22/05/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πυρά στα Υψίπεδα του Γκολάν

      Pin It

ΣΥΡΙΑ Νέο θερμό επεισόδιο μεταξύ Σύρων και Ισραηλινών στρατιωτών που παραβίασαν τα σύνορα

 

Του Νικόλα Ζηργάνου

 

getFile (23)Ενα ακόμη, το τρίτο μέσα σε μία εβδομάδα, θερμό επεισόδιο στα Υψίπεδα του Γκολάν σημειώθηκε χθες, μεταξύ συριακών στρατευμάτων και ισραηλινών δυνάμεων. Ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα από καμία πλευρά και έτσι αποφεύχθηκε η κλιμάκωση. Ενα τζιπ του ισραηλινού στρατού δέχτηκε πυρά από Σύρους στρατιώτες και καταστράφηκε, και η Δαμασκός ισχυρίζεται ότι χτυπήθηκε εντός συριακού εδάφους, μια ακόμη παραβίαση της κυριαρχίας της χώρας από το Ισραήλ, το οποίο κατέχει παράνομα τα Υψίπεδα του Γκολάν από το 1974. Δύο εβδομάδες μετά τη διπλή ισραηλινή αεροπορική επίθεση κατά της Δαμασκού, το Τελ Αβίβ εμπλέκεται και πάλι στη συριακή κρίση παίζοντας με τη φωτιά.

 

Τουρκία κατά Χεζμπολάχ 

 

Την ίδια ώρα, ο Ταγίπ Ερντογάν βλέπει μεν ξένη επέμβαση στη Συρία, αλλά κατηγορεί ως υπεύθυνη τη λιβανέζικη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, μαχητές της οποίας πήραν μέρος στο πλευρό του συριακού κυβερνητικού στρατού στη μάχη για την κατάληψη της στρατηγικής σημασίας πόλης Κουσάιρ, που βρίσκεται στα σύνορα Λιβάνου – Συρίας. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας έκανε τις δηλώσεις στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, κατά την επιστροφή του από την Ουάσινγκτον, όπου δεν μπόρεσε να πείσει τον Μπαράκ Ομπάμα για μια ενεργή στρατιωτική ανάμειξη των Ηνωμένων Πολιτειών στη συριακή σύρραξη.

 

Αντίθετα, οι Αμερικανοί πιέζουν την Τουρκία και τις αραβικές χώρες να ασκήσουν την όποια επιρροή διαθέτουν στη συριακή αντιπολίτευση, ώστε να συμμετάσχει στη διεθνή σύνοδο (η οποία αποκαλείται «Γενεύη 2») για την πολιτική επίλυση της συριακής κρίσης, μέσα στον Ιούνιο. Για τον σκοπό αυτόν, μεταβαίνει και πάλι ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζον Κέρι στην Ιορδανία, ενώ χθες βρέθηκε για τον ίδιο λόγο στο Ομάν, για να προωθήσει επ' ευκαιρία και πωλήσεις αμερικανικών όπλων αξίας 2,1 δισ. δολαρίων. Ο κ. Κέρι θα καταλήξει στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη, σε μια προσπάθεια να αναβιώσει τον διάλογο για το Παλαιστινιακό.

 

Στο διπλωματικό επίπεδο, πάντως, δίνεται άγρια μάχη παρασκηνίου σχετικά με τη συμμετοχή στη «Γενεύη 2», όπου γράφονται και ξαναγράφονται τα ονόματα των εκπροσώπων των δύο πλευρών. Η Δαμασκός έχει ήδη ανακοινώσει τη συμμετοχή της με επικεφαλής της αντιπροσωπείας της τον πρωθυπουργό Ουαέλ αλ Χάλκι και συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Κάντρι Τζαμίλ και τριών υπουργών (Εθνικής Συμφιλίωσης, Ανθρωπιστικών Υποθέσεων και Πληροφοριών). Η αντιπολίτευση αντιδρά σε ορισμένα από τα πρόσωπα και απαιτεί την αλλαγή τους, ενώ ταυτόχρονα εκτιμά ότι η αντιπροσωπεία αυτή δεν θα έχει ειδικό βάρος για να σηκώσει μια πραγματική διαπραγμάτευση.

 

…………………………………………………………….

 

Ενας μήνας χωρίς σημεία ζωής από τους μητροπολίτες 

 

Ενας μήνας συμπληρώνεται σήμερα από την ημέρα που απήχθησαν από αγνώστους στη βόρεια Συρία ο ελληνο-ορθόδοξος Μητροπολίτης Χαλεπίου Βεροίας και Αλεξανδρέττας, Παύλος Γιαζίγκι, και ο Συρο-ορθόδοξος Γιοχάνα Ιμπραχίμ. Η τύχη των δύο ιερωμένων εξακολουθεί να αγνοείται και δεν υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες για την ταυτότητα των δραστών και τα κίνητρά τους.

 

Λιβανέζικα ηλεκτρονικά ΜΜΕ έγραψαν ότι οι απαγωγείς είναι ομάδα φανατικών ισλαμιστών, ενώ μεταδόθηκε και ανακοίνωση σαλαφιστικής οργάνωσης που αποκαλείται «Συριακή Ισλαμική Ενότητα» την οποία φέρεται να υπογράφει ο ηγέτης της, σεΐχης Ιμπραήμ αλ Ζάουμπι με την οποία καλούνται οι απαγωγείς να εφαρμόσουν τη σαρία επί των δύο επισκόπων.

 

Εκκληση για την απελευθέρωσή τους έκαναν χθες στην Ουάσινγκτον 72 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι ζήτησαν από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, να θέσει σε προτεραιότητα το θέμα στις επαφές που θα έχει στη Μέση Ανατολή. Την επιστολή προσυπογράφουν και οι ομογενείς Γκας Μπιλιράκης από τη Φλόριντα και Τζον Σαρμπάνης από το Μέριλαντ.

Scroll to top