snowden-thema

26/06/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ρωσικό χαβιάρι στον Σνόουντεν

Ο Πούτιν διασκεδάζει βγάζοντας τη γλώσσα του στις ΗΠΑ, καλυπτόμενος πίσω από μια σειρά τυπικές διαδικασίες που του επιτρέπουν να προστατεύει.
      Pin It

ΡΩΣΙΑ Ο Πούτιν διασκεδάζει βγάζοντας τη γλώσσα του στις ΗΠΑ, καλυπτόμενος πίσω από μια σειρά τυπικές διαδικασίες που του επιτρέπουν να προστατεύει τον πρώην πράκτορα της CIA χωρίς να εκτίθεται η χώρα του

 

Του Θανάση Αυγερινού

 

Ως υπόθεση με «πολλά ουρλιαχτά και λίγο μαλλί» περιέγραψε ο Βλαντίμιρ Πούτιν την υπόθεση Σνόουντεν συγκρίνοντάς την -κατά την αντίστοιχη ρωσική παροιμία- με το κούρεμα γουρουνιού, δείχνοντας έτσι με εμφανή τρόπο από τη Φινλανδία, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ότι διασκεδάζει στο έπακρο με την όλη ιστορία.

 

Χωρίς να χάσει την ιδανική αυτή ευκαιρία «να τη βγει» στους Αμερικανούς, ο Ρώσος ηγέτης αποστασιοποιήθηκε από την υπόθεση Σνόουντεν, μιλώντας για ανοησίες και παρανοϊκό παραλήρημα όταν σχολίασε τις αιτιάσεις εναντίον της Ρωσίας για το θέμα, καθώς η Μόσχα έχει οχυρωθεί πίσω από μια εξαιρετικά βολική διπλωματική διέξοδο.

 

Διπλωματική διέξοδος

 

Την είχε περιγράψει λίγο πριν από τον πρόεδρο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος εξήγησε ότι ο Σνόουντεν δεν πέρασε τα ρωσικά σύνορα και δεν βγήκε από τη ζώνη τράνζιτ του αεροδρομίου της Μόσχας, Σερεμέτιεβο, όπου σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και παραμένει ώς τώρα, καθώς δεν επιβιβάστηκε ποτέ στις πτήσεις προς Κούβα, ούτε σε πτήση τσάρτερ προς το Οσλο.

 

Επομένως, συμπλήρωσε ο Β. Πούτιν, ούτε ρωσική βίζα ούτε διαβατήριο χρειάζεται και μπορεί να μεταβεί σε όποια χώρα του κόσμου επιθυμεί. Μάλιστα άσκησε «πίεση» στον Εντουαρντ Σνόουντεν καλώντας τον το ταχύτερο να επιλέξει τελικό προορισμό, γιατί αυτό «θα είναι καλύτερα και για τον ίδιο και για τη Ρωσία», ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι ο Αμερικανός πρώην συνεργάτης των μυστικών υπηρεσιών είναι «ελεύθερος άνθρωπος» και ότι συμφωνία έκδοσης καταζητούμενων δεν υπάρχει μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, άρα μια απευθείας απέλασή του προς τις Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αποκλείεται.

 

Το Κρεμλίνο επιλέγει λοιπόν να απαντήσει με οριακά ειρωνικό τρόπο στις αμερικανικές εκκλήσεις όλων των επιπέδων, από τον Μπαράκ Ομπάμα, που υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ θα εξαντλήσουν όλα τα μέσα για την παραπομπή του Σνόουντεν στην αμερικανική δικαιοσύνη, έως και τον προσεκτικό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος υπογράμμισε ότι η υπόθεση δεν πρέπει να προκαλέσει σύγκρουση Μόσχας και Ουάσινγκτον, αλλά και ότι η Ρωσία θα πρέπει να επιδείξει σοβαρότητα και να ανταποκριθεί στην αμερικανική επιθυμία για συνεργασία.

 

Ο ίδιος ο Πούτιν είπε ότι η άφιξη του 29χρονου Αμερικανού ήταν «απροσδόκητο γεγονός» και ότι η ρωσική ηγεσία ενημερωνόταν για την υπόθεση αυτή από τα μέσα ενημέρωσης, ενώ δεν υπήρξε ουδεμία επαφή του με ρωσικές μυστικές υπηρεσίες (!), αν και κατά τους ειδικούς πρόκειται για τον πλέον περιζήτητο αυτή τη στιγμή συνομιλητή όλων των μυστικών υπηρεσιών του κόσμου.

 

Νωρίτερα ρωσικές πηγές στις υπηρεσίες ασφαλείας είχαν πει ότι εξετάστηκε το ενδεχόμενο να γίνει κράτηση του Σνόουντεν στον χώρο του τράνζιτ για να ελεγχθεί η νομιμότητα των εγγράφων του, προφανώς λόγω των αμερικανικών δηλώσεων περί ακύρωσης του διαβατηρίου του. Σε κάθε περίπτωση από πολλές πλευρές επιβεβαιώνεται ότι ο πρέσβης του Ισημερινού στη Μόσχα έχει ήδη χορηγήσει στον Αμερικανό φυγά ταξιδιωτικό έγγραφο πολιτικού πρόσφυγα, ενώ νεότερες πηγές του τομέα ασφαλείας εξηγούν ότι ο Σνόουντεν θεωρητικά μπορεί να παραμείνει στη ζώνη τράνζιτ απεριόριστο χρόνο, «αρκεί να κάνει συνεχώς κρατήσεις πτήσεων».

 

Εισητήριο για Ισημερινό

 

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο Σνόουντεν διατηρεί μέχρι στιγμής έντονη την επιθυμία του να μεταβεί στον Ισημερινό, όμως οι συνομιλητές του τον απέτρεψαν την τελευταία στιγμή από την ιδέα της επιβίβασης στην πτήση προς Κούβα, καθώς υπήρχε ισχυρό ενδεχόμενο οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας της Νέας Υόρκης να επιχειρούσαν αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους προφασιζόμενοι κάποιου είδους έκτακτη τρομοκρατική απειλή.

 

Το επιτελείο των Wiki- Leaks, που έχει θέσει υπό την προστασία του τον Σνόουντεν, βρίσκεται σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες σε συνεχή διαπραγμάτευση με ρωσικές υπηρεσίες επιζητώντας κάποιου είδους «εγγυήσεις ασφαλείας» για τον Σνόουντεν. Ο Τζούλιαν Ασάνζ συγκαταλέγεται μεταξύ των συνεργατών του ρωσικού δορυφορικού δικτύου Russia Today, ενός από τα πλέον επιτυχή επικοινωνιακά εργαλεία του Κρεμλίνου, και φυσικά έχει πολλές δυνατότητες να μεταφέρει μηνύματα στα υψηλότερα κλιμάκια της ρωσικής ηγεσίας.

 

Αλλωστε ο Β. Πούτιν θύμισε την υπόθεση Ασάνζ και το γεγονός ότι και οι δύο διωκόμενοι από τις ΗΠΑ τάσσονται υπέρ της διάδοσης των πληροφοριών και αυτοχαρακτηρίζονται υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διατυπώνοντας το ρητορικό ερώτημα: «Πρέπει άραγε να παραδίδουμε τέτοιους ανθρώπους για να φυλακιστούν; Εγώ θα προτιμούσα να μην ασχοληθώ με κάτι παρόμοιο». Συμπέρασμα; Μάλλον αληθεύουν οι πληροφορίες ότι το Κρεμλίνο στέλνει στο τράνζιτ το καλύτερο χαβιάρι του…

 

[email protected]

Scroll to top