Pin It

Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη

 

Μέσα σε κλίμα έντασης και φόβου στήνονται οι κάλπες για τις μεθαυριανές εθνικές και τοπικές εκλογές στο Πακιστάν, με τους Ταλιμπάν να ανακοινώνουν επιθέσεις αυτοκτονίας το Σάββατο. Παράλληλα συνεχίζονται οι πολύνεκρες επιθέσεις εναντίον πολιτικών κομμάτων καθώς και οι απαγωγές και οι τραυματισμοί πολιτικών. Οι επικείμενες εκλογές που έχουν ήδη σημαδευτεί από μια εξαιρετικά βίαιη προεκλογική περίοδο, αφού μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 100 ανθρώπους, είναι μείζονος σημασίας, καθώς για πρώτη φορά από το 1947, οπότε η ασιατική χώρα απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία, μια μη στρατιωτική κυβέρνηση ολοκληρώνει τη θητεία της και παραδίδει την εξουσία σε άλλη.

 

Οι Ταλιμπάν δηλώνουν ότι θεωρούν μη ισλαμικές τις εκλογές και οι επιθέσεις τους έχουν εμποδίσει τους υποψηφίους των τριών κυριότερων κομμάτων να πραγματοποιήσουν μεγάλες προεκλογικές συγκεντρώσεις.

 

Μόνον το τελευταίο 48ωρο επιθέσεις εναντίον πολιτικών κομμάτων στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 17 ανθρώπους και προκάλεσαν τον τραυματισμό δεκάδων στο βορειοδυτικό Πακιστάν. Μεταξύ των θυμάτων και ο Αλί Χαϊντέρ Γκιλάνι, γιος του πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν, ο οποίος την ώρα προεκλογικής συγκέντρωσης δέχτηκε επίθεση από οπλοφόρους -αφού σκότωσαν έναν σωματοφύλακά του, τον τραυμάτισαν και τον απήγαγαν. Το βράδυ της Τετάρτης έκρηξη βόμβας που πυροδοτήθηκε την ώρα που περνούσε από το σημείο όπου είχε τοποθετηθεί η οχηματοπομπή του Ζαμίν Χαν, υποψηφίου του Λαϊκού Κόμματος του Πακιστάν, στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους στην περιοχή Λόουερ Ντιρ.

 

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους πολίτες ο πακιστανικός στρατός ανακοίνωσε ότι θα στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα εκλογικά τμήματα για να αποτρέψει επιθέσεις των Ταλιμπάν το Σάββατο. Για τις εκλογές θα αναπτυχθούν συνολικά πάνω από 600.000 άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας, περιλαμβανομένων περίπου 50.000 στρατιωτικών. Οπως είπε ο εκπρόσωπος του στρατού, στρατηγός Ασίμ Μπάτζουα, ήδη 300.000 άνδρες, περιλαμβανομένων 32.000 στρατιωτών, έχουν αναπτυχθεί στην Πουντζάμπ, την πιο πυκνοκατοικημένη επαρχία, ενώ ακόμη 96.000 θα αναπτυχθούν στο βορειοδυτικό Πακιστάν, όπου βρίσκονται προπύργια των Ταλιμπάν.

 

Συνολικά τουλάχιστον 109 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την 11η Απριλίου, εξ αυτών 40 τις τελευταίες δύο ημέρες, σε επιθέσεις που σχετίζονται με την προεκλογική εκστρατεία, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου.

 

Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις των πολιτικών αναλυτών για το εκλογικό αποτέλεσμα, ο συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ θεωρείται ο επικρατέστερος με το κόμμα του, τον Μουσουλμανικό Σύνδεσμο του Πακιστάν – Ναουάζ, να διεκδικεί τρίτη θητεία εκμεταλλευόμενο τη λαϊκή δυσαρέσκεια από το απερχόμενο Λαϊκό Κόμμα του Πακιστάν, το οποίο απέτυχε να αντιμετωπίσει μια σειρά σημαντικών ζητημάτων, με κυριότερο τα διαρκώς αυξανόμενα ποσοστά φτώχειας.

 

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η Ουάσινγκτον ελπίζει πως οι εκλογές θα συμβάλουν στη σταθερότητα ώστε το Πακιστάν να συνδράμει στην εδραίωση της ειρήνης στο γειτονικό Αφγανιστάν καθώς τα υπό αμερικανική διοίκηση ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα αναμένεται να αποχωρήσουν μέχρι το τέλος του 2014.

 

 

 

Scroll to top