29/04/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κυβέρνηση… ανανέωσης

      Pin It

ΙΤΑΛΙΑ Με μέσο όρο ηλικίας των υπουργών τα 54 έτη, με 21 υπουργούς, εκ των οποίων 7 γυναίκες, και την πρώτη έγχρωμη υπουργό στην ιστορία της, η κυβέρνηση Λέτα ξεκίνησε τη θητεία της αφήνοντας εκτός τα πιο γνωστά κεντροαριστερά στελέχη

 

Του Θεόδωρου Ανδρεάδη Συγγελλάκη

 

Η Ιταλία, έπειτα από δύο μήνες πολιτικής αβεβαιότητας, προσπαθεί να γυρίσει σελίδα. Η κυβέρνηση Λέτα, η μόνη επιλογή με την οποία είχε συνδέσει την επανεκλογή του ο Ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ορκίστηκε χθες το μεσημέρι.

 

Είκοσι ένας υπουργοί, εκ των οποίων επτά γυναίκες. Ο μέσος όρος της ηλικίας των μελών του νέου υπουργικού συμβουλίου δεν ξεπερνά τα πενήντα τέσσερα. Στοιχεία που δείχνουν ότι καταβλήθηκε αναμφισβήτητα μια προσπάθεια ανανέωσης.

 

Τόσο η Κεντροδεξιά όσο και η Κεντροαριστερά άφησαν εκτός κυβερνητικής ομάδας τα πιο γνωστά και προχωρημένης ηλικίας στελέχη τους, για να μη θεωρηθεί ότι πρόκειται τελικά για μια «επανάληψη» των πολιτικών εμπειριών του παρελθόντος.

 

Η επιστροφή της Μπονίνο

 

Μόνη «εξαίρεση» η Εμα Μπονίνο, ιστορικό στέλεχος των ριζοσπαστών, είναι εξήντα πέντε ετών: πιο ηλικιωμένη αλλά και πιο προβεβλημένη από τους υπόλοιπους συνεργάτες του Ενρίκο Λέτα, ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών.

 

Τη δεκαετία του ’70 η Μπονίνο έδωσε ιστορικής σημασίας μάχες για το δικαίωμα στην άμβλωση και στο διαζύγιο. Πριν από δύο δεκαετίες αναδείχτηκε Ευρωπαία επίτροπος, κερδίζοντας την εκτίμηση των εκπροσώπων όλου του πολιτικού φάσματος. Πολλοί Ιταλοί την ήθελαν στο αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν τα κατάφερε, αλλά με τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση είναι σαφές ότι θα προσπαθήσει να κάνει αισθητή τη δυναμική της παρουσία με τις διεθνείς επαφές της.

 

Σε ό,τι αφορά την Κεντροδεξιά, το ισχυρό πρόσωπο της συντηρητικής συμμαχίας μέσα στην κυβέρνηση είναι ο γραμματέας του μπερλουσκονικού Λαού της Ελευθερίας, Ανζτελίνο Αλφάνο.

 

Ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών θα κληθεί να εγγυηθεί την εφαρμογή των μέτρων υπέρ της οικονομικής ανάκαμψης, στα οποία τόσο επέμεινε τις περασμένες ημέρες ο «μίστερ ΤV».

 

Πολλοί, βέβαια, πιστεύουν ότι αν τα γκάλοπ συνεχίσουν να του δίνουν προβάδισμα, ο Σίλβιο μπορεί να μπει στον πειρασμό να ρίξει την κυβέρνηση το ερχόμενο φθινόπωρο. Θα δούμε. Με τον Μπερλουσκόνι, ως γνωστόν, δεν μπορούν να γίνουν ποτέ προβλέψεις.

 

Η έγχρωμη υπουργός

 

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης προβάλλουν ιδιαίτερα και την επιλογή της Σεσίλ Τιέγκ στο υπουργείο Ενταξης των Μεταναστών. Προέρχεται από την Κεντροαριστερά, είναι γιατρός, σαράντα τεσσάρων χρόνων και κατάγεται από το Κονγκό. Πρόκειται για την πρώτη έγχρωμη υπουργό της ιταλικής αβασίλευτης Δημοκρατίας, με κύριο στόχο να καταργήσει τον ισχύοντα νόμο περί μετανάστευσης, o oποίος είχε εγκριθεί το 2002 από την Κεντροδεξιά.

 

Η Βουλή θα δώσει σήμερα ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα, ενώ αύριο είναι η σειρά της Γερουσίας. Δύο οι κύριες προκλήσεις: να ξεπεραστεί η φάση της απεριόριστης λιτότητας -όπως υποσχέθηκε ο ίδιος ο Ιταλός πρωθυπουργός- και να σταματήσουν οι συνεχείς έριδες στο εσωτερικό της συντηρητικής παράταξης.

 

Περιμένουμε τα πρώτα δείγματα γραφής, για να καταλάβουμε αν πρόκειται όντως για μια νέα εποχή, που θα διαφοροποιηθεί ουσιαστικά από την περίοδο Μόντι.

 

 

 

 

Scroll to top