Pin It

Με… γεμάτο χαρτοφύλακα κατέφθασε χτες στο Βερολίνο ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, για να συναντηθεί με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ – σε ένα ραντεβού που δίκαια θεωρείται από τους αναλυτές σαν ένα από τα σημαντικότερα των τελευταίων χρόνων.

 

Ως γνωστόν, ο Κάμερον είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει μια πιο « ευέλικτη σχέση» της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ έχει ήδη δεσμευθεί πως αν το κόμμα του κερδίσει τις εκλογές του 2015, θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ε.Ε., θέτοντας μάλιστα ως τελική προθεσμία για την κάλπη το τέλος του 2017. Εχει δε δηλώσει επανειλημμένα ότι η Βρετανία και άλλες χώρες-μέλη δεν πρέπει να δεσμεύονται από όλες τις αποφάσεις των Βρυξελλών, αν θεωρούν ότι αυτές δεν συνάδουν με το εθνικό τους συμφέρον.

 

Οι θέσεις αυτές βέβαια έχουν ήδη προκαλέσει την μήνιν των άλλων ισχυρών της Ευρώπης, και ιδιαίτερα των κυβερνήσεων της Γερμανίας και της Γαλλίας, αλλά και της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, που διαμηνύουν σε όλους τους τόνους πως η Ε.Ε. δεν «έχει μενού α λα καρτ». Ομως ο Κάμερον δεν καταλαβαίνει τίποτα και, όπως έδειξε και στην κόντρα για τον ευρω-προϋπολογισμό των επόμενων χρόνων, είναι διατεθειμένος να τραβήξει το σκοινί στα άκρα, προκειμένου να ικανοποιήσει τους όλο και περισσότερους Βρετανούς ευρω-σκεπτικιστές.

 

Στη συνάντηση του Βερολίνου θα συζητηθούν πάντως και άλλα φλέγοντα θέματα, όπως η σύνοδος κορυφής της ομάδας των G8 στη Βόρεια Ιρλανδία τον Ιούνιο και η εκτός ελέγχου κατάσταση στη Συρία – ενώ στα παρασκήνια το επιτελείο του Κάμερον «τρέχει» για να οργανώσει το ταχύτερο δυνατόν νέα συνάντηση στο Παρίσι με τον Φρανσουά Ολάντ, μετά την αναβολή του προηγούμενου ραντεβού λόγω του θανάτου της Μάργκαρετ Θάτσερ.

 

Γ.Τσ.

 

Scroll to top