29/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ρεκόρ διαφθοράς

Ο ισπανικός Τύπος αναφέρεται ήδη στο «μαδριλένικο δίκτυο του 3%», αφού αυτή φαίνεται πως ήταν η «ταρίφα» της μίζας: όμως το κύκλωμα είχε «πλοκάμια» και στη Βαλένθια, τη Μούρθια και άλλες περιοχές της Ισπανίας.
      Pin It

Του Γιώργου Τσιάρα

 

Σαν χαλάζι πέφτουν στο κεφάλι της κυβέρνησης Ραχόι οι αποκαλύψεις για τα σκάνδαλα πολιτικο-επιχειρηματικής διαφθοράς, που σκάνε κυριολεκτικά η μία μετά την άλλη στον ισπανικό Τύπο: μετά τη νέα προχθεσινή έφοδο της αστυνομίας σε πολιτικά γραφεία και δήμους σε όλη τη χώρα και τις ομαδικές συλλήψεις δεκάδων κομματικών στελεχών και δημάρχων του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (PP) με βαρύτατες κατηγορίες, ο Ισπανός πρωθυπουργός ζήτησε χθες για πρώτη φορά συγγνώμη για τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα, υποσχόμενος να καθαρίσει την κόπρο του Αυγείου: όμως δεν έπεισε κανέναν, αφού το κόμμα του έχει σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ διαπλοκής!

 

«Ζητώ συγγνώμη εκ μέρους του PP από όλους τους Ισπανούς, επειδή τοποθετήσαμε ανθρώπους σε αξιώματα για τα οποία δεν ήταν άξιοι, ανθρώπους που φαίνεται πως εκμεταλλεύτηκαν αυτές τις θέσεις για ίδιον όφελος», είπε ο Ραχόι στη Γερουσία, λίγες ώρες μετά τη σύλληψη του Φρανσίσκο Γρανάδος, «νο.2» του κόμματος στη Μαδρίτη, και ακόμη 50 ατόμων. Στη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, που είχε τον κωδικό «Punica», συνελήφθησαν τουλάχιστον έξι δεξιοί δήμαρχοι της ευρύτερης περιφέρειας της Μαδρίτης, αλλά και πολλοί υπάλληλοι κρατικών υπηρεσιών και στελέχη κατασκευαστικών εταιρειών, ενώ όλα δείχνουν πως έπεται και συνέχεια, αφού δικαστής που συμμετέχει στην έρευνα είπε πως η «Punica» ήταν μόνο το πρώτο βήμα.

 

Ο Γρανάδος είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί από το κομματικό του πόστο τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν έγινε γνωστό ότι διατηρούσε μυστικό λογαριασμό σε ελβετική τράπεζα, με τουλάχιστον ενάμισι εκατομμύριο ευρώ: τώρα, μετά από πολύμηνη έρευνα, όλη η Ισπανία έμαθε από πού είχαν συγκεντρωθεί αυτά τα λεφτά, καθώς ο νέος γύρος συλλήψεων αφορά ένα οργανωμένο κύκλωμα δωροδοκιών, προκειμένου να καταλήγουν τα πιο ελκυστικά δημόσια έργα σε «ημετέρους» κατασκευαστές και εργολάβους.

 

Ο ισπανικός Τύπος αναφέρεται ήδη στο «μαδριλένικο δίκτυο του 3%», αφού αυτή φαίνεται πως ήταν η «ταρίφα» της μίζας: όμως το κύκλωμα είχε «πλοκάμια» και στη Βαλένθια, τη Μούρθια και άλλες περιοχές της Ισπανίας. Σε κάθε περίπτωση, οι κατηγορίες είναι βαρύτατες και περιλαμβάνουν δωροληψίες, υπεξαιρέσεις και ξέπλυμα μαύρου χρήματος σε… βιομηχανική κλίμακα και για σειρά ετών. Μόνο την τελευταία διετία, το κύκλωμα είχε βάλει το χέρι του σε αναθέσεις έργων ύψους τουλάχιστον 250 εκατομμυρίων ευρώ!

 

Το μόνο που «σώζει» κάπως την κατάσταση για τον Ραχόι είναι πως στην «καυτή» νέα υπόθεση διαφθοράς εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα και από την αντιπολίτευση, καθώς ανάμεσα στους συλληφθέντες υπάρχει και ένα τουλάχιστον υψηλόβαθμο στέλεχος των Σοσιαλιστών, ο πρώην δήμαρχος της Καρταχένα, Χοσέ Αντόνιο Αλόνσο…

 

Η δημόσια απολογία Ραχόι έγινε την ώρα που ένας –ακόμη- στενός του συνεργάτης, ο Ανχελ Αθέβες, πρώην υπουργός Εσωτερικών του Χοσέ Μαρία Αθνάρ και γενικός γραμματέας του Λαϊκού Κόμματος, εμφανιζόταν ενώπιον των δικαστών για να καταθέσει για την «υπόθεση Μπάρθενας» –το γνωστό σκάνδαλο με τα κρυφά κομματικά ταμεία που «έτρεχε» ο πρώην ταμίας του PP Λουίς Μπάρθενας, όπου κατέθεταν τις «δωρεές» τους μεγάλοι επιχειρηματίες της Ισπανίας. Υπενθυμίζεται ότι το μεγάλο αυτό σκάνδαλο αποκαλύφθηκε και πάλι μέσω Ελβετίας, όταν έγινε γνωστό ότι ο Μπάρθενας διέθετε και… προσωπικό ταμείο στην Ελβετία με καταθέσεις πάνω από 22 εκατομμύρια ευρώ!

 

Scroll to top