Pin It

Γράμμα από τα ξένα

 

ΡΩΣΙΑ Νίκη ήταν η αναβολή της δίκης του ηγέτη της αντιπολίτευσης, γνωστού για τις αποκαλύψεις του στο Διαδίκτυο, Αλεξέι Ναβάλνι

 

ΜΟΣΧΑ Του Θανάση Αυγερινού

 

Η μικρή πόλη Κίροφ είχε αρκετές δεκαετίες να δει να συγκεντρώνονται τόσοι δημοσιογράφοι όσοι προσήλθαν για την κάλυψη της δίκης ενός από τους γνωστούς ηγέτες της ρωσικής αντιπολίτευσης και διάσημου για τις αντικυβερνητικές αποκαλύψεις του μπλόγκερ Αλεξέι Ναβάλνι.

 

Το αποτέλεσμα ήταν, πάντως, το από πολλούς αναμενόμενο, καθώς λίγο μετά την έναρξή της, το δικαστήριο ανέβαλε τη συνεδρίαση για τις 24 του μηνός, ενέργεια που ο ίδιος ο Ναβάλνι χαρακτήρισε προσπάθεια των Αρχών να μειώσουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για τη δίκη.

 

Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι η δίκη αναβλήθηκε έπειτα από αίτημα των δικηγόρων του Ναβάλνι, ο οποίος δεν είναι η πρώτη φορά που καλείται ακόμη και από «αντικειμενικούς» φορείς, όπως η ρωσική υπηρεσία του ΒΒC, να εξηγήσει κάποιες από τις αντιφάσεις των τοποθετήσεών του.

 

«Είμαστε ικανοποιημένοι από την απόφαση του δικαστηρίου, αν και είχαμε ζητήσει αναβολή ενός μηνός. Κατανοώ ότι απογοητευτήκατε γιατί η διαδικασία κράτησε μόλις μισή ώρα», είπε στους συγκεντρωμένους δημοσιογράφους ο Ναβάλνι, ενώ οι δικηγόροι του δήλωναν ότι επιδιώκουν την επιστροφή της υπόθεσης στην εισαγγελία και δικαστήριο της Μόσχας.

 

Οι ανακριτές διαβεβαιώνουν ότι έχουν συγκεντρώσει επαρκείς αποδείξεις για να κριθούν ένοχοι ο Α. Ναβάλνι και ο επιχειρηματίας Πιοτρ Οφιτσέροφ, οι οποίοι κατηγορούνται για μια «συνηθισμένη οικονομική υπόθεση», όπως χαρακτηρίζεται επισήμως η κατά 400.000 ευρώ «εξαπάτηση» της κρατικής εταιρείας εμπορίας ξυλείας Kirovles το 2009.

 

Ο Ναβάλνι ήταν μεσολαβητής και δικηγόρος-σύμβουλος του Οφιτσέροφ, τον οποίο είχε προσκαλέσει να επενδύσει στην περιοχή, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που πρόσφερε ο «προοδευτικός κυβερνήτης» της, όμως η οικονομική αρχικώς διαφωνία με την κρατική Kirovles εξελίχθηκε σε μια από τις πολλές αντιπαραθέσεις κυβέρνησης και εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης.

 

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν τόσο γύρω από την αίθουσα του δικαστηρίου το πρωί όσο και στο κέντρο της Μόσχας αργά χθες, για να διαδηλώσουν τη βεβαιότητά τους ότι η δίωξη είναι «πολιτική» και γίνεται εναντίον «όσων αποκαλύπτουν τα άπλυτά τους», όπως λέει συχνά ο Ναβάλνι, που έχει τελευταία ειδικευθεί στην ανακάλυψη ιδιοκτησιών και καταθέσεων υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων στο εξωτερικό. Μεταξύ άλλων, οι αποκαλύψεις του Ναβάλνι υποχρέωσαν και τον Β. Πούτιν να υιοθετήσει νόμους, που περιορίζουν αυστηρά τη διατήρηση περιουσιακών στοιχείων στο έδαφος ξένων χωρών σε μέλη της ρωσικής Βουλής και προπαντός της κυβέρνησης της χώρας.

 

Ο Ναβάλνι, που έχει πρωταγωνιστήσει στο ακτιβιστικό κίνημα της αντιπολίτευσης τα τελευταία χρόνια, χαρακτηρίζει «κωμικές» τις κατηγορίες εναντίον του και δηλώνει βέβαιος ότι, ακόμη και υπό τις παρούσες συνθήκες πίεσης στη ρωσική Δικαιοσύνη από την κεντρική κυβέρνηση, «η αλήθεια θα αποκαλυφθεί». Μεταξύ των «ηχηρών» ενεργειών του ήταν και η μήνυση εναντίον του επικεφαλής της Ανακριτικής Επιτροπής της χώρας Αλεξάντρ Μπαστρίκιν για τις «απειλές» που φέρεται να είχε εξαπολύσει εναντίον δημοσιογράφου για τις αποκαλύψεις ότι έχει μαζί με τη σύζυγό του ιδρύσει εταιρεία στην Τσεχία, έχει αγοράσει διαμέρισμα και αποκτήσει εκεί άδεια παραμονής.

 

Απαντώντας στο «χτύπημα» η Ανακριτική Επιτροπή αποκάλυψε ότι ο Ναβάλνι έχει ψευδώς αποκτήσει την ιδιότητα του δικηγόρου, καθώς δεν έχει ολοκληρώσει κανονικά την άσκησή του, μια υπόθεση που ο ίδιος χαρακτήρισε «ανοησίες» και αποτελεί μόνο μία από τις πολλές «βεντέτες», που έχει ανοίξει με υψηλόβαθμους αξιωματούχους ο δημοφιλής μπλόγκερ.

 

[email protected]

 

Scroll to top