Pin It

Ησσονος σημασίας ρόλο στην εκλογική αναμέτρηση θα διαδραματίσουν τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, όπως αυτά που αφορούν το Ιράν, το Αφγανιστάν, την εθνική ασφάλεια και γενικότερα τα πολεμικά μέτωπα που έχουν ανοικτά οι ΗΠΑ, αφού, όπως φάνηκε και στα ντιμπέιτ, μόλις η συζήτηση επικεντρώθηκε σε αυτά, η τηλεθέαση άρχισε να «γκρεμίζεται».

 

Ετσι, οι «καυτές πατάτες» αυτής της εκλογικής αναμέτρησης, πέραν της οικονομίας, η οποία παραμένει το κυρίαρχο ζήτημα, είναι η φορολόγηση, το μεταναστευτικό, οι εκτρώσεις, η ενέργεια, η οπλοκατοχή και οι γάμοι των ομοφυλόφιλων.

 

* ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Ο Ομπάμα έχει υπογράψει το «πακέτο» των 768 δισ., το οποίο προβλέπει περικοπές φόρων και επενδύσεις σε παιδεία, υποδομές, ενέργεια κ.α. Ο Ρόμνεϊ έχει δηλώσει ότι θα κόψει και αυτός φόρους αλλά και ότι θα αποσύρει τη μεταρρύθμιση της υγείας και τις ρυθμίσεις για τη Wall Street και τις τράπεζες, ενώ έχει ταχθεί κατά της καταβολής εγγυήσεων για τη διάσωση της αυτοκινητοβιομηχανίας.

 

* ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ: Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, κάνοντας χρήση των υπερεξουσιών του, άνοιξε τον δρόμο για τη νομιμοποίηση δεκάδων χιλιάδων, νεαρών κυρίως, μεταναστών, ενώ κατάργησε ρατσιστικό νόμο της Αριζόνα, μπλοκάροντας τις απελάσεις νεαρών μεταναστών.

 

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, από την πλευρά του, επέκρινε την ντιρεκτίβα Ομπάμα για τη νομιμοποίηση μεταναστών, χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίσει αν θα την καταργήσει εφόσον εκλεγεί.

 

* ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Ο Μπαράκ Ομπάμα τάσσεται υπέρ της «καθαρής» ενέργειας από ανεμογεννήτριες και της χρήσης προηγμένης τεχνολογίας μπαταριών στα αυτοκίνητα, ενώ μπλόκαρε την κατασκευή πετρελαιαγωγού από τον Καναδά στον Κόλπο του Μεξικού για περιβαλλοντικούς λόγους.

 

Ο Μιτ Ρόμνεϊ έχει δεσμευθεί ότι θα χαλαρώσει τη νομοθεσία που αφορά τη χρήση κάρβουνου, την αναζήτηση κοιτασμάτων πετρελαίου και την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων, ενώ είναι υπέρ της κατασκευής του επίμαχου αγωγού.

 

* ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ: Ο απερχόμενος πρόεδρος παραμένει υπέρμαχος του δικαιώματος των αμβλώσεων και μάλιστα διόρισε στο Ανώτατο Δικαστήριο δύο δικαστές, οι οποίοι φέρεται να τάσσονται υπέρ αυτής της πρακτικής.

 

Ο συντηρητικός αντίπαλός του, αν και το 2002 ως κυβερνήτης της Μασαχουσέτης είχε ταχθεί υπέρ του δικαιώματος της «επιλογής», τώρα δηλώνει υπέρμαχος του «δικαιώματος στη ζωή».

 

* ΟΠΛΟΚΑΤΟΧΗ: «Θολή» στάση απέναντι σε μια ακόμη «καυτή πατάτα» κρατούν αμφότεροι οι υποψήφιοι, καθώς μάλλον φοβούνται να τα βάλουν με το πανίσχυρο λόμπι των υπέρμαχων της οπλοκατοχής.

 

Ο Ομπάμα είναι υπέρ της λήψης μέτρων για να μην μπορούν άτομα ψυχικά διαταραγμένα και ανεύθυνα να οπλοφορούν. Ο Ρόμνεϊ πριν από 7 χρόνια ως κυβερνήτης της Μασαχουσέτης θέσπισε την 7η Μαΐου ως «Ημέρα του Δικαιώματος Οπλοκατοχής».

 

* ΓΑΜΟΙ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ: Διαμετρικά αντίθετες θέσεις έχουν Ομπάμα και Ρόμνεϊ στο ζήτημα του γάμου των ομοφυλόφιλων. Ο πρώτος είναι ξεκάθαρα υπέρ, ενώ ο δεύτερος διαφωνεί υποστηρίζοντας ότι ο γάμος αποτελεί ένωση μόνο άνδρα και γυναίκας.

 

Δημήτρης Σ. Φαναριώτης

Scroll to top