norway-thema

24/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αγωνία για νέα χτυπήματα

Παρ’ ότι η καναδική αστυνομία αντιμετωπίζει τις δύο επιθέσεις ως μεμονωμένα περιστατικά εγχώριας τρομοκρατίας, ο πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ προανήγγειλε την εκχώρηση μεγαλύτερων εξουσιών στις μυστικές υπηρεσίες και τις δυνάμεις ασφαλείας για παρακολουθήσεις και κρατήσεις υπόπτων για τρομοκρατία.
      Pin It

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

 

Η καναδική σημαία κυμάτιζε χθες μεσίστια στο κτίριο του Κοινοβουλίου στην Οτάβα, σχεδόν ένα 24ωρο αφότου είχε γίνει στόχος ένοπλης επίθεσης, κατά την επίσημη εκδοχή από εγχώριο ισλαμιστή τρομοκράτη. Οι υπάλληλοι επέστρεψαν υπό αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας στις δουλειές τους. Και η Βουλή των Κοινοτήτων συνεδρίασε, όπως είχε προγραμματιστεί, «στέλνοντας ξεκάθαρο το μήνυμα της αποφασιστικότητας του Καναδά να διατηρήσει τον ελεύθερο και δημοκρατικό τρόπο ζωής» όπως τόνισε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του σώματος, Αντριου Σιρ…

 

canada-shooterΑναπάντητα ερωτήματα

 

Ομως την επαύριο της ένοπλης επίθεσης με απολογισμό δύο νεκρούς -έναν στρατιώτη που φρουρούσε το Μνημείο των Πεσόντων και τον φερόμενο δράστη, Καναδό υπήκοο Μισέλ Ζοζέφ Ζεχάφ Μπιμπό- και αναπάντητα τα πιο βασικά ερωτήματα (ήταν πράγματι επίθεση ενός «μοναχικού λύκου» ή υπήρχαν συνεργοί που διαφεύγουν τη σύλληψη, υπάρχουν διασυνδέσεις με εξτρεμιστικές ισλαμικές οργανώσεις, ποιος ήταν ο τελικός στόχος της επίθεσης), η σύγχυση των αρχών παρέμενε εμφανής και τα νεύρα όλων ήταν τεντωμένα.

 

Ακόμη και η κατάθεση στεφάνου από τον Καναδό πρωθυπουργό Στίβεν Χάρπερ και τη σύζυγό του χθες το πρωί στο σημείο της πρώτης ένοπλης επίθεσης (όπου σκοτώθηκε ο στρατιώτης) είχε άνευ λόγου… γκραν γκινιόλ κατάληξη, με αστυνομικούς να εφορμούν κατά ενός άοπλου άνδρα που πέρασε εντός της αποκλεισμένης περιοχής, ενώ συνάδελφοί τους σχημάτιζαν ταυτόχρονα προστατευτικό κλοιό γύρω από το πρωθυπουργικό ζεύγος. Λίγο αργότερα, από το βήμα της Βουλής, ο Χάρπερ προανήγγειλε την εκχώρηση μεγαλύτερων εξουσιών στις μυστικές υπηρεσίες και στις δυνάμεις ασφαλείας για παρακολουθήσεις και κρατήσεις υπόπτων για τρομοκρατία. Και για πολλοστή φορά διατράνωσε πως «ο Καναδάς δεν θα υποκύψει ποτέ στον τρόμο», παρά «θα ενισχύσει τις προσπάθειες για συνεργασία με τους απανταχού συμμάχους μας στη μάχη κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων, που ευελπιστούν να μεταφέρουν τη βαρβαρότητα στα εδάφη μας».

 

Ο 32χρονος Μισέλ Ζοζέφ Ζεχάφ Μπιμπό, που θεωρείται από τις αρχές ο βασικός ύποπτος των ένοπλων επιθέσεων στην Οτάβα, ήταν Καναδός υπήκοος, γεννημένος στο Κεμπέκ και με πλούσιο ποινικό μητρώο (σύμφωνα με καναδικά ΜΜΕ, έχει συλληφθεί και κατά διαστήματα φυλακιστεί στο παρελθόν για 11 αδικήματα, μεταξύ αυτών μικροκλοπές και κατοχή μαριχουάνας), ο οποίος προσηλυτίστηκε στο Ισλάμ και είχε ταξιδέψει τουλάχιστον τέσσερις φορές στις ΗΠΑ. Η περίπτωσή του παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με αυτή του 25χρονου Μαρτέν Κουτίρ Ρουλό από το Κεμπέκ, ο οποίος είχε επίσης ασπαστεί πρόσφατα το Ισλάμ και μόλις την περασμένη Δευτέρα (αφότου δηλαδή ο Καναδάς ανακοίνωσε επίσημα την ενεργό συμμετοχή του στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους στα ιρακινά εδάφη) σκότωσε με το αυτοκίνητό του έναν Καναδό στρατιώτη, πριν πέσει κι αυτός νεκρός από τα πυρά αστυνομικών, όπως και ο Ζεχάφ Μπιμπό.

 

Χωρίς διαβατήρια

 

Και οι δύο νεαροί είχαν κινήσει την υποψία των καναδικών αρχών, που τους είχαν αφαιρέσει τα διαβατήρια, υπό τον φόβο ότι θα ταξίδευαν στο εξωτερικό για να πολεμήσουν στις τάξεις εξτρεμιστικών ισλαμικών οργανώσεων. Προς το παρόν, η καναδική αστυνομία δεν συνδέει επίσημα αυτές τις δύο επιθέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις του εξωτερικού, παρά τις αντιμετωπίζει ως μεμονωμένα περιστατικά εγχώριας τρομοκρατίας.

 

Ανώνυμες πηγές αναφέρουν, ωστόσο, στο πρακτορείο Reuters πως υπάρχει ακόμη ένας συνδετικός κρίκος: ο ριζοσπάστης Βρετανός ιεροκήρυκας Ατζέμ Τσουντάρι, πρώην επικεφαλής της εκτός νόμου σήμερα ακραίας ισλαμικής οργάνωσης «al-Muhajiroun» του Λονδίνου, που εκτιμάται ότι ασκούσε με τα κηρύγματά του και μέσω των social media σημαντική επιρροή στους δύο Καναδούς ισλαμιστές. Ο ίδιος ο ιεροκήρυκας απέρριψε κάθε υπόνοια συνενοχής του στα όσα συνέβησαν στο Κεμπέκ και στην Οτάβα. Προειδοποίησε ωστόσο ότι θεωρεί πιθανό να συμβούν ανάλογες επιθέσεις και επί βρετανικού εδάφους. Χθες ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Φίλιπ Χάμοντ, ανακοίνωσε ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας του βρίσκονται σε στενή επικοινωνία με αυτές του Καναδά. «Ηδη αναλύουμε τι συνέβη εκεί και τις επιπλοκές στη Βρετανία», είπε.

 

Την ίδια ώρα, στην Ουάσινγκτον σήμαινε συναγερμός, μετά τη δεύτερη μέσα σε ένα μήνα εισβολή αγνώστου στην περίμετρο του Λευκού Οίκου. Ο χθεσινός εισβολέας είναι ένας 23χρονος, ονόματι Ντομινίκ Αντεσάνια, ο οποίος συνελήφθη άοπλος και τώρα κατηγορείται για τρία κακουργήματα και τέσσερα πλημμελήματα. Μιλώντας στο δίκτυο ABC, o πατέρας του ανέφερε πως ο νεαρός «είναι ψυχικά διαταραγμένος» κι ότι είχε αποπειραθεί και παλαιότερα να μπει στον Λευκό Οίκο για να μιλήσει προσωπικά στον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα.

 

Scroll to top