23/03/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ταρίφα του προέδρου

      Pin It

ΗΠΑ Το επιτελείο του Ομπάμα εφηύρε ένα νέο τρόπο για να βγάζει χρήμα πουλώντας συναντήσεις μαζί του

 

Του Μιχάλη Ψύλου

 

Διαθέτεις 50.000 δολάρια – κάπου 38.500 ευρώ; Μπορείς να έχεις πρόσβαση στον Λευκό Οίκο και να συναντηθείς με τον ίδιο τον Μπαράκ Ομπάμα. Ο Αμερικανός πρόεδρος ή τουλάχιστον οι στενοί συνεργάτες του δείχνουν ότι διαθέτουν μεγάλη φαντασία στη συγκέντρωση χρημάτων. Το επιτελείο του Ομπάμα εφηύρε ένα νέο εργαλείο για να βγάζει χρήμα πουλώντας συναντήσεις με τον πρόεδρο. Ιδρυσαν μια επιτροπή που έχει τον τίτλο «Οργανώνοντας τη δράση», με επικεφαλής τον στενό συνεργάτη του Ομπάμα, Τζιμ Μεσίνα. Οποιος καταβάλει 50.000 δολάρια στην επιτροπή μπορεί να συναντηθεί με τον πρόεδρο.

 

Οποιος καταβάλει 500.000 δολάρια μπορεί να αγοράσει μια θέση στο «εθνικό συμβούλιο» της οργάνωσης και να βλέπει τον πρόεδρο κάθε τρεις μήνες. Και φυσικά όλα αυτά τα χρήματα, αφορολόγητα. «Είναι ένας κομψός τρόπος για να οριστεί η ταρίφα της πρόσβασης στον πρόεδρο» γράφουν οι «Τάιμς» της Νέας Υόρκης. «Για μια ακόμη ευκαιρία προς την… άβυσσο» κάνει λόγο η «Ουάσινγκτον Ποστ».

 

«Το φλερτ με τους χορηγούς που χρηματοδοτούν τους Αμερικανούς προέδρους προσβλέποντας σε κάποια ανταμοιβή δεν είναι σίγουρα κάτι νέο στην αμερικανική κουλτούρα», λέει η Μέρεντιθ Mακ Γκι, διευθύντρια του Νομικού Κέντρου κατά της Διαφθοράς στην Ουάσινγκτον. Ο Μπιλ Κλίντον, για παράδειγμα, αντάμειβε τους γενναιόδωρους υποστηρικτές του καλώντας τους να… κοιμηθούν στον Λευκό Οίκο. «Αυτό που είναι πρωτοφανές όμως και άκρως επικίνδυνο τώρα είναι ότι θεσμοθετείται η δωρεά χρημάτων σε ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, με επικεφαλής συνεργάτες του Ομπάμα, ώστε να διασφαλίζεται η πρόσβαση στον πρόεδρο» λέει η Μακ Γκι και προσθέτει: «Μόνο σε ένα κράτος-μπανανία μπορεί συμβαίνει κάτι τέτοιο». Μια άλλη ανταμοιβή, ιδιαίτερα σκανδαλώδης, αλλά πάντα καλά εδραιωμένη, ήταν ο διορισμός σε θέσεις πρεσβευτών, σε σημαντικές μάλιστα πρωτεύουσες, των σημαντικών χρηματοδοτών στις προεδρικές προεκλογικές εκστρατείες.

 

Μια πρόσφατη μελέτη από δύο καθηγητές στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια -του Γιοχάνες Φέντεκι και του Ντένις Τζετ– έδειξε ότι κατά την πρώτη θητεία του Ομπάμα διορίστηκε πρεσβευτής στο Παρίσι ο Τσαρλς Ρίφκιν που είχε συνεισφέρει 800.000 δολάρια στην προεκλογική εκστρατεία του Αμερικανού προέδρου και στο Βερολίνο ο Φίλιπ Μέρφι που είχε δώσει 1,5 εκατομμύριο. Οικονομικοί χορηγοί στη δεύτερη εκλογική εκστρατεία του Ομπάμα καταλαμβάνουν θέσεις πρεσβευτών στο Παρίσι, τη Ρώμη, την Κοπεγχάγη, την Πρετόρια, το Λονδίνο, το Τόκιο και άλλες πρωτεύουσες, σύμφωνα με πηγές του Λευκού Οίκου. Για το Παρίσι και τη Ρώμη προορίζονται οι Μαρκ Λάσρι και Τζον Φίλιπς αντίστοιχα, οι οποίοι είχαν ενισχύσει το εκλογικό ταμείο του Ομπάμα με 500.000 δολάρια ο καθένας. Οι «σπόνσορες» του Ομπάμα Μάθιου Μπαρζάν και Ρούφους Γκίφορντ προορίζονται για τις αμερικανικές πρεσβείες σε Λονδίνο και Κοπεγχάγη.

 

Την ίδια ώρα ο Ομπάμα καθίσταται όλο και περισσότερο όμηρος των Ρεπουμπλικανών, που αξιώνουν περικοπές ύψους 4,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων τα επόμενα 10 χρόνια, κυρίως από κυβερνητικά προγράμματα που βοηθούν τους απλούς Αμερικανούς.

 

Για παράδειγμα, το 40% των περικοπών στην πρόταση των Ρεπουμπλικανών θα προέλθει από την κατάργηση του νόμου του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την αναμόρφωση του συστήματος υγείας. Οι Ρεπουμπλικανοί προτείνουν στον Ομπάμα να περικόψει κοινωνικές δαπάνες που αφορούν την υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση, τα επιδόματα βοήθειας προς τους φτωχούς. Επιδιώκουν να πιέσουν τον Ομπάμα να υποκύψει σε ικανό βαθμό στις απαιτήσεις τους. Τέτοια μέτρα όμως θα αποκόψουν ακόμη περισσότερο τον Αμερικανό πρόεδρο από την εκλογική βάση των Δημοκρατικών, καθώς τα ασθενέστερα ή πιο προοδευτικά στρώματα και ομάδες έχουν ήδη απογοητευτεί από τον Ομπάμα.

 

Το έχουν ξανακάνει το ίδιο κόλπο οι Ρεπουμπλικανοί πριν από δεκαπέντε χρόνια. Ακριβώς τη χρονιά πριν από την επανεκλογή του Μπιλ Κλίντον το 1996, αλλά τότε δεν πέτυχαν τίποτα.

 

Θα αντέξει ο Ομπάμα στη ρεπουμπλικανική πίεση; Προς το παρόν δεν φαίνεται ικανός να ασκήσει βέτο στο ρεπουμπλικανικό νομοσχέδιο δηλώνοντας ότι «προσβλέπει στη συνεργασία με το Κογκρέσο για να βελτιώσει τη νομοθεσία». Αυτή την εβδομάδα επισκέφθηκε τρεις φορές το Κογκρέσο τονίζοντας –και σωστά- ότι δεν είναι στόχος του απλά και μόνο ένας ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, αλλά η ανάπτυξη της οικονομίας και η αντιμετώπιση της ανεργίας. «Μόνο έτσι θα έχουμε περισσότερα έσοδα» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας στο ABC και τον Τζορτζ Στεφανόπουλο. Ο Ομπάμα απορρίπτει στα λόγια την πολιτική Μέρκελ που βυθίζει την ευρωζώνη στην ύφεση. Θα το κάνει και στην πράξη;

 

 

Scroll to top