27/02/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

To τελευταίο ταξίδι…

      Pin It

ΑΙΓΥΠΤΟΣ Νεκροί 19 τουρίστες στο Λούξορ ύστερα από έκρηξη στον αέρα και πτώση ενός αερόστατου 

 

Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη

 

Τραγικό τέλος είχε η βόλτα με αερόστατο για ομάδα τουριστών στο Λούξορ της Αιγύπτου, καθώς το μπαλόνι του εξερράγη στον αέρα με αποτέλεσμα να συντριβεί στο έδαφος και να σκοτωθούν 19 τουρίστες, Iάπωνες, Kινέζοι, Γάλλοι, Βρετανοί και Ούγγροι. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters η έκρηξη του ήλιου, ευγενούς αερίου με το οποίο ήταν γεμισμένο το μπαλόνι, οφείλεται σε ατύχημα.

 

Το αερόστατο κατέπεσε λίγα μόλις χιλιόμετρα από την Κοιλάδα των Βασιλέων και τους ναούς των Φαραώ, μια περιοχή η οποία αποτελεί μείζονα πόλο έλξης τουριστών. Μεταξύ των θυμάτων είναι κι ένας Αιγύπτιος, ενώ, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Μοχάμεντ Μουστάφα Χαμέντ, ο πιλότος του αεροστάτου σώθηκε με ελαφρά τραύματα αφού πήδηξε από το καλάθι 10 μέτρα πριν αυτό συντριβεί στο έδαφος. Από τη συντριβή επέζησαν δυο Βρετανοί τουρίστες, οι οποίοι νοσηλεύονται εκτός κινδύνου σε νοσοκομείο του Λούξορ.

 

Ο θάνατος των 19 επήλθε, όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές, από τα εγκαύματα και τη δριμύτατη πρόσκρουση στο έδαφος από ύψος εκατοντάδων μέτρων. Ο υπεύθυνος επικοινωνίας της εταιρείας, που εκμεταλλεύεται τα αερόστατα στο Λούξορ, είπε ότι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η έκρηξη σημειώθηκε στον σωλήνα ο οποίος διοχέτευε το αέριο στον καυστήρα και η πρώτη εκτίμηση των ειδικών θεωρεί ότι πρόκειται για ατύχημα και όχι για προμελετημένη ενέργεια ή δολιοφθορά.

 

Οπως γράφει ο Guardian, δεν είναι η πρώτη συντριβή αερόστατου, καθώς το 2007 και το 2008 δυο ακόμη αερόστατα κατέπεσαν, ενώ ανάλογα ατυχήματα συνέβησαν και τον Απρίλιο του 2009, οπότε δυο αερόστατα είχαν συντριβεί στην ίδια περιοχή με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αντιστοίχως 16 και 7 άτομα. Τέλος, μόλις πριν από ένα μήνα τρία αερόστατα, τα οποία μετέφεραν συνολικά 60 τουρίστες κατέπεσαν τραυματίζοντας σοβαρά 7 επιβάτες. Μάλιστα μετά το ατύχημα του 2009 οι πρωινές πτήσεις αεροστάτων διακόπηκαν για ένα εξάμηνο προκειμένου οι 42 πιλότοι των οκτώ εταιρειών να παρακολουθήσουν σεμινάρια και να καταστήσουν αυστηρότερα τα μέτρα ασφαλείας.

 

Σύμφωνα, τέλος, με ρεπορτάζ του Independent, το Λούξορ και το Ασουάν αγωνίζονται να προσελκύσουν τουρίστες και ο έντονος ανταγωνισμός και οι περικοπές κονδυλίων φαίνεται, όπως όλα δείχνουν, ότι είχαν επιπτώσεις και στην ασφάλεια των πτήσεων των αεροστάτων.

Scroll to top