Pin It
Η Νάντια Βαλαβάνη και ο διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, Βαγγέλης Καλπαδάκης, επισκέφθηκαν τα τουρκο-συριακά σύνορα, δίπλα στο Κομπάνι, στο πλαίσιο αποστολής του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Η Νάντια Βαλαβάνη και ο διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, Βαγγέλης Καλπαδάκης, επισκέφθηκαν τα τουρκο-συριακά σύνορα, δίπλα στο Κομπάνι, στο πλαίσιο αποστολής του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Χθες επισκέφθηκε την περιοχή των τουρκο-συριακών συνόρων αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο αποστολής του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, αποτελούμενη από την υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νάντια Βαλαβάνη, και τον διπλωματικό σύμβουλο του Αλέξη Τσίπρα, Βαγγέλη Καλπαδάκη.

 

Η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Αριστεράς επισκέφθηκε πρόχειρους καταυλισμούς προσφύγων από το Κομπάνι, το νοσοκομείο της τουρκικής πόλης Σουρούτς όπου νοσηλεύονται πρόσφυγες και μαχητές και συναντήθηκε με τις τοπικές αρχές και οργανώσεις αρωγής.

 

Η Νάντια Βαλαβάνη, σε συνέντευξή της στο Αθη­ναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έκανε έκκληση για παροχή διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας στους Σύρους πρόσφυγες από το Κομπάνι και περιέγραψε τις δραματικές συνθήκες που βιώνουν οι άμαχοι εκτοπισμένοι: «Εχουν περάσει, το τελευταίο διάστημα, περίπου 190.000 κάτοικοι από το συριακό Κομπάνι και τα γύρω χωριά και διαμένουν σε στρατόπεδα. Οι 110.000 έχουν φύγει από την περιοχή και διαμένουν στα 22 στρατόπεδα που έχει δημιουργήσει η τουρκική κυβέρνηση σε όλη τη χώρα για τη φιλοξενία των 1,5 εκατ. Σύρων προσφύγων που έχουν περάσει στην Τουρκία από τότε που ξεκίνησε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία. Εχουν μείνει στην περιοχή περίπου 80.000 πρόσφυγες που ζουν στο Σουρούτς, μια πόλη 35.000 κατοίκων. Φανταστείτε τι κατάσταση επικρατεί… Μόλις 7.000 διαμένουν σε κρατικά στρατόπεδα φιλοξενίας, που είναι μεν πιο οργανωμένα, αλλά έχουν τεράστιες ανάγκες. Οι υπόλοιποι είναι στους δρόμους ή σε ιδιωτικούς χώρους. Οι τοπικές αρχές πρέπει να ετοιμάζουν καθημερινά σχεδόν 90.000 μερίδες τροφής για τη σίτιση των προσφύγων, κάτι που είναι πολύ δύσκολο. Ο δήμος της πόλης που ελέγχεται από το ΗDP κάνει ό,τι μπορεί, αλλά η περίθαλψη των προσφύγων είναι πέρα από τις δυνατότητές του και έρχεται και χειμώνας. Οι ανάγκες είναι μια θάλασσα». Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «το Κομπάνι είναι στην ευρύτερη περιοχή σύμβολο ανεξιθρησκίας, θεσμών άμεσης δημοκρατίας, ισότητας των φύλων και προπύργιο της αντίστασης ενάντια στις μεσαιωνικές φρικαλεότητες των τζιχαντιστών». Την ίδια ώρα στο Ιράκ, οι εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους εκτέλεσαν δημοσίως στην πόλη Χιτ 46 μέλη μιας σουνιτικής φυλής η οποία είχε συνταχθεί με την ιρακινή κυβέρνηση. Ο ιρακινός στρατός άρχισε χθες την επιχείρηση απεγκλωβισμού τού στρατηγικής σημασίας διυλιστηρίου του Μπετζί που πολιορκείται από τους φανατικούς μουσουλμάνους, ενώ άλλες κυβερνητικές δυνάμεις προσπαθούν να ελέγξουν την οδική αρτηρία που οδηγεί στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, τη Μοσούλη, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των εξτρεμιστών του «Χαλιφάτου».

 

Ν.Ζ.

 

Scroll to top