27/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ

Τέλος εποχής για τον «πρόεδρο των φτωχών»

      Pin It

Προεδρικές και βουλευτικές εκλογές χθες και στην πιο προοδευτική χώρα της Λατινικής Αμερικής, την Ουρουγουάη. Ο 79χρονος Χοσέ «Πέπε» Μουχίκα, ο εμβληματικός πρώην αντάρτης των Τουπαμάρος και ηγέτης της Αριστεράς, που χαρακτηρίστηκε (δικαίως) ως ο πιο απλός και ταπεινός πρόεδρος κράτους στον κόσμο, θα αποχαιρετήσει την εξουσία μετά από μόλις πέντε χρόνια στο τιμόνι της μικρής χώρας των 3,3 εκατομμυρίων κατοίκων, αφού το Σύνταγμα δεν του επιτρέπει να διεκδικήσει δεύτερη συνεχόμενη θητεία. Αφήνει πίσω του ριζοσπαστικές κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, όπως η νομιμοποίηση των αμβλώσεων, των γάμων ομοφύλων και φυσικά της παραγωγής και πώλησης μαριχουάνας.

 

Από κοινού με τον προκάτοχο και τώρα υποψήφιο διάδοχό του, τον 74χρονο Ταμπάρε Βάσκες -ο οποίος είχε εκλεγεί πρόεδρος το 2005- εφάρμοσαν ένα ιδιαίτερα πετυχημένο κράμα πολιτικών, καταφέρνοντας να συνδυάσουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας με αυξήσεις μισθών και κοινωνικά μέτρα στήριξης των ασθενέστερων τάξεων, που είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της φτώχειας κατά 11% την τελευταία οκταετία.

 

Η αναμέτρηση για νέο πρόεδρο εξελίσσεται και σε μάχη γενεών, καθώς απέναντι στους δυναμικούς «παππούδες» του κυβερνώντος αριστερού συνασπισμού «Ευρύ Μέτωπο», νέο «αίμα» εισέρχεται τώρα στο πολιτικό σκηνικό. Ονομάζεται Λουίς Λακάγε Πόου, είναι 41 ετών και λάτρης του σερφ, ηγείται του κεντροδεξιού Εθνικού Κόμματος και υπόσχεται πρώτα απ’ όλα να πάρει πίσω την πρωτοπόρα νομοθεσία για τη μαριχουάνα. Ο Βάσκες προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ωστόσο η άνοδος των ποσοστών του νεαρού αντιπάλου του δείχνουν να στερούν από το «Ευρύ Μέτωπο» την άμεση νίκη. Η προεδρική κούρσα οδηγείται σε δεύτερο γύρο στις 30 Νοεμβρίου, ενώ ο κυβερνών συνασπισμός αριστερών κομμάτων αναμένεται να χάσει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κογκρέσο, κάνοντας σαφώς πιο δύσκολο το έργο του νέου προέδρου.

 

Β.Κ.

 

Scroll to top