30/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΙΣΡΑΗΛ-ΗΠΑ

Τα γεράκια και οι… κότες!

      Pin It

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

 

«Με την πάροδο του χρόνου, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα μού έχουν περιγράψει τον [Ισραηλινό πρωθυπουργό] Νετανιάχου ως απείθαρχο, μυωπικό, αντιδραστικό, αμβλύ, πομπώδη», γράφει ο Αμερικανός δημοσιογράφος Τζέφρι Γκόλντμπεργκ στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού «The Atlantic». «Ομως δεν είχα ξανακούσει ποτέ να μου τον χαρακτηρίζουν «χέστη»»!

 

Αυτή ακριβώς τη λέξη χρησιμοποίησε λοιπόν ανωνύμως «υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος» μιλώντας για την πολιτική του Ισραηλινού πρωθυπουργού, γράφει ο Γκόλντμπεργκ. «Το καλό με τον Νετανιάχου είναι πως φοβάται να εξαπολύσει πολέμους», ανέφερε ο συνεντευξιαζόμενος, εν προκειμένω για το Ιράν. «Το κακό είναι ότι δεν θα κάνει τίποτε για να επιτευχθεί συμβιβασμός με τους Παλαιστίνιους ή με τα σουνιτικά αραβικά κράτη [...] Δεν έχει τα κότσια».

 

Βαρύς ο χαρακτηρισμός (στα αγγλικά «chickenshit»), έκανε πάταγο στο Twitter υπό το #Chickenshitgate. «Μεταφράστηκε» από πολλούς αναλυτές ως δείγμα του οριακού σημείου στο οποίο βρίσκονται πια οι αμερικανο-ισραηλινές σχέσεις (μετά και την τελευταία εξαγγελία του Τελ Αβίβ για επέκταση των εβραϊκών οικισμών στην ανατολική Ιερουσαλήμ, με 1.000 νέες κατοικίες).

 

Και παραδόξως -μια και πρόκειται για ανώνυμες δηλώσεις- προκάλεσε χθες τη δημόσια όσο και οργισμένη αντίδραση του ίδιου του Ισραηλινού πρωθυπουργού, μάλιστα από βήματος της Κνεσέτ (Βουλή). «Εάν δεν προάσπιζα με σθένος τα εθνικά μας συμφέροντα», ανέφερε, «δεν θα δεχόμουν [τέτοιες] επιθέσεις».

 

Προς στήριξη του Νετανιάχου είχε ήδη σπεύσει ο υπερεθνικιστής κυβερνητικός εταίρος του και υπουργός Οικονομικών, Ναφτάλι Μπένετ. «Το να βρίζει κανείς τον πρωθυπουργό είναι προσβολή όχι μόνον για τον ίδιο, αλλά και για τα εκατομμύρια των Ισραηλινών πολιτών και των Εβραίων ανά τον κόσμο», έγραψε στο Facebook, την ώρα που στο Τελ Αβίβ αναλυτές μιλούσαν για προεκλογικά «πυροτεχνήματα» και προέβλεπαν εντός του 2015 πρόωρη -οπορτουνιστικών διαθέσεων από κυβερνητικής πλευράς- προσφυγή στην κάλπη.

 

Οχι τυχαία, ο ηγέτης της αριστερής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ισαάκ Χέρτζογκ, χαρακτήρισε τον Νετανιάχου «πολιτικό πυρομανή, που έχει οδηγήσει τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ σε ιστορικά χαμηλό σημείο».

 

Προς το παρόν πάντως αναλυτές δεν διαβλέπουν άμεσα τον κίνδυνο πλήρους ρήξης και σίγουρα όχι πριν από τις ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές της Τρίτης.

 

Με το βλέμμα στραμμένο λοιπόν στην εβραϊκή ψήφο, ο Λευκός Οίκος αναγκάστηκε αργά χθες σε αναδίπλωση, χαρακτηρίζοντας τις ανώνυμες δηλώσεις του Αμερικανού αξιωματούχου «ανάρμοστες και αντιπαραγωγικές».

 

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η χθεσινοβραδινή έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας -που συνεκλήθη επισήμως με ιορδανικό αίτημα, στο όνομα των ανησυχιών της Παλαιστινιακής Αρχής «για τις επικίνδυνα κλιμακούμενες εντάσεις στην κατεχόμενη ανατολική Ιερουσαλήμ»- ήταν καταδικασμένη εξαρχής σε διπλωματική απραγία.

 

«Ομως μέχρι του χρόνου», γράφει ο καλά «δικτυωμένος» στην Ουάσινγκτον Τζέφρι Γκόλντμπεργκ, «η κυβέρνηση Ομπάμα ίσως να αποσύρει τη διπλωματική κάλυψη του Ισραήλ στα Ηνωμένα Εθνη», πιθανολογώντας μάλιστα πως εντός του 2015 θα κατατεθεί και το επίσημο αίτημα της Π.Α. στον ΟΗΕ για πλήρη αναγνώριση της Παλαιστίνης. «Ομως οι δύο πλευρές [ΗΠΑ και Ισραήλ] θα έχουν έρθει νωρίτερα σε αντιπαράθεση», προσθέτει, «εφόσον επιτευχθεί συμφωνία με το Ιράν για το μέλλον του πυρηνικού προγράμματος». Τυπικά, η διορία αυτής λήγει στις 24 Νοεμβρίου…

 

«Παρ’ όλα αυτά, στην πολιτική και στη διπλωματία ποτέ δεν πρέπει να λες ποτέ», υπενθυμίζει σε χθεσινό άρθρο του στη «Haaretz» ο Σέμι Σάλεβ, θυμίζοντας πως και ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ Λίντον Τζόνσον είχε χαρακτηρίσει κάποτε σε δημοσιογράφους τον Ρεπουμπλικανό διάδοχό του, Ρίτσαρντ Νίξον, «κότα λειράτη»!

 

«Αργότερα, τον ρώτησαν πώς μπορούσε λοιπόν να τον αγκαλιάζει και να τον επαινεί», εξιστορεί ο Σάλεβ, μνημονεύοντας με νόημα και την απάντηση του Τζόνσον. «Στην πολιτική», είχε πει, «οφείλεις να γνωρίζεις ότι η κότα λειράτη μπορεί να μετατραπεί εν μια νυκτί σε… κοτοσαλάτα»!

 

Scroll to top