Pin It

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ Αρθρο της εφημερίδας «Πούμπλικο» αποτυπώνει τη θέση της αντιπολίτευσης, των συνδικάτων και της κοινωνίας γιά χαλάρωση του Μνημονίου με φόντο τις λαικές κινητοποιήσεις

 

Της Ελλης Πάνου

 

«Η Πορτογαλία έχει μπει σε έναν κύκλο ύφεσης, χωρίς να φαίνεται φως στο βάθος του τούνελ. Οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι ανέφικτοι. Οι κοινωνικές συνθήκες επιδεινώνονται και η Δημοκρατία υποφέρει. Και το χειρότερο από όλα είναι ότι ο λαός δεν έχει λόγο να πιστεύει πως το μέλλον θα είναι καλύτερο. Ηρθε η ώρα να σηκώσουμε το πέπλο των ψευδαισθήσεων. Το Μνημόνιο έχει αποτύχει και πρέπει να αλλάξει, να επαναδιατυπωθεί, να διορθωθεί και να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα». Με πολύ σκληρή γλώσσα το προχθεσινό κεντρικό άρθρο της εφημερίδας «Publico» συμπύκνωνε την άποψη αντιπολίτευσης και συνδικάτων και κατέγραφε την απόγνωση των Πορτογάλων, προτρέποντας την κυβέρνηση να παραδεχτεί ότι το πρόγραμμα δανειοδότησης της χώρας, που υπογράφτηκε στα μέσα του 2011, απλώς δεν είναι αποτελεσματικό.

 

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο, όμως, εμφανίστηκε πάλι πιο ανυποχώρητος από την τρόικα. Παραδέχτηκε ότι μπορεί να χρειαστεί ένα νέο πρόγραμμα αναπροσαρμογής για να πιάσει τους στόχους της μείωσης του ελλείμματος, που όλο ξεφεύγουν. Εσπευσε, όμως να διαβεβαιώσει σε όλους τους τόνους τους δανειστές ότι δεν θα χρειαστεί «ούτε άλλα χρήματα ούτε άλλο χρόνο», υποσχόμενος να ολοκληρώσει τη δοκιμασία, όπως προβλέπει η σύμβαση του Μνημονίου, μέχρι τον Ιούνιο του 2014! Αυτό σημαίνει «έκτακτα μέτρα» για να αντιμετωπιστεί η πιθανή απόκλιση από τους στόχους, δηλαδή νέες περικοπές, την ώρα που καταγράφεται η χειρότερη ύφεση από τη δεκαετία του ’70 και η ανεργία βρίσκεται στα επίπεδα-ρεκόρ του 17%.

 

Από την άλλη πλευρά -παρ' ότι συνυπεύθυνοι για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης όταν ήταν στην εξουσία- οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλιστές εδώ και καιρό ζητούν χαλάρωση των περικοπών και φρένο στις αυξήσεις των φόρων, αποφεύγοντας ωστόσο επιμελώς να κάνουν λόγο για «επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου». Τώρα, όμως, πήραν τα όπλα. «Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο και μετάθεση της αποπληρωμής των τόκων. Δεν μπορεί να συνεχίσουμε με τη λιτότητα. Πρέπει να χαράξουμε μια στρατηγική ανάπτυξης. Δεν έχουμε πάρει σωστό δρόμο. Ο πρωθυπουργός έχει γυρίσει την πλάτη του στον λαό», ξεσπάθωσε χθες ο ηγέτης τους Αντόνιο Ζοζέ Σεγκούρο, μία ημέρα μετά την έβδομη επίσκεψη της τρόικας στην Πορτογαλία για την αξιολόγηση της πορείας του προγράμματος, που αναμφίβολα θα το βρει εξαιρετικό, στέλνοντας και σχετική επιστολή στις Βρυξέλλες.

 

Στη διάρκεια των 2011 και 2012 η δεξιά κυβέρνηση Κοέλιο έχει ήδη μειώσει τις κοινωνικές δαπάνες κατά 3,7 δισ. ευρώ, σχεδόν το ισόποσο με τις πρόσθετες περικοπές που ζητά η τρόικα για τη διετία 2013-2014. «Κατέχουμε το ρεκόρ των περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες» σχολίαζε ειρωνικά η εφημερίδα «Jornal de Noticias», σημειώνοντας ότι η προθυμία για λιτότητα κατέλαβε εξαπίνης ακόμα και τους δανειστές. «Το πρόβλημα είναι ότι εάν η ύφεση επιδεινωθεί θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να επιτευχθούν οι στόχοι» λέει ο επικεφαλής των οικονομολόγων στην Banco Carregosa. «Αυτό που θα πρέπει να κάνει η τρόικα τώρα είναι να δώσει την αρμόζουσα προσοχή στις επιπτώσεις που έχουν τα μέτρα τόσο στο ΑΕΠ της χώρας όσο και στην ανεργία». Και, βεβαίως, και στις αντοχές μισθωτών και συνταξιούχων, που καλούνται να επιζήσουν με 430 ευρώ κατά μέσο όρο τον μήνα, περιμένοντας με τρόμο πιθανές νέες μειώσεις. «Η χώρα οδεύει στην αθλιότητα και εμείς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια επικείμενη κοινωνική τραγωδία», λέει ο ακτιβιστής Ρικάρντο Μόρτε της οργάνωσης Screw the Troika («Γαμήστε την Τρόικα») που διοργανώνει μαζική διαδήλωση το ερχόμενο Σάββατο. «Με 1,5 εκατομμύριο άνεργους Πορτογάλους, ζούμε την ηρεμία πριν την καταιγίδα».

 

 

 

 

 

Scroll to top