24/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ταραγμένη Ιερουσαλήμ

Οι μεν Παλαιστίνιοι διεκδικούν την ανατολική πλευρά ως μελλοντική πρωτεύουσα του κράτους τους, οι δε Ισραηλινοί αξιώνουν πως η πόλη είναι η δική τους «αδιαίρετη πρωτεύουσα».
      Pin It

Της Βίκυς Καπετανοπούλου

 

 Την "τρομοκρατική επίθεση" στην Ιερουσαλήμ με αυτή στην Οττάβα του Καναδά συνέκρινε χθες ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, αποδίδοντας και τις δύο στην «άνοδο του ακραίου Ισλάμ»  REUTERS/ Ammar Awad


Την «τρομοκρατική επίθεση» στην Ιερουσαλήμ με αυτή στην Οττάβα του Καναδά συνέκρινε χθες ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, αποδίδοντας και τις δύο στην «άνοδο του ακραίου Ισλάμ»
REUTERS/ Ammar Awad

«Τρομοκρατική επίθεση» χαρακτηρίζει η ισραηλινή αστυνομία την πρόσκρουση αυτοκινήτου, που οδηγούσε νεαρός Παλαιστίνιος, πάνω σε στάση του τραμ στην Ιερουσαλήμ το βράδυ της Τετάρτης, η οποία προκάλεσε τον θάνατο ενός βρέφους -ηλικίας 3 μηνών με αμερικανική υπηκοότητα- και τον τραυματισμό άλλων οχτώ ανθρώπων. Ο 20χρονος οδηγός Αμπντελ Ραχμάν αλ Σαλούντι προσπάθησε να διαφύγει πεζός, πυροβολήθηκε από αστυνομικούς και υπέκυψε λίγο αργότερα στο νοσοκομείο. Ηταν μόνιμος κάτοικος της διαφιλονικούμενης συνοικίας Σιλουάν στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, μια γειτονιά που βρίσκεται σε μικρή απόσταση νότια από το τέμενος Αλ Ακσα κι έχει γίνει επίκεντρο βίαιων επεισοδίων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων τις τελευταίες εβδομάδες.

 

Οχι μόνον εξαιτίας της καταστολής εναντίον Αράβων πιστών, που αποκλείστηκαν επανειλημμένα από τον ιερό χώρο λατρείας τους για να μπορέσουν με ασφάλεια να τον επισκεφτούν υπερορθόδοξοι Εβραίοι προσκυνητές, αλλά επειδή στην παλαιστινιακή συνοικία έχουν αρχίσει να εισβάλλουν όλο και πιο μαζικά Εβραίοι έποικοι, που αγοράζουν ακίνητα με αδιαφανείς διαδικασίες και προφανείς στόχους. Οι μεν Παλαιστίνιοι διεκδικούν την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως μελλοντική πρωτεύουσα του κράτους τους, οι δε Ισραηλινοί αξιώνουν πως η πόλη είναι η δική τους «αδιαίρετη πρωτεύουσα».

 

Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές ασφαλείας, ο Σαλούντι ήταν «μέλος της Χαμάς» (φέρεται να είχε συγγενικές σχέσεις με υψηλόβαθμο στέλεχος της στρατιωτικής πτέρυγας της οργάνωσης) και είχε καταδικαστεί σε 16μηνη φυλάκιση το 2013 με την κατηγορία ότι κατασκεύαζε μαζί με φίλους του βόμβες μολότοφ, με τις οποίες είχαν επιτεθεί σε αστυνομικούς και Εβραίους εποίκους στη Σιλουάν. Η οικογένειά του απορρίπτει την εκδοχή της τρομοκρατίας και αποδίδει το τραγικό συμβάν της Τετάρτης σε δυστύχημα λόγω απώλειας ελέγχου του οχήματος. Στη συνοικία και σε άλλες γειτονιές της Ιερουσαλήμ ξέσπασαν συμπλοκές μεταξύ κατοίκων και Ισραηλινών αστυνομικών, που έκαναν βίαιες εφόδους σε σπίτια και εν τέλει συνέλαβαν τον 15χρονο αδερφό του Σαλούντι.

 

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έσπευσε να επιρρίψει την ευθύνη προσωπικά στον Μαχμούντ Αμπάς και φυσικά στη Χαμάς. «Ετσι λειτουργούν οι κυβερνητικοί του εταίροι. Είναι ο ίδιος ο Αμπάς που λίγες μέρες πριν είχε υποκινήσει πλήγματα κατά Εβραίων στην Ιερουσαλήμ» δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην πρόσφατη προτροπή του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής προς τους ομοεθνείς του να χρησιμοποιήσουν «κάθε μέσο» για να εμποδίσουν την πρόσβαση Εβραίων εποίκων στο Ορος του Ναού, που βρίσκεται στον ίδιο χώρο με το τέμενος Αλ Ακσα.

 

Εγλήματα μίσους

 

Ιστότοποι φιλικά διακείμενοι στη Χαμάς συνδέουν τον «μάρτυρα» Σαλούντι με ένα άλλο δραματικό περιστατικό, τον θάνατο 5χρονης Παλαιστίνιας και τον σοβαρό τραυματισμό συνομήλικής της, τις οποίες χτύπησε και εγκατέλειψε αβοήθητες Εβραίος έποικος στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη στις αρχές της εβδομάδας. Κανείς ποτέ δεν ερεύνησε την υπόθεση και ο δράστης παραμένει ελεύθερος. Τουλάχιστον άλλες τρεις παρόμοιες κακόβουλες ενέργειες με θύτες Εβραίους εποίκους και θύματα Παλαιστινίους έχουν σημειωθεί τους τελευταίους μήνες. Τα εγκλήματα μίσους, άλλωστε, και από τις δύο πλευρές ρίχνουν διαρκώς λάδι στη φωτιά. Στις αρχές Ιουλίου, η αρπαγή και ο φρικτός θάνατος Παλαιστίνιου εφήβου στην Ανατολική Ιερουσαλήμ από Εβραίους εξτρεμιστές έγινε αφορμή για την απαγωγή και την εν ψυχρώ εκτέλεση τριών Εβραίων εποίκων από Παλαιστίνιους δράστες. Το απεχθές έγκλημα έγινε τελικά το τέλειο πρόσχημα για το Ισραήλ, προκειμένου να εξαπολύσει τον αιματηρό πόλεμο των 50 ημερών στη Λωρίδα της Γάζας με τις γνωστές ολέθριες συνέπειες.

 

Scroll to top