13/05/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βομβιστές από… σπόντα

      Pin It

ΤΟΥΡΚΙΑ Η Αγκυρα συνέλαβε για την επίθεση στο Ρεϊχανλί εννέα Τούρκους της αριστερής οργάνωσης DHKP/C, για την οποία ισχυρίζεται ότι έχει σχέσεις με το συριακό καθεστώς

 

Η Τουρκία κατηγορεί ευθέως τις μυστικές υπηρεσίες του Ασαντ πως κρύβονται πίσω από τη διπλή βομβιστική επίθεση του Σαββάτου στην πόλη Ρεϊχανλί, η οποία κόστισε τη ζωή σε 49 άτομα, τραυμάτισε πάνω από 140 και προκάλεσε μεγάλες υλικές ζημιές. Η τουρκική αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχει συλλάβει εννέα Τούρκους ως υπεύθυνους για την επίθεση, όλοι μέλη της ακροαριστερής οργάνωσης DHKP/C.

 

Σύμφωνα με ισχυρισμούς της Αγκυρας, το DHKP/C είναι υποχείριο των υπηρεσιών του Ασαντ, ενώ από την πλευρά της η Δαμασκός, η οποία καταδίκασε όπως και η Τεχεράνη την επίθεση, δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν έχει οποιαδήποτε σχέση. Ωστόσο, οι Τούρκοι αυξάνουν την πολεμική ρητορεία, με τον υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, να ζητάει από τη διεθνή κοινότητα «να αναλάβει δράση» κατά του Ασαντ και τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν να κατηγορεί το συριακό καθεστώς πως «θέλει να παρασύρει την Τουρκία σε σενάριο καταστροφής».

 

Η συνοριακή πόλη Ρεϊχανλί αποτελεί βάση των Σύρων αντικαθεστωτικών και βρίσκεται σε περιοχή που πλειοψηφούν οι Τούρκοι αλεβίτες, ομόδοξοι των Σύρων αλαουιτών, θρησκευτική σέχτα στην οποία ανήκει και ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ. Στο Ρεϊχανλί, ομάδες νεαρών Τούρκων πραγματοποίησαν, αμέσως μετά τη βομβιστική επίθεση, καταστροφές σε αυτοκίνητα Σύρων προσφύγων και διαδηλωτές κατηγόρησαν την κυβέρνηση Ερντογάν ότι εμπλέκει την Τουρκία στη δίνη του συριακού εμφυλίου. Την αντίθεσή τους στην όλο και βαθύτερη εμπλοκή της Τουρκίας στο πλευρό των Σύρων αντικαθεστωτικών ανακοίνωσαν και τα κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης, ενώ τα διεθνή ΜΜΕ επισημαίνουν ότι οι εξελίξεις δείχνουν πως η συριακή κρίση διαχέεται πλέον και στο εσωτερικό των γειτονικών με τη Συρία χωρών, με μεγάλο κίνδυνο για τη σταθερότητα σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

 

Ν.Ζ.

Scroll to top