Kobani-Syria

30/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εφτασαν ενισχύσεις στο Κομπάνι

Η πρώτη ομάδα Κούρδων πεσμεργκά εντάχθηκε στις δυνάμεις της πολιορκημένης πόλης. Αλλες δύο αυτοκινητοπομπές, που μεταφέρουν βαρύ οπλισμό, αντιαρματικά και ρουκετοβόλα, πέρασαν τα σύνορα Ιράκ-Τουρκίας και κατευθύνθηκαν προς τη Σουρούτς.
      Pin It

Του Νικόλα Ζηργάνου

 

REUTERS/ Stringer

REUTERS/ Stringer

Νέα τροπή παίρνει η μάχη στο Κομπάνι, καθώς ήδη μια ομάδα 50 Σύρων μαχητών της αντιπολίτευσης πέρασε από την τουρκική μεθόριο στην πολιορκημένη από τους εξτρεμιστές σουνίτες κουρδική πόλη της Συρίας και εντάχθηκε στις δυνάμεις αυτοάμυνας των Κούρδων. Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας εμπόδισαν τους δημοσιογράφους και τους Κούρδους πολίτες που βρέθηκαν στην περιοχή να πλησιάσουν τους μαχητές και οι συνοριακοί φρουροί έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν το συγκεντρωμένο πλήθος. Αλλες δύο ομάδες Κούρδων πεσμεργκά ήταν έτοιμες χθες βράδυ να διασχίσουν το τουρκικό συνοριακό πέρασμα του Μουρσιτπινάρ.

 

Ενθουσιώδης υποδοχή

 

Η πρώτη ομάδα, με 100 άνδρες των ειδικών δυνάμεων του Ιρακινού Κουρδιστάν, έφτασε αεροπορικώς στην τουρκική πόλη Σανλίουρφα και από εκεί κατευθύνθηκε με λεωφορεία στα τουρκο-συριακά σύνορα. Η δεύτερη ομάδα, με 50 Κούρδους και πολλά οχήματα που μεταφέρουν τον βαρύ οπλισμό (πυροβολικό, αντιαρματικά και ρουκετοβόλα), πέρασε τα σύνορα Ιράκ-Τουρκίας και κατευθύνθηκε οδικώς προς την τουρκική πόλη Σουρούτς, που απέχει λίγα χιλιόμετρα από το Κομπάνι. Η διέλευση των δύο κουρδικών αυτοκινητοπομπών από το τουρκικό έδαφος και μάλιστα από περιοχές όπου οι Κούρδοι αποτελούν την πλειονότητα του πληθυσμού, έγινε χθες, ανήμερα της εθνικής γιορτής της τουρκικής Δημοκρατίας. Οι σκηνές που διαδραματίστηκαν στους δρόμους ήταν πρωτοφανείς, καθώς χιλιάδες Κούρδοι πολίτες υποδέχονταν τους Κούρδους μαχητές ως ήρωες, ανεμίζοντας κουρδικές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα.

 

Εκπρόσωπος των Ιρακινών Κούρδων δήλωσε ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή των πεσμεργκά από το συριακό έδαφος, ενώ ανεπίσημα ανέφερε ότι η κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν έχει προσφέρει συνολικά 2.000 μαχητές και αν χρειαστεί θα αποσταλούν κατόπιν νέας συμφωνίας με την Αγκυρα πρόσθετες δυνάμεις στο Κομπάνι.

 

Στην περιοχή συνεχίστηκαν οι μάχες μεταξύ των Κούρδων και των εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους, με τους τζιχαντιστές να βομβαρδίζουν την πόλη με όλμους και να καίνε λάστιχα για να δυσκολέψουν τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς των Αμερικανών. Χθες, η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού ανακοίνωσε ότι διεξήχθησαν οκτώ αεροπορικές επιδρομές κατά των εξτρεμιστών στο Κομπάνι και άλλες έξι εντός ιρακινού εδάφους.

 

Scroll to top