Pin It

ΓΑΛΛΙΑ Με πρωθυπουργική εντολή ξεκίνησε η διαδικασία γιά να τεθεί εκτός νόμου η «Επαναστατική Εθνικιστική Νεολαία» μετά τη δολοφονία απο νεοναζί σκινχεντ του 19χρονου Κλεμαν Μερίκ

 

Παρίσι Tης Ηρας Φελουκατζή

 

 

getFcvbile

O Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό ξεκίνησε διαδικασία για τη διάλυση της Επαναστατικής Εθνικιστικής Νεολαίας (JNR), μιας ακροδεξιάς οργάνωσης η οποία δεν φαίνεται να συνδέεται άμεσα με τον θάνατο του ακτιβιστή της Αριστεράς, Κλεμάν Μερίκ, αλλά στην κυβέρνηση υπάρχουν υποψίες ότι πρόκειται για «ομάδα μάχης».

 

Μεγάλες αντιδράσεις υπήρξαν στην Αριστερά και στην κοινοβουλευτική Δεξιά για τον θάνατο του νεαρού ακτιβιστή, ο οποίος κατά τη διάρκεια φιλονικίας με ακροδεξιούς, που συνδέονται με την ομάδα JNR, υπέστη επίθεση, έπεσε αιμόφυρτος στο έδαφος και λίγες ώρες αργότερα απεβίωσε. Μετά τη σύλληψη υπόπτων και την προανάκριση για τη διερεύνηση των συνθηκών του δράματος, τέσσερα άτομα τέθηκαν υπό δικαστικό έλεγχο και παραπέμφθηκαν σε ανάκριση για βιαιοπραγίες ή για συνενοχή σε πράξεις βίας. Ο Εστεμπάν Μορίγιο, ο οποίος προκάλεσε εγκεφαλική αιμορραγία με βαριά χτυπήματα στο πρόσωπο του Κλεμάν Μερίκ, παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη.

 

Μετά από διήμερη ανάκριση και μελέτη του ιατροδικαστικού πορίσματος, το οποίο πιστοποιούσε θάνατο από γρονθοκόπημα και όχι από απότομη πτώση στο έδαφος, ο εισαγγελέας θεώρησε ότι επρόκειτο για «ανθρωποκτονία εκ προθέσεως». Ωστόσο η Δικαιοσύνη δεν έκρινε ως «δολοφονική επίθεση» την πράξη του δράστη, γιατί δεν έχουν συγκεντρωθεί συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία και υπάρχει αμφιβολία για το αν χρησιμοποιήθηκε ή όχι σιδερένια «αμερικανική γροθιά» (η οποία θεωρείται όπλο).

 

Πολυάριθμες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επί τριήμερο, με το αίτημα διάλυσης ακροδεξιών ομάδων που εκδηλώνουν ριζοσπαστικοποίηση δράσης. Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, «η JNR, που αποτελείται από 20 έως 30 μαχητές, ενεργεί ως υπηρεσία ασφάλειας της ριζοσπαστικής ακροδεξιάς οργάνωσης “Τρίτος Δρόμος”, η οποία αριθμεί “1.000 μέλη και 4.000 οπαδούς”», όπως δήλωσε ο Σερζ Αγιούμπ, πρώην επικεφαλής των Παριζιάνων σκίνχεντ. Οι πέντε ύποπτοι παραδέχτηκαν ότι είναι συμπαθούντες του «Τρίτου Δρόμου», όπως δήλωσε ο εισαγγελέας του Παρισιού, Φρανσουά Μολίνς.

 

Το Σάββατο τέθηκε σε εφαρμογή η διαδικασία διάλυσης της JNR, η οποία θα προστεθεί στη λίστα 60 απαγορευμένων οργανώσεων και πολιτικών ομάδων που έχουν διαλυθεί από το 1958. Η κυβέρνηση βασίζεται σε άρθρο του Κώδικα Εσωτερικής Ασφάλειας, ο οποίος αφορά «κινήματα που προβάλλουν διακρίσεις, μίσος, βία κατά προσώπου ή ομάδας ατόμων». «Είμαστε αποφασισμένοι για αμείλικτη αντιμετώπιση όσων αρνούνται τις αξίες της δημοκρατίας και εκφράζουν μίσος» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Μανουέλ Βαλς.

 

www.ira-feloukatzi.fr

 

Scroll to top