10/06/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κρίσιμες ώρες για τον Μαντέλα

      Pin It

gesxctFileΜε δεήσεις και προσευχές στις εκκλησίες, οι Νοτιοαφρικανοί στέκονται στο πλευρό του 94χρονου ιστορικού ηγέτη τους, Νέλσον Μαντέλα, που εισήχθη εσπευσμένα το Σάββατο σε κλινική της Πρετόρια, με λοίμωξη του αναπνευστικού. Αυτή είναι η τέταρτη φορά μέσα στους τελευταίους έξι μήνες που κρίθηκε απαραίτητη η νοσηλεία του και εκτιμάται ότι αυτή η μάχη για τη ζωή ίσως να είναι η πιο κρίσιμη για τον νομπελίστα ειρήνης, πρώην πρόεδρο της Νότιας Αφρικής κι εμβληματική προσωπικότητα του αγώνα κατά του απαρτχάιντ.

 

Η πληροφόρηση για την κατάσταση της υγείας του γίνεται πάντως με το σταγονόμετρο. Σε κυβερνητική ανακοίνωση του Σαββάτου χαρακτηριζόταν «κρίσιμη, αλλά σταθερή». Το τελευταίο 24ωρο δεν έχει εκδοθεί κανένα ιατρικό ανακοινωθέν. Ενώ η νοτιοαφρικανική προεδρία κρατά επτασφράγιστο μυστικό ακόμη και το νοσοκομείο όπου εισήχθη ο Μαντέλα!

 

Χθες, λέγεται ότι τον επισκέφθηκαν μέλη της οικογένειάς του, μεταξύ αυτών και η μεγαλύτερη κόρη του, Μακαζίουε – αν και οι σχέσεις με τον πατέρα της φημολογείται ότι έχουν φτάσει σε τόσο οριακό επίπεδο, ώστε ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής έχει διατάξει τους δικηγόρους του να την αποκλείσουν, μαζί με τα άλλα δύο του παιδιά, από τη διαχείριση της κληρονομιάς του.

 

«Είναι πλέον καιρός να τον αφήσουν να φύγει» (!), ήταν το χθεσινό πρωτοσέλιδό της νοτιοαφρικανικής εφημερίδας Sunday Times, μνημονεύοντας τα λόγια του Αντριου Μλαγκένι, παλαιού στενού φίλου του Μαντέλα. «Η οικογένειά του θα πρέπει πλέον να τον αφήσει, ώστε ο Κύριος να μπορέσει να κάνει τα πράγματα με τον δικό του τρόπο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μλαγκένι. «Τότε όλοι θα πούμε «ευχαριστούμε, Θεέ μου, που μας έδωσες αυτόν τον άνθρωπο» και θα τον αφήσουμε να φύγει»…

 

Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του πρώτου προέδρου της Νότιας Αφρικής μετά την άρση του απαρτχάιντ ήταν στους τελικούς του Μουντιάλ στο Γιοχάνεσμπουργκ, το 2010. Οι φήμες για την εξαιρετικά επιβαρημένη κατάσταση της υγείας του άρχισαν και πάλι να φουντώνουν στα τέλη του περασμένου Απριλίου, όταν η κρατική τηλεόραση της Νότιας Αφρικής μετέδωσε πλάνα από την επίσκεψη που του έκανε στο σπίτι του ο νυν πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα. Από τότε, το πρόσωπό του έμοιαζε κέρινο και ο ίδιος παρέμενε ανέκφραστος, αν και περιστοιχισμένος από πρόσχαρους επισκέπτες…

 

Μ.Βεργ.

Scroll to top