Pin It

Χιλιάδες αυτοαποκαλούμενοι «χούλιγκαν», από διάφορες ποδοσφαιρικές ομάδες της Γερμανίας, μαζί με ακροδεξιούς «φίλους» τους πραγματοποίησαν διαδήλωση στην πόλη της Κολονίας, αρχικά κατά των ακραίων ισλαμιστών και στη συνέχεια κατά των μουσουλμάνων εν γένει, καταφέρνοντας στην πορεία να μετατρέψουν τη γειτονιά σε πεδίο μάχης. Προετοιμασμένοι οι αστυνομικοί για να «υποδεχτούν» μόνο 1.500 διαδηλωτές, βρέθηκαν αντιμέτωποι με 4.000 άτομα, έτοιμα για καβγά.

 

Με κυρίαρχο σύνθημα «έξω οι ξένοι», οι συγκεντρωμένοι πέταξαν κροτίδες, μπουκάλια και πέτρες, ακόμα και καρέκλες και ποδήλατα στους αστυνομικούς, κατέστρεψαν ό,τι βρήκαν μπροστά τους κι αναποδογύρισαν περιπολικά και κλούβες. Μάλλον απροετοίμαστες οι ειδικές δυνάμεις, απάντησαν με δακρυγόνα και αντλίες νερού και οι ταραχές κράτησαν ώρες. Τελικός απολογισμός, σύμφωνα με τις αρχές: 45 τραυματίες -εκ των οποίων οι 44 αστυνομικοί- και 17 συλλήψεις.

 

Αυτή η συγκέντρωση είχε οργανωθεί από μια ομάδα που άνοιξε λογαριασμό στο Facebook με την ονομασία «Χούλιγκαν εναντίον Σαλαφιστών»(HoGeSa), αν και όπως γράφει η Deutsche Welle, το αίτημα για διαδήλωση στις αρχές κατέθεσε μέλος της ακροδεξιάς ομάδας Pro NRW, που βρίσκεται μάλιστα στις λίστες παρακολούθησης των ομοσπονδιακών αρχών. Εκ των υστέρων ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, Ραλφ Ζάγκερ, δήλωσε ότι θα επιδιώξει να αποσπάσει δικαστική εντολή για απαγόρευση στο εξής τέτοιων συγκεντρώσεων, αφού «δεν πρόκειται για πολιτικές διαδηλώσεις, αλλά για μια πλατφόρμα βίας».

 

Σε αντιμουσουλμανικά μπλογκ -γράφει ο γερμανικός Τύπος- οι φανατικοί σχολιαστές χαρακτήριζαν το κύμα βίας ως το «θαύμα της Κολονίας», υποστηρίζοντας ότι «θύμιζε τις πρώτες διαδηλώσεις, που έριξαν το άδικο καθεστώς της Ανατολικής Γερμανίας».

 

«Κατά των σαλαφιστών», έγραφε χαρακτηριστικά ένας από αυτούς, «οι όμορφες λέξεις δεν έχουν θέση, αλλά η φυσική παρουσία θα τους στείλει πίσω στις κρυψώνες τους».

 

Ε.Π.

 

Scroll to top