29/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενισχύεται η άμυνα του Κομπάνι

Περίπου 150 Ιρακινοί Κούρδοι πεσμεργκά οπλισμένοι με βαριά όπλα φτάνουν στην πολιορκημένη μεθοριακή πόλη. Ενισχύσεις δέχτηκαν και οι σουνίτες εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους. Συνεχίζονται οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί από τους Αμερικανούς.
      Pin It

Του Νικόλα Ζηργάνου

 

 Κούρδοι μαχητές «πεσμεργκά» αφήνουν το Ιράκ για να ενισχύσουν την άμυνα του Κομπάνι  REUTERS/ Azad Lashkar


Κούρδοι μαχητές «πεσμεργκά» αφήνουν το Ιράκ για να ενισχύσουν την άμυνα του Κομπάνι
REUTERS/ Azad Lashkar

Αργά χθες το βράδυ αναμενόταν να εισέλθουν στο πολιορκημένο Κομπάνι, από τουρκικό έδαφος, περίπου 150 Ιρακινοί Κούρδοι πεσμεργκά οπλισμένοι με βαριά όπλα προκειμένου να ενισχύσουν την άμυνα της πόλης. Οι Κούρδοι μαχητές έφυγαν αεροπορικώς από την πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν, Αρμπίλ, προς την τουρκική πόλη Σιρνάκ, για να μεταβούν στη συνέχεια οδικώς στο Κομπάνι με κομβόι δεκάδων οχημάτων που αποστέλλει η τοπική κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν.

 

Ενισχύσεις δέχτηκαν και οι σουνίτες εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι εξακολουθούν να κατέχουν σχεδόν τη μισή πόλη και απειλούν να την καταλάβουν και να σφαγιάσουν τους υπερασπιστές της.

 

Παρατηρητής η Τουρκία

 

Την είδηση της αποστολής των πεσμεργκά χαιρέτισε χθες εκπρόσωπος της διεθνούς στρατιωτικής συμμαχίας κατά των τζιχαντιστών, ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε σε συνέντευξή του στο BBC πως δεν αναμένεται να αποσταλούν τουρκικές χερσαίες δυνάμεις για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος. «Για να διασωθεί το Κομπάνι, για να ανακαταληφθεί η πόλη και τα περίχωρα χρειάζεται μια στρατιωτική επιχείρηση. Εφόσον ο διεθνής συνασπισμός δεν θέλει να στείλει χερσαίες δυνάμεις, πώς μπορούν να αναμένουν να στείλει στρατό η Τουρκία;» τόνισε ο Νταβούτογλου και υποστήριξε ότι «ο μοναδικός τρόπος για να βοηθήσει η Τουρκία το Κομπάνι είναι να στείλουμε κάποιες φιλειρηνικές ή κάποιες μετριοπαθείς δυνάμεις, όπως οι πεσμεργκά ή ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (της συριακής αντιπολίτευσης)».

 

Στόχος της Αγκυρας παραμένει η εκδίωξη του Μπασάρ αλ Ασαντ από την εξουσία και η αποτροπή της ίδρυσης κράτους των Σύρων Κούρδων.

 

Η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού ανακοίνωσε χθες ότι θα συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί κατά των ισλαμιστών εξτρεμιστών και πως πέρα από το Κομπάνι οι αεροπορικές δυνάμεις της συμμαχίας επικεντρώνονται στην εξουδετέρωση όσων τεθωρακισμένων έχουν πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών από τη λεηλασία που έκαναν στα αποθέματα του ιρακινού στρατού.

 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Βαγδάτης, οι ισλαμιστές εξτρεμιστές έχουν κλέψει πάνω από 2.500 τεθωρακισμένα αμερικανικής προέλευσης του ιρακινού στρατού. Το Πεντάγωνο αποκάλυψε χθες ότι το κόστος των αεροπορικών επιδρομών εκτιμάται σε 8,3 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το ετήσιο κόστος θα κυμανθεί από 3,8 έως 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

 

Στόχος το… ΡΚΚ

 

Αεροπορικές επιχειρήσεις έκαναν όμως χθες και οι Τούρκοι, που έστειλαν τέσσερα αναγνωριστικά αεροσκάφη να καταγράψουν θέσεις των Κούρδων μαχητών του PKK στο όρος Καντίλ, στο Ιρακινό Κουρδιστάν. Την ίδια ώρα, στρατός και αεροπορία έκαναν άσκηση στα σύνορα με τη Συρία.

 

Η στάση της Αγκυρας στο Συριακό βρέθηκε στο στόχαστρο της κριτικής του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, που κατηγόρησε την Τουρκία πως με τη στάση της προκάλεσε την παράταση του πολέμου στην περιοχή: «Η κρίση στη Συρία θα μπορούσε να είχε τελειώσει πριν από τρία χρόνια, αν η Τουρκία δεν συνέχιζε να ζητάει αλλαγή καθεστώτος στη Δαμασκό και να ενισχύει τρομοκρατικές ομάδες μέσα στη Συρία» δήλωσε στο επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων INRA αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών.

 

Scroll to top