Pin It

Η αναβολή των επικείμενων εκλογών στην Αίγυπτο μετά από δικαστική απόφαση, οι συνεχιζόμενες ταραχές σε Κάιρο και Πορτ Σάιντ, οι φωνές που ζητούν ευθέως επιστροφή του στρατού στα πολιτικά πράγματα, αλλά και η επιδεινούμενη κατάσταση της αιγυπτιακής οικονομίας, μόνον «αραβική άνοιξη» δεν θυμίζουν…

 

Μέσω twitter, o πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να ασκήσει έφεση στην απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου της χώρας, το οποίο -επικαλούμενο διαδικαστικά κωλύματα- ματαίωσε τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, που επρόκειτο να διεξαχθούν στις 22 Απριλίου. «Η αναταραχή συνεχίζεται λόγω της επικών διαστάσεων αποτυχίας της κυβέρνησης» δήλωσε το αντιπολιτευόμενο Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας, κατηγορώντας τον Αιγύπτιο πρόεδρο και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα ότι μονοπωλούν την εξουσία, με τον Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι να κάνει λόγο για «φασιστικό κράτος».

 

Τα βίαια επεισόδια στην πλατεία Ταχρίρ και κοντά στην αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο μεταξύ οπαδών κυβέρνησης και αντιπολίτευσης συνεχίστηκαν με τραυματισμούς και 160 συλλήψεις, ενώ για πέμπτη μέρα μαίνονταν χθες οι αιματηρές συγκρούσεις στο Πορτ Σάιντ, που έχουν στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε έξι ανθρώπους. Στο εκρηκτικό αυτό σκηνικό ήρθε να προστεθεί και η «ανταρσία» αστυνομικών σε όλη τη χώρα, που ετοιμάζονται να κατέβουν μαζικά σε απεργία. Ζητούν καλύτερο εξοπλισμό για να αντιμετωπίσουν τους «εγκληματίες», αρνούνται να αναπτυχθούν στο εξεγερμένο Πορτ Σάιντ υποστηρίζοντας ότι δεν θέλουν «να έρθουν σε αντιπαράθεση με τον λαό» και ζητούν την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών, κάνοντας λόγο για «απάνθρωπες συνθήκες εργασίας».

 

Βαθιά ανησυχία προκαλούν άλλωστε και οι πληροφορίες της εφημερίδας Al Ahram ότι κύκλοι προσκείμενοι στο καθεστώς Μουμπάρακ -με πιθανές διασυνδέσεις ακόμη και με τη Μοσάντ- συγκεντρώνουν ήδη χιλιάδες υπογραφές, ζητώντας από τις ένοπλες δυνάμεις να αναλάβουν για έξι μήνες τη διακυβέρνηση της χώρας με επικεφαλής τον υπουργό Αμυνας, έως ότου γίνουν νέες προεδρικές εκλογές…

 

Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα και με το δημοσιονομικό έλλειμμα να διογκώνεται, ο πρόεδρος Μόρσι ετοιμάζεται να δοκιμάσει πάλι τις αντοχές των Αιγυπτίων, αυξάνοντας τον ΦΠΑ σε έξι προϊόντα, όπως τσιγάρα και αναψυκτικά, προκειμένου να… γλυκάνει το ΔΝΤ, ώστε να «ξεπαγώσουν» οι διαπραγματεύσεις για τη χορήγηση δανείου 4,8 δισ. δολαρίων.

 

Βίκυ Καπετανοπούλου

Scroll to top