτι σαν «πάω στο περίπτερο να πάρω τσιγάρα», θέλει δουλίτσα ακόμη.

 

 

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

 

Ο πρόεδρος της Σιγκαπούρης, Τόνι Ταν, μετά της συζύγου του, Μέρι Τσι, κατευθύνονται προς τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Εκεί δηλαδή που τους περιμένουν μπαστουνόρθιοι ο πρίγκιπας Ουίλιαμ μετά της δουκίσσης του Κέμπριτζ Κέιτ, η οποία παρότι περιμένει το δεύτερό της παιδί -με το καλό και μ’ έναν πόνο- είναι όπως βλέπετε κομψότατη. Καλή λευτεριά σ’ αυτήν και κουράγιο σε μας που για το επόμενο δεκαήμερο από τις εκπομπές κοινωνικής κριτικής θα μείνουμε και εμείς έγκυοι από τις αναλύσεις για το τι ακριβώς φορούσε η Κέιτ.

 

Scroll to top