Pin It

Της Βίκυς Καπετανοπούλου

 

Με… μικρές προσδοκίες στις αποσκευές του ξεκινάει σήμερα την τριήμερη περιοδεία του σε Ισραήλ, Δυτική Οχθη και Ιορδανία ο Μπαράκ Ομπάμα, έχοντας αποφύγει (κι επικριθεί έντονα γι' αυτό) να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην εύφλεκτη αυτή περιοχή της Μέσης Ανατολής στα τέσσερα χρόνια της πρώτης του προεδρικής θητείας. Χωρίς να κομίζει σχέδιο για να βγουν από την «κατάψυξη» οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα τύχει ενθουσιώδους υποδοχής από μεγάλη μερίδα Ισραηλινών πολιτών, στα μάτια των οποίων δεν αποτελεί ένθερμο υποστηρικτή της ασφάλειας της πατρίδας τους, σε αντίθεση με τους προκατόχους του Τζορτζ Μπους και Μπιλ Κλίντον.

 

Με δεδομένες τις ψυχρές σχέσεις του Μπαράκ Ομπάμα με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, εξαιτίας κυρίως της άρνησης του Αμερικανού προέδρου να στηρίξει τα σχέδια επέκτασης των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Οχθη -ένα από τα βασικά αγκάθια για τη δημιουργία ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους- οι δύο ηγέτες θα επικεντρώσουν την ατζέντα των συνομιλιών τους στα κρίσιμα ζητήματα Συρίας και Αιγύπτου, τις επιδεινούμενες τουρκο-ισραηλινές σχέσεις -που επηρεάζουν καθοριστικά και το μείζον θέμα της διαχείρισης των υδρογονανθράκων της Μεσογείου- και φυσικά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, για οποίο επίσης δεν μοιράζονται κοινές απόψεις.

 

Με τη στήριξη των «γερακιών» της νέας Κεντροδεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού -παρά τις πιο μετριοπαθείς φωνές των κεντρώων κομμάτων του κυβερνητικού σχήματος- ο Νετανιάχου φέρεται να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο μονομερούς «προληπτικού» χτυπήματος κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Τεχεράνης, ενδεχόμενο το οποίο ο Ομπάμα επιδιώκει να αποφύγει.

 

Εν αναμονή της μετάβασης του Ομπάμα στη Ραμάλα για συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και στη Βηθλεέμ, όπου θα επισκεφθεί τον Ναό της Γεννήσεως, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι διαδηλώνουν καθημερινά κατά του Αμερικανού προέδρου, εξοργισμένοι από την αδράνεια της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στο μεσανατολικό, που εν τέλει -όπως λένε- ευνοεί το Τελ Αβίβ. Χθες πλήθος διαδηλωτών συνεπλάκησαν με την παλαιστινιακή αστυνομία στη Ραμάλα, ενώ στη Βηθλεέμ έκαψαν φωτογραφίες του Ομπάμα και ζωγράφισαν μια σβάστικα στο μέτωπό του.

 

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας για τον ένοικο του Λευκού Οίκου τόσο στο Ισραήλ όσο και στη Δυτική Οχθη. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Τελ Αβίβ δέχτηκε χθες το απόγευμα τηλεφώνημα αγνώστου ο οποίος απείλησε να δολοφονήσει τον Αμερικανό πρόεδρο κατά τη διάρκεια της περιοδείας του. Αλγεινή εντύπωση στην ισραηλινή κοινή γνώμη προκάλεσε η απόφαση του Ομπάμα να μη μεταβεί στο Τείχος των Δακρύων και να μη μιλήσει ενώπιον της Κνεσέτ, παρά μόνο σε ομάδα Ισραηλινών φοιτητών.

 

Οι Παλαιστίνιοι από την πλευρά τους επέκριναν τον Αμερικανό πρόεδρο επειδή στα σχέδιά του δεν περιλαμβάνεται επίσκεψη στον τάφο του ιστορικού ηγέτη της PLO Γιάσερ Αραφάτ, ενώ αντίθετα θα αποτίσει φόρο τιμής στους τάφους του δολοφονηθέντος Ισραηλινού πρωθυπουργού Γιτζάκ Ράμπιν και του ιδρυτή του σιωνισμού, Τέοντορ Χερτσλ.

Scroll to top