Pin It

Με σφοδρούς βομβαρδισμούς προσπαθούν οι εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους να αποτρέψουν την είσοδο των 150 Ιρακινών Κούρδων πεσμεργκά, που έφτασαν στη μεθόριο με το Κομπάνι και ανέμεναν το «πράσινο φως» για να περάσουν τα σύνορα με ασφάλεια. Οι τζιχαντιστές ενέτειναν την επίθεσή τους για την κατάληψη της πόλης, αλλά οι Κούρδοι μαχητές, ενισχυμένοι και με 200 άντρες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, FSA (της συριακής αντιπολίτευσης), που εισήλθαν προχθές στην πολιορκημένη πόλη, τους απέκρουσαν. Η ομάδα των ενόπλων του FSA, όλοι Αραβες σουνίτες, έφεραν αντιαρματικά όπλα και βαρύ εξοπλισμό και είχαν εκπαιδευτεί τους τελευταίους μήνες σε τουρκικό στρατόπεδο στην πόλη Ρεϊχανλί. Στο Κομπάνι πέρασαν χθες, παρά τις μάχες που μαίνονταν ακόμη και δίπλα ακριβώς από τη μεθόριο με την Τουρκία, δέκα Ιρακινοί Κούρδοι για να συντονίσουν την είσοδο των 150 πεσμεργκά και να προσδιορίσουν πού θα τοποθετηθούν οι ενισχύσεις και τα βαρέα όπλα, ώστε να συμβάλουν αποτελεσματικά στην άμυνα της πόλης.

 

Ολοι οι μαχητές που υπερασπίζονται το Κομπάνι εδώ και 45 ημέρες (Σύροι Κούρδοι, Ιρακινοί Κούρδοι και Σύροι σουνίτες αντάρτες του FSA) θα ενεργούν με κοινό κέντρο διοίκησης υπό την αρχηγία του κόμματος Δημοκρατική Ενωση (PYD), των Κούρδων της Συρίας, που είναι συνδεδεμένοι με το τουρκικό «αδελφό» τους Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), με ηγέτη τον έγκλειστο στις φυλακές του Ιμραλι, Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

 

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τις τελευταίες 24 ώρες σκοτώθηκαν στο Κομπάνι 86 εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους, ενώ εντάθηκαν και οι αμερικανικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί. Αεροσκάφη της διεθνούς συμμαχίας έπληξαν χθες 10 στόχους και εξουδετέρωσαν πολλά τεθωρακισμένα και συστοιχίες όλμων των τζιχαντιστών.

 

Ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρτζανί, δήλωσε χθες ότι είναι έτοιμος να διατάξει την αποστολή και νέων ενισχύσεων στο Κομπάνι, όποτε και εάν του ζητηθεί.

 

Ο συντονιστής της διεθνούς συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους, Αμερικανός απόστρατος στρατηγός Τζον Αλεν, εκτίμησε ότι «η άφιξη των μαχητών πεσμεργκά θα αποτρέψει την πτώση της πόλης».

 

Νικόλας Ζηργάνος

 

Scroll to top