Pin It

HΠΑ Πολλές δημόσιες υπηρεσίες θα κλείσουν, αφού η Γερουσία ψήφισε τη μόνιμη αυτόματη περικοπή 85 δισ. δολαρίων από τον προϋπολογισμό και μαζί με το πάγωμα των αποδοχών οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα χάσουν από 20 ώς 35% του μισθού τους

 

Του Γιώργου Τσιάρα

 

Την ίδια στιγμή που ο Μπαράκ Ομπάμα προσπαθεί να αναθερμάνει τον… κουρασμένο άξονα με το Ισραήλ και να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα της μεσανατολικής πολιτικής τής υπερδύναμης, πίσω στην Αμερική η Γερουσία υπερψήφισε την Τετάρτη τη μονιμοποίηση για το υπόλοιπο του οικονομικού έτους των αυτόματων περικοπών (sequester) στον προϋπολογισμό, ύψους 85 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ταυτόχρονα, με το ίδιο νομοσχέδιο «παγώνουν» για άλλον έναν χρόνο (τον τρίτο κατά σειρά) οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων, ανατρέποντας πρόσφατη κυβερνητική απόφαση για αυξήσεις… 0,5%!

 

Σύμφωνα με την ίδια την κυβέρνηση Ομπάμα, οι περικοπές θα οδηγήσουν στη διακοπή λειτουργίας πολλών δημόσιων υπηρεσιών, καθώς τα μέτρα επιβάλλουν άδεια άνευ αποδοχών (furloughs) για εκατοντάδες χιλιάδες υπαλλήλους. Στην ουσία, πάνω από ένα εκατομμύριο ομοσπονδιακοί και πολιτειακοί δημόσιοι υπάλληλοι θα κληθούν άμεσα να δουλεύουν μία μέρα λιγότερη την εβδομάδα, με αποτέλεσμα τη μείωση των αποδοχών τους κατά 20%, ενώ αρκετές δεκάδες χιλιάδες θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται ώς και 35%.

 

Στο όνομα της «σωτηρίας» του κράτους, που σε άλλη περίπτωση θα οδηγούνταν σε στάση πληρωμών, και ελλείψει συμφωνίας μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών γερουσιαστών για μια εναλλακτική λύση που δεν θα περιελάμβανε σκληρά μέτρα, οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές υπερψήφισαν τελικά το μέτρο που ο ίδιος ο Ομπάμα χαρακτήρισε πριν από λίγες εβδομάδες «ηλίθιο» και «άδικο», τονίζοντας μάλιστα πως θα οδηγήσει σε νέα απώλεια θέσεων εργασίας και θα έχει ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις στην ασθμαίνουσα αμερικανική οικονομία, και ιδιαίτερα στη μεσαία της τάξη. Κι όμως, το κόμμα του το ψήφισε χωρίς να ανοίξει μύτη –υποχρεώνοντας ακόμη και τη «φιλική» προς τον Ομπάμα «Washington Post» να γράψει πως «η διαδικασία της έγκρισης του νομοσχεδίου στο, κατά τα άλλα διχασμένο περί τα οικονομικά ζητήματα, Κογκρέσο κύλησε τόσο αναίμακτα, ώστε να προκαλεί έκπληξη σε όλους»…

 

Η ύποπτη αυτή ομοφωνία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών γύρω από την «αναγκαιότητα» του αιματηρού sequester κρύβει πίσω της ακόμη χειρότερα μαντάτα για τους εργαζόμενους, αλλά και τους συνταξιούχους Αμερικανούς, αφού ο επόμενος προϋπολογισμός θεωρείται πλέον βέβαιο πως θα περιλαμβάνει σκληρότατες περικοπές στο ασφαλιστικό σύστημα (Social Security) και τα «μεταρρυθμισμένα» από τον Ομπάμα προγράμματα περίθαλψης Medicare και Medicaid. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με νέα μελέτη του ινστιτούτου EBRI, το 49% των σημερινών εργαζομένων δεν πιστεύουν πια πως θα λάβουν ικανοποιητική σύνταξη για να ζήσουν καλά μετά την αφυπηρέτησή τους, ενώ τα περισσότερα νοικοκυριά αδυνατούν παντελώς να αποταμιεύσουν χρήματα για τις δύσκολες μέρες και περιορίζονται στην κάλυψη βασικών αναγκών.

 

Η εξέλιξη αυτή φέρνει τον Αμερικανό πρόεδρο σε ιδιαίτερα δυσχερή πολιτική θέση, αφού στην ουσία ο Ομπάμα χρωστά την επανεκλογή του τον περασμένο Νοέμβριο στις υποσχέσεις του πως θα προστατεύσει τη μεσαία τάξη από τον νεοφιλελεύθερο «ψαλιδοχέρη» Μιτ Ρόμνι –υπόσχεση που ήδη αθετεί στην πράξη, παρά τις ρητορικές «κορόνες». Ενδεικτικά αναφέρουμε πως μόνον τα ήδη πετσοκομμένα κονδύλια για τη δημόσια εκπαίδευση θα «σφαγούν» κατά 3 ολόκληρα δισεκατομμύρια, τη στιγμή που τα πέντε τελευταία χρόνια έχουν ήδη περικοπεί κατά 28% ανά φοιτητή, αναγκάζοντας τα πολιτειακά πανεπιστήμια να προχωρήσουν σε μέση αύξηση διδάκτρων 1.850 δολαρίων το «κεφάλι»!

 

Ακόμη και «ευαίσθητα» κοινωνικά προγράμματα, όπως το κονδύλι Head Start του υπουργείου Γεωργίας για την δωρεάν χορήγηση πρωινού σε εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά φτωχών οικογενειών, περικόπτονται κατά 366 εκατομμύρια δολάρια, αφήνοντας πρακτικά πάνω από 60.000 παιδιά εκτός τραπεζιού… Αλλά και τα κονδύλια για την εκπαίδευση παιδιών με ειδικές ανάγκες «τσεκουρώνονται», παρά τις προηγούμενες διαβεβαιώσεις των Δημοκρατικών για το αντίθετο.

 

Τι σημαίνει όμως πρακτικά το νέο πακέτο περικοπών για τις Πολιτείες; Σε μια από τις πλέον ανεπτυγμένες, αλλά και άνισες εισοδηματικά και ακριβές ως προς το μέσο κόστος ζωής Πολιτείες των ΗΠΑ, όπως η Μασαχουσέτη, χιλιάδες εργαζόμενοι στην εκπαίδευση και την έρευνα αναμένεται να χάσουν τη δουλειά τους, καθώς ερευνητικά προγράμματα θα περικοπούν άγρια από το νέο «μνημόνιο» του Ομπάμα. Το πολιτειακό σύστημα χορήγησης πανεπιστημιακών υποτροφιών και δωρεών για ερευνητικά προγράμματα, για παράδειγμα, θα ψαλιδιστεί φέτος κατά 8,5%. Το ίδιο βάναυσες θα είναι οι περικοπές και σε προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας και επαγγελματικής επιμόρφωσης, που επηρεάζουν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

 

Το μόνο που σώζει κάπως τη χαμένη τιμή των Δημοκρατικών είναι οι ακόμη αγριότερες προθέσεις των Ρεπουμπλικανών αντιπάλων τους, οι οποίοι –έχοντας την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων- εξακολουθούν να αρνούνται κάθε συμβιβαστική λύση στο ζήτημα των ελλειμμάτων. Ετσι, την ίδια ώρα που η Γερουσία «περνούσε» το έκτακτο νομοσχέδιο για το sequester, που όπως είδαμε παραπάνω θα ισχύσει τουλάχιστον ώς τον επόμενο Σεπτέμβριο, η ρεπουμπλικανική πλειοψηφία ψήφιζε το περιβόητο «σχέδιο Ράιαν» για τον επόμενο προϋπολογισμό. Το σχέδιο φέρει την υπογραφή του επικεφαλής της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων στη Βουλή, Πολ Ράιαν, και προβλέπει ακόμη πιο βάναυσες περικοπές σε πλήθος κοινωνικών προγραμμάτων, ενώ βεβαίως αρνείται κάθε αύξηση φόρων για τους «έχοντες και κατέχοντες», ύψους 1 τρισ. δολαρίων για την επόμενη δεκαετία, όπως έχει υποσχεθεί να κάνει ο Ομπάμα.

 

Η μάχη, με «ορίζοντα» τις ενδιάμεσες εκλογές του 2014, θα είναι σκληρότατη σε ρητορικό επίπεδο, αλλά κάτι μας λέει πως τελικά τα δύο κόμματα θα τα βρουν και τη λυπητερή θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Εκτός, βέβαια, αν ο Ομπάμα ξαναβρεί κάποια στιγμή τον εαυτό του και αποφασίσει να προστατεύσει τη μεσαία τάξη, που τόσο πίστεψε σε αυτόν, αλλά και την υστεροφημία του…

 

 

 

 

Scroll to top