03/12/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Λιτότητα δίχως έλεος

      Pin It

Της Ελλης Πάνου

 

«Δεν πρόκειται να εξαφανιστούμε» φώναξαν με οργή δεκάδες χιλιάδες Ισπανοί με αναπηρίες, που κατέκλυσαν χθες το κέντρο της Μαδρίτης και άλλων μεγάλων ισπανικών πόλεων.

 

Ηταν μια ιστορική διαδήλωση, πρώτη στα χρονικά της χώρας, κατά της «αφόρητης κατάστασης», των «τοξικών πολιτικών λιτότητας» και των «κοινωνικά βίαιων μέτρων», τα οποία επηρεάζουν δραματικά το 10% του πληθυσμού στην Ισπανία, που υποφέρει από αναπηρίες, δηλαδή περίπου 4.000.000 ψυχές.

 

Οπως είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εκπροσώπων Ατόμων με Αναπηρίες, Κάγιο Λουίς Πέρεθ, «όλος αυτός ο κόσμος βρίσκεται στα όρια της καταστροφής», δίνοντας μάχη σε δύο μέτωπα: από τη μια κατά των χρόνιων ασθενειών και της αναπηρίας και από την άλλη, κατά της κυβέρνησης.

 

Στο μανιφέστο τους, οι διαδηλωτές απηύθυναν κραυγή αγωνίας στην κοινωνία και τις πολιτικές ηγεσίες, προειδοποιώντας ότι τα επιτεύγματα των τελευταίων 30 ετών θα χαθούν, εάν δεν ακυρωθούν οι αποφάσεις για περικοπές των επιδομάτων των αναπήρων και μείωση των ειδικών θέσεων εργασίας και αν δεν πληρωθούν τα χρέη του Δημοσίου προς τα Ταμεία και τις οργανώσεις τους, που φτάνουν τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

 

Για τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι όμως, φαίνεται ότι η λιτότητα είναι και θα παραμείνει μονόδρομος. Οι περικοπές των 60 δισεκατομμυρίων, που έχει προωθήσει από την εκλογή του πριν από ένα χρόνο, δεν αποδίδουν προς το παρόν τα αναμενόμενα και στην απεγνωσμένη προσπάθεια να αποφύγει τη «βοήθεια» της τρόικας, ο Ραχόι δεν αποκλείει τώρα την υιοθέτηση και νέων μέτρων στο άμεσο μέλλον και προσφυγή σε πακέτο διάσωσης.

 

Μιλώντας στην εφημερίδα «La Razon», παραδέχτηκε ότι η ύφεση είναι μεγάλη, η ανεργία εκτός ελέγχου, τα έσοδα μειωμένα, το κόστος δανεισμού της χώρας υψηλό κι επομένως εξαιρετικά δύσκολη και «περίπλοκη» ιστορία η μείωση του προϋπολογισμού κατά 2,6 μονάδες, που είναι ο στόχος για το 2012.

 

«Θα δούμε τι θα γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου» υποστήριξε ο Ραχόι, ωστόσο η υπομονή και η πίστη των Ισπανών στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση του είναι φανερό ότι εξαντλούνται.

 

Ερευνα της εφημερίδας «El Pais» έδειξε ότι η συντριπτική πλειοψηφία, το 90%, θεωρεί αρνητική την κατάσταση στη χώρα, το 85% δεν έχει εμπιστοσύνη στον Μαριάνο Ραχόι και το 70% αποδοκιμάζει την πολιτική του.

 

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, αδυναμίες παρουσιάζει και η αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς το 81% των ψηφοφόρων του Σοσιαλιστικού Κόμματος δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται τον ηγέτη του, Αλφρέδο Ρουμπαλκάμπα.

 

Οι κερδισμένοι από τη ρευστή κατάσταση είναι τα μικρότερα κόμματα, της Ενωμένης Αριστεράς, που σχεδόν διπλασιάζει σύμφωνα με την έρευνα τα ποσοστά της από 7,7% σε 13,3%, όπως και η κεντρώα «Ενωση, Πρόοδος, Δημοκρατία», από 4,6% σε 10,2%.

Scroll to top