Pin It

Η ΕΥΡΩΠΗ-ΚΡΙΣΗ

 

Ο πρόεδρος της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και των Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (S&D, AT) Χάνες Σβόμποντα μιλά στην «Εφημερίδα των Συντακτών»

 

Της Ελένης Κωσταρέλου

 

getFile (18)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

getFile (17)Η Ευρώπη πνίγεται στη λιτότητα που της επιβάλλονται, τύποις ή ατύπως, με τα μνημόνια της οικονομικής κρίσης. Mειώσεις μισθών και συντάξεων, υπερ-φορολόγηση και απολύσεις είναι το μείγμα της αποτυχημένης οικονομικής συνταγής που επιβάλλεται στις αποκλίνουσες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

 

Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ελλάδα βρίσκονται στον αστερισμό του μνημονίου, με τη χώρα μας να κατέχει την πρωτιά στο αποτυχημένο οικονομικό μοντέλο. Μετά τα λάθη του εμπνευστή της συνταγής Ολιβιέ Μπλανσάρ, το έγκυρο βελγικό think tank Bruegel –με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ- γνωστοποίησε ότι το ελληνικό Μνημόνιο ήταν από τα πιο αποτυχημένα εκ των 159 προγραμμάτων προσαρμογής που έχει εφαρμόσει το ΔΝΤ από το 1993 και το λιγότερο επιτυχημένο από τα τρία που εφαρμόστηκαν στην ευρωζώνη.

 

Το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει και πληθαίνουν οι ευρωπαϊκές φωνές που απαιτούν να μπει τέλος στη λιτότητα και να διασφαλιστεί ένα ελάχιστο επίπεδο ζωής των πολιτών της Ευρώπης. Οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν ένα ακόμη όπλο εναντίον της λιτότητας. Μέσω του νέου θεσμού της «Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών» βρίσκεται σε εξέλιξη η πρωτοβουλία για το βασικό εισόδημα, που θα διασφαλίζει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης.

 

Την ανάγκη διαγραφής της λιτότητας από την ευρωπαϊκή ατζέντα και τη διασφάλιση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου ζωής θέτει με συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και των Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (S&D, AT) Χάνες Σβόμποντα.

 

«Aνοησία»

 

«Το χειρότερο με τη λιτότητα που έχει επιβληθεί σε πολλές χώρες, είναι ότι όχι μόνο είναι επίπονη και με μεγάλο κόστος στην εμπιστοσύνη και την ελπίδα των ανθρώπων στην Ευρώπη – είναι και οικονομικά ανοησία», επισημαίνει ο Σβόμποντα και προσθέτει ότι «η δημοσιονομική εξυγίανση είναι φυσικά σημαντική, πρέπει ωστόσο να επιτευχθεί παράλληλα με δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξης. Και όλες αυτές οι πολιτικές πρέπει να πραγματοποιηθούν με έναν κοινωνικά ισορροπημένο τρόπο, ώστε να διασφαλιστεί όχι μόνο το επίπεδο ζωής των ανθρώπων, αλλά και ο κοινωνικός ιστός και η ειρήνη.

 

Εχει έρθει επιτέλους η στιγμή να διαγράψουμε τη λιτότητα από την ατζέντα μας και να στραφούμε προς αυτό που πρέπει να κάνουμε την υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητά μας στην Ευρώπη: να δημιουργήσουμε δουλειές και ειδικότερα δουλειές για τους νέους στην Ευρώπη».

 

Παραδέχεται ότι ήταν λάθος η επιλογή της νομισματικής, χωρίς την οικονομική ένωση, αλλά τονίζει ότι είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε «να φροντίσουμε ώστε τόσο η πολιτική ένωση όσο και η οικονομική και η νομισματική ένωση να ολοκληρωθούν με έναν εποικοδομητικό τρόπο. Είναι απαραίτητο να εγγράψουμε μια κοινωνική διάσταση με αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για όλους τους ανθρώπους σε αυτή τη μελλοντική ένωση».

 

Η ένωση της Ευρώπης βρίσκεται υπ’ ατμόν. Σε αυτή τη φάση το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην τραπεζική ένωση, η οποία τίθεται επί τάπητος στη σύνοδο της 22ας Μαΐου. Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται ακόμα η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με εντατικοποίηση της μάχης έναντι των φορολογικών παραδείσων. Απώτερος στόχος είναι να μειωθεί κατά 50% το «φορολογικό κενό» μέχρι το 2020 από φόρους που δεν έχουν εισπραχθεί και ανέρχονται σε 1 τρισ. ευρώ.

 

ΣΚΙΤΣΟ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΗΣ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:

Για μια Ευρώπη των πολιτών

Yπογραφές: το νέο όπλο των Ευρωπαίων πολιτών

Το δίλημμα της τραπεζικής ένωσης

Eυρωκοινοβούλιο: η “φωνή” 375 εκατομμυρίων πολιτών

 

 

 

Scroll to top