Pin It

ΤΣΕΧΙΑ Η οικονομική και πολιτική κατάσταση ευνοεί τους Κομμουνιστές

 

Τον περασμένο μήνα κάλεσαν τον υπουργό Υγείας να παραιτηθεί, καταλογίζοντάς του την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και τη συρρίκνωση του τομέα. Και πριν από μερικές ημέρες, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό στην Τσεχία προχώρησαν σε 24ωρη κινητοποίηση που ονόμασαν «Ημέρα Υγείας», κλείνοντας τα ιατρεία τους, εξυπηρετώντας μόνο έκτακτα περιστατικά στα νοσοκομεία και ενημερώνοντας με φυλλάδια τους ασθενείς.

 

Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι τα μέτρα της κυβέρνησης θα οδηγήσουν σε μείωση των εισφορών των ασφαλιστικών εταιρειών κατά 20% σε πραγματικές τιμές, με συνέπεια τη μείωση των εσόδων των νοσοκομείων και αποτέλεσμα να απολυθούν εργαζόμενοι, να κλείσουν χειρουργεία ή και ολόκληρες πτέρυγες, να μεγαλώσουν οι λίστες αναμονής των ασφαλισμένων και να γίνουν πιο ακριβά τα φάρμακα. Και θυμίζουν ότι λόγω των δικών τους αντιδράσεων η κυβέρνηση δεν προχώρησε στο κλείσιμο 32 από τις 152 μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας.

 

Η συνεχής λιτότητα εν μέσω της πιο μακροχρόνιας ύφεσης στη μετακομμουνιστική ιστορία της χώρας έχει κάνει μεγάλη μερίδα των Τσέχων να στραφεί με νοσταλγία στο παρελθόν. Σύμφωνα με το Reuters, οι μετρήσεις δείχνουν ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει ξεπεράσει σε δημοφιλία τα κυβερνώντα συντηρητικά κόμματα και κατέχει πλέον, με ποσοστό 20%, τη δεύτερη θέση μετά την κεντροαριστερή αξιωματική αντιπολίτευση. Ενας από τους λόγους, εκτός από την αγανάκτηση που προκαλεί η λιτότητα -εκτιμούν αναλυτές-, είναι και το γεγονός ότι οι Κομμουνιστές δεν έχουν εμπλακεί στα σκάνδαλα διαφθοράς, τα οποία βρίσκονται χρόνια τώρα στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας.

 

Δεν είναι τυχαίο ότι σε μια -κυρίως συμβολική- κίνηση η Γερουσία ψήφισε χθες την παραπομπή του απερχόμενου προέδρου της χώρας Βάκλαβ Κλάους στο Συνταγματικό Δικαστήριο με την κατηγορία της προδοσίας. Η υπόθεση αφορά κυρίως την απόφαση του Κλάους, τον Ιανουάριο του 2013, να δώσει χάρη σε περισσότερους από 6.000 κρατούμενους, κυρίως για οικονομικά εγκλήματα, όπως κατάχρηση δημοσίου χρήματος και διαφθορά. Σε περίπτωση καταδίκης, η πιο αυστηρή ποινή που μπορεί να επιβληθεί στον Κλάους θα είναι η στέρηση της προεδρικής του σύνταξης, αλλά και μια ατιμωτική πρωτιά, καθώς δεν έχει χρησιμοποιηθεί ξανά το άρθρο περί προδοσίας του Συντάγματος στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

 

Ελλη Πάνου

Scroll to top