Pin It

Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη

 

getFbgyileΣτην αεροδρόμιο Οντάριο της ηλιόλουστης Καλιφόρνιας, τέταρτο σταθμό της περιοδείας του στη βόρεια και Λατινική Αμερική έφτασε χθες ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινγκπίνγκ για την κρίσιμη παρθενική διήμερη συνάντηση που θα έχει με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα. Η πρώτη συνάντηση των δυο ανδρών έγινε το απόγευμα στο θέρετρο Σάνιλαντς στην έρημο Μοχάβε και ακολούθησε δείπνο, ενώ οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και σήμερα Σάββατο.

 

Η ατζέντα περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα θεμάτων, αλλά αυτό το οποίο κυριαρχεί είναι οι κυβερνοεπιθέσεις που δέχονται το τελευταίο διάστημα οι κυβερνητικές ιστοσελίδες των ΗΠΑ από Κινέζους χάκερς, καθώς και η αναζήτηση κοινής πολιτικής στάσης απέναντι στις προκλήσεις της Βόρειας Κορέας. Επιπροσθέτως ο Ομπάμα θα επιχειρήσει να πείσει τον Σι ότι ο επαναπροσανατολισμός της Αμερικής αναφορικά με την εξωτερική της πολιτική δεν αποτελεί απειλή για Πεκίνο.

 

Οι συνομιλίες, οι πρώτες από τον Μάιο οπότε ανέλαβε την προεδρία ο Σι, έχουν ακόμη βασικό στόχο να γνωριστούν οι δύο άνδρες και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας της Ουάσιγκτον και να αναπτύξουν οι δυο οικονομικές υπερδυνάμεις σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

 

Οι κίνδυνοι ναυαγίου της άτυπης συνόδου ωστόσο εγκυμονούν καθώς την κατ΄ αρχήν θετική ατμόσφαιρα κινδυνεύει να κλονίσει ενδεχόμενη σκληρή γραμμή του Σι στο θέμα της κυβερνοπειρατείας. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται ισχυρή πίεση από το Κογκρέσο προκειμένου να πείσει τον Κινέζο ομόλογό του να λάβει σοβαρά τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον.

 

Μάλιστα, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου διευκρίνισε ότι ο Ομπάμα θα καταστήσει σαφές πως η Κίνα πρέπει να τηρήσει απαρέγκλιτα τους διεθνείς κανόνες που διέπουν την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Θυμίζουμε ότι το Πεκίνο έχει αρνηθεί επανειλημμένα τις κατηγορίες των ΗΠΑ για hacking και επιμένει ότι είναι περισσότερο θύμα παρά θύτης, ενώ η Ουάσιγκτον αρνήθηκε να διευκρινίσει τι θα γίνει αν ο Σι αρνηθεί να λάβει μέτρα.

 

Scroll to top