24/05/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΕΙΟ

      Pin It

Aπό τον Βαγγέλη Καραγιώργο  Φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS

 

 

 

getFil242e

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΕΡΒΙΑ Το 1968 μία παρέα φίλων αποφάσισε ότι ο βράχος μέσα στον ποταμό Ντρίνα είναι το ιδανικό μέρος για να φτιάξουν ένα μικρό καταφύγιο όπου να ξεφεύγουν απ' ό,τι τους ενοχλεί, αποδεικνύοντας ότι δεν χρειάζονται εκατομμύρια για να φτιάξεις το τέλειο κατάλυμα. Βέβαια, αν είσαι Ελληνας, όσο και να σου αρέσει, δεν το παίρνεις ακόμα και να σ' το χάριζαν. Κάτι το χαράτσι, κάτι η φορολογία στα ακίνητα α λα Στουρνάρα και απαντάς «Οχι, ευχαριστώ».

 

 

getFil78e

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΓΕΡΜΑΝΙΑ Πόσο δίκιο έχει ο λαός όταν λέει ότι κανείς δεν πάει χαμένος. Να, πάρτε για παράδειγμα την Ανγκελα Μέρκελ. Εδώ στην Ελλάδα, ένεκα πολιτικών προκαταλήψεων, δεν θεωρείται τέλεια γυναίκα. Ελα όμως που ο Ολλανδός πρωθυπουργός την κοιτάει και λιώνει. Εδώ μιλάμε για έναν έρωτα μεγάλο ή, αλλιώς, η λιτότητα -στους άλλους- τους φέρνει πιο κοντά.

 

 

ge45tFileΕΛ ΣΑΛΒΑΔΟΡ Τα καλόπαιδα που βλέπετε δεν είναι μοντέλα που διαφημίζουν τατουάζ, αλλά φυλακισμένα μέλη της συμμορίας «Μάρα 18» που μαζί με την αντίπαλη συμμορία «Μάρα Σαλβατούστρα» κυριαρχούν στους δρόμους και τις φυλακές, γεμίζοντάς τα και τα δύο με ναρκωτικά, βία και αίμα. Οι δύο συμμορίες υπέγραψαν συνθήκη ειρήνευσης, υπενθυμίζοντάς μας πόσο μοιάζει μερικές φορές ο κόσμος της παρανομίας με τη διεθνή πολιτική, και στη συνέχεια οι φύλακες -ως άλλος ΟΗΕ- έκαναν έρευνα και κατάσχεσαν εκατοντάδες αυτοσχέδια μαχαίρια για να βοηθήσουν στην τήρηση της συνθήκης.

 

 

567jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΚΙΝΑ Το παρακείμενο Mall εγκατέστησε έξι κλουβιά με τεχνητά δέντρα και πουλιά στο εσωτερικό τους προκειμένου, λέει, να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες της πόλης Νάντζινγκ για τη σωτηρία του πλανήτη. Φαίνεται πως οι οικολογικές πρωτοβουλίες του ΣΚΑΪ και του οικολόγου Αλαφούζου βρίσκουν μιμητές σε όλον τον κόσμο.

 

 

getFile (34)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΥΡΙΑ Δυνάμεις ασφαλείας πιστές στον Ασαντ κάνουν γυμνάσια σε μυστική τοποθεσία, αλλά στη συνέχεια το Συριακό Πρακτορείο Ειδήσεων απέστειλε τις φωτογραφίες σε όλο τον πλανήτη προκειμένου να φοβηθούν οι αντίπαλοι και ο κόσμος να καταλάβει ότι ο Ασαντ είναι ακόμη στο παιχνίδι. Η ενημέρωση στην υπηρεσία του πολέμου και όχι μόνο του κανονικού, αλλά και του οικονομικού, του πολιτικού κ.ο.κ

 

 

 

getFile (24)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ge567tFileΣΕΝΕΓΑΛΗ Η 19χρονη κοπελιά στολίζεται για να παρακολουθήσει την παραδοσιακή μουσουλμανική τελετή Γκάμου Ντάντε -ή κάπως έτσι εν πάση περιπτώσει- κατά την οποία κάποιος άντρας, χρησιμοποιώντας εξοπλισμό μπάντζι τζάμπινγκ, θα κατέβει στο βάθους 36 μέτρων και διαμέτρου 11 πηγάδι -δίχως νερό πλέον- Κάλομ που χρησιμεύει μόνο για τελετές. Το πηγάδι Κάλομ υπάρχει απ' τον 16ο αιώνα, σε περιοχή όπου έγιναν ιστορικές μάχες και σήμερα στις τελετές που γίνονται εκεί συνδυάζονται νύχτες προσευχής και τραγουδιού με ανιμιστικές τελετές.

 

 

getFile (28)ΑΙΘΙΟΠΙΑ Το Βύθισμα -περιοχή κάτω από το επίπεδο της θάλασσας- Ντάνακιλ θεωρείται ένα από τα θερμότερα και πιο αφιλόξενα περιβάλλοντα στη Γη, με μέση ημερήσια θερμοκρασία 34,5 βαθμούς Κελσίου. Σ' αυτό το σκληρό περιβάλλον, εδώ και αιώνες, καραβάνια με καμήλες μαζεύουν αλάτι και μετά χρειάζονται ταξίδι δύο ημερών για να επιστρέψουν σε πιο φιλόξενα εδάφη. Ισως αυτή την περιοχή έχει υπόψη του ο Σαμαράς και γι 'αυτό θεωρεί πως τα πράγματα στην Ελλάδα είναι ήδη περίφημα και βελτιώνονται συνεχώς…

 

Scroll to top