Pin It

ΙΣΠΑΝΙΑ Ο Ραχόι μηνύει την εφημερίδα «El Pais» που αποκάλυψε το σκάνδαλο των μαύρων ταμείων του κόμματός του, ο λαός όμως, σύμφωνα με νέο γκάλοπ, δεν τον πιστεύει

 

Της Ελλης Πάνου

 

getFile (38)Στριμωγμένη από τα σκάνδαλα, η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι σκέφτηκε προφανώς ως διέξοδο να «πυροβολήσει» τον… αγγελιοφόρο και ξεκίνησε άλλη μια δικαστική διαμάχη γύρω από την υπόθεση με τα «φουσκωμένα φακελάκια» που φέρεται να μοίραζε τακτικά, επί σειρά ετών, στα στελέχη του Λαϊκού Κόμματος ο πρώην ταμίας του, Λουίς Μπάρθενας, μηνύοντας την εφημερίδα «El Pais» που έφερε στη δημοσιότητα την υπόθεση, παρουσιάζοντας και τα σχετικά χειρόγραφα κιτάπια. Ισχυριζόμενο ότι το σχετικό ρεπορτάζ είναι «ψευδές» και ότι δεν είχε ποτέ «μυστικούς λογαριασμούς», το κυβερνών κόμμα κατέθεσε μήνυση, κατηγορώντας και την εφημερίδα και τον «συγγραφέα των πλαστών εγγράφων» -που η «El Pais» υποστηρίζει ότι είναι ο Μπάρθενας- για συκοφαντική δυσφήμηση και ζητώντας ως αποζημίωση 500.000 ευρώ.

 

Ηδη οι εισαγγελείς έχουν ανοίξει έρευνα για τις αποκαλύψεις της εφημερίδας, σύμφωνα με τις οποίες τόσο ο Ραχόι όσο και άλλα στελέχη του κόμματος «τσέπωναν» κατά μέσο όρο 30.000 ευρώ τον χρόνο σε μετρητά από «δωρεές» ισπανικών εταιρειών που επεδίωκαν να αναλάβουν εργολαβίες από το Δημόσιο, μέσω των «μαύρων ταμείων» του κόμματος.

 

Ο ίδιος ο Μπάρθενας -που είναι ύποπτος σε παράλληλο σκάνδαλο διαφθοράς και ξεπλύματος μαύρου χρήματος- αρνείται τα πάντα, ωστόσο πρώην «σύντροφοί» του τον διαψεύδουν. Τουλάχιστον έξι μέλη του Λαϊκού Κόμματος, τα ονόματα των οποίων εμφανίζονται στις λίστες της «El Pais», μεταξύ αυτών και ένας γερουσιαστής, παραδέχονται ότι εισέπραξαν τα χρήματα, προβάλλοντας τη δικαιολογία ότι ήταν «δάνειο» που ξεπληρώθηκε.

 

Παρότι ο Ραχόι απολαύει μεγάλης πλειοψηφίας στη Βουλή, η υπόθεση έχει στοιχίσει ακριβά στη δημοφιλία του. Ερευνα της Metroscopia που δημοσίευσε την περασμένη Κυριακή η «El Pais» δείχνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ισπανών δεν πιστεύει τις διακηρύξεις αθωότητας ούτε του κυβερνώντος κόμματος ούτε του ίδιου του πρωθυπουργού. Σε ποσοστό 79% οι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι ο Μπάρθενας έχει στα συρτάρια του, για ώρα ανάγκης, ενοχοποιητικές αποδείξεις για το Λαϊκό Κόμμα, το οποίο, εάν γίνονταν σήμερα εκλογές, θα έπαιρνε μόνο το 24% των ψήφων σε σχέση με το 44,6% που απέσπασε τον Νοέμβριο του 2011.

 

Ηδη, όπως επισημαίνουν και οι «Financial Times», η κυβέρνηση, μπροστά στη λαϊκή αντίδραση και στην προσπάθειά της να αποφύγει τον «σκόπελο» της δημόσιας συζήτησης στη Βουλή, προχωρεί το πρόγραμμα λιτότητας με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και βασιλικά διατάγματα. Οι επικριτές του κ. Ραχόι υποστηρίζουν ότι αυτή η κυβέρνηση έχει εκδώσει τα περισσότερα διατάγματα από οποιαδήποτε άλλη τον πρώτο χρόνο μετά την εκλογή της -34 συνολικά μέχρι σήμερα-, εκφράζοντας φόβους ότι με αυτόν τον τρόπο αποδυναμώνεται ο θεσμός του Κοινοβουλίου και αυξάνεται η αβεβαιότητα για τη νομιμότητα των αποφάσεών του, αφού προωθούνται όχι μόνο προσωρινά μέτρα, αλλά και ριζικές αλλαγές που αφορούν εκατομμύρια Ισπανούς, όπως για παράδειγμα η αμφιλεγόμενη εργασιακή μεταρρύθμιση.

Scroll to top