18/06/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παραλλαγές στο ίδιο θέμα

      Pin It

ΙΡΑΝ Ο απρόσμενα και θριαμβευτικά εκλεγείς μετριοπαθής πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε ότι η χώρα του αλλάζει σελίδα παραμένοντας στην ίδια ρότα, ενώ δεν άφησε περιθώρια για αλλαγές σε ό,τι αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα

 

Του Νικόλα Ζηργάνου 

 

getFile (52)Το Ιράν γυρίζει σελίδα διατηρώντας τις βασικές πολιτικές του στον ίδιο δρόμο, είναι το μήνυμα του προέδρου Χασάν Ροχανί, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη θριαμβευτική και απρόσμενη εκλογή του και μάλιστα από τον πρώτο γύρο. Ο κεντρώος μετριοπαθής πρόεδρος δεν άφησε κανένα περιθώριο για αλλαγή ρότας στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και, απαντώντας σε ερώτηση για το αν είναι έτοιμος να αρχίσει απευθείας συνομιλίες με την Ουάσινγκτον, δήλωσε πως «οι σχέσεις μεταξύ Ιράν και Ηνωμένων Πολιτειών είναι ένα θέμα σύνθετο και δύσκολο. Είναι ένα παλαιό τραύμα που χρειάζεται να επουλωθεί».

 

Ο Ροχανί έθεσε τρεις όρους για να προχωρήσει η διαδικασία αυτού του διαλόγου. Να σταματήσει η αμερικανική παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν, να αναγνωρίσει η Δύση τα νόμιμα δικαιώματα του ιρανικού έθνους, μεταξύ των οποίων και το πυρηνικό πρόγραμμα και να πάψουν οι επιθετικές πολιτικές κατά της χώρας του. «Το έθνος του Ιράν δεν έχει κάνει τίποτα που να του αξίζει η επιβολή κυρώσεων. Εμείς είμαστε μέσα στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας. Αν κάποιος έχει κέρδος από τις κυρώσεις, αυτό είναι το Ισραήλ και κανένας άλλος» υποστήριξε, ενώ μάλλον τον επιβεβαίωσε λίγο αργότερα ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος ζήτησε να μη σταματήσουν οι πιέσεις της Δύσης λόγω της εκλογής Ροχανί και άφησε πάλι ανοιχτό ένα ενδεχόμενο στρατιωτικό πλήγμα κατά του Ιράν.

 

Σε άλλο κλίμα, πάντως, ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε την εκλογή Ροχανί «δυνάμει ελπιδοφόρο σημάδι».

 

Ο νεοεκλεγείς Ιρανός πρόεδρος έθεσε το πλαίσιο για να καρποφορήσει αυτή η ελπίδα. Δήλωσε πως ενθαρρύνει τη βήμα βήμα προσέγγιση και θα δοθούν διαβεβαιώσεις στη Δύση πως το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι αποκλειστικά για ειρηνική χρήση: «Θα επιδείξουμε ακόμη μεγαλύτερη διαφάνεια και θα προωθήσουμε μέτρα αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Από την άλλη πλευρά, αναμένουμε να μην επιβληθούν νέες κυρώσεις και στη συνέχεια, να μειωθούν οι υφιστάμενες».

 

Για το θέμα της Συρίας ο Ροχανί έκανε σαφές ότι θα συνεχιστεί η ίδια πολιτική, τόνισε πως η Τεχεράνη είναι αντίθετη σε κάθε ξένη επέμβαση, είναι αντίθετη με την τρομοκρατία και τον εμφύλιο πόλεμο και πως για το μέλλον της χώρας είναι αρμόδιος να αποφασίσει μόνο ο συριακός λαός.

 

Για τα εσωτερικά της χώρας, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος τόνισε ότι προτεραιότητά του είναι η αναζωογόνηση της οικονομίας, με στήριξη των αδύναμων και ταυτόχρονη αναζήτηση επενδύσεων. Στη νέα κυβέρνηση, που αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα τον Αύγουστο, προτίθεται να χρησιμοποιήσει στελέχη από όλο το πολιτικό φάσμα, με κριτήριο το ήθος και την επαγγελματική τους επάρκεια. «Θα αντικαταστήσουμε τον ριζοσπαστισμό και τη ρητορική με τη συλλογική σοφία και το κράτος δικαίου» κατέληξε ο Χασάν Ροχανί.

 

Scroll to top