27/06/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βιομηχανία παρακολουθήσεων για «συνήθεις υπόπτους»

Η μητροπολιτική αστυνομία της Βρετανίας έχει δημιουργήσει ειδικό τμήμα που παρακολουθεί πολίτες που απλώς θεωρούνται «ντόπιοι εξτρεμιστές».
      Pin It

ΒΡΕΤΑΝΙΑ Η αστυνομία παρακολουθεί 9.000 ντόπιους «εξτρεμιστές»!

 

Λονδίνο Του Ισαάκ Α. Καριπίδη

 

getFile (6)Η μητροπολιτική αστυνομία της Βρετανίας έχει δημιουργήσει ειδικό τμήμα που παρακολουθεί πολίτες που απλώς θεωρούνται «ντόπιοι εξτρεμιστές». Οι άνθρωποι που παρακολουθούνται φτάνουν τους 8.931. Πρόκειται για αποκάλυψη που έκανε χθες η εφημερίδα «Γκάρντιαν», σημειώνοντας ότι οι περισσότεροι από αυτούς έχουν λευκό ποινικό μητρώο και δεν έχουν απασχολήσει ποτέ με παράνομες πράξεις τις Αρχές της χώρας.

 

Το Εθνικό Τμήμα Εγχώριου Εξτρεμισμού (The National Domestic Extremism Unit), όπως ονομάζεται η υπηρεσία αυτή, παρακολουθεί και καταγράφει, εκτός των άλλων, τις κινήσεις μελών που ανήκουν σε πολιτικές οργανώσεις με «ακραίες» θέσεις. Μυστικοί αστυνομικοί, πληρωμένοι πληροφοριοδότες αλλά και οι καταθέσεις ατόμων που έχουν συλληφθεί στο παρελθόν αποτελούν τις βασικές πηγές των δεδομένων. Οι τεχνικές που έχουν χρησιμοποιηθεί για τη «συγκομιδή» των πληροφοριών, για πολλούς εδώ στη Βρετανία, θεωρούνται αντιδημοκρατικές καθώς προσβάλλουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα».

 

Στο στόχαστρο οι μέθοδοι της Σκότλαντ Γιαρντ

 

Η αποκάλυψη αυτή ήρθε να ταράξει ακόμη περισσότερο τα ήδη «φουρτουνιασμένα» νερά της Σκότλαντ Γιαρντ σχετικά με τις μεθόδους που χρησιμοποιεί για να αποσπάσει πληροφορίες. Εδώ και πολύ καιρό η βρετανική αστυνομία κατηγορείται ότι ένας πρώην μυστικός αστυνομικός της είχε διεισδύσει στο περιβάλλον της οικογένειας του Στίβεν Λόρενς, με σκοπό να αποσπάσει πληροφορίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον της οικογένειας. Σύμφωνα με τις καταγγελίες «ακόμη και βασικοί μάρτυρες της υπόθεσης Λόρενς είχαν μπει στο στόχαστρο» του εν λόγω αστυνομικού. Μάλιστα, φαίνεται πως έχουν καταγραφεί παράνομα τουλάχιστον δύο συνομιλίες που σχετίζονται με την υπόθεση. Οπως όλα δείχνουν ο μυστικός αστυνομικός δρούσε μετά από εντολές που λάμβανε από «υψηλόβαθμο στέλεχος» της υπηρεσίας του στα τέλη του 1999. Τώρα η αστυνομία εξετάζει τις καταγγελίες «εξαιρετικά σοβαρά», ενώ αύριο το πρωί η μητέρα του Στίβεν Λόρενς θα συναντηθεί με τον υπουργό Εσωτερικών.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπόθεση Λόρενς απασχολεί τη βρετανική κοινή γνώμη εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Πρόκειται για τον 18χρονο μαύρο που τον Απρίλιο του 1993 δολοφονήθηκε από πέντε νεαρούς λευκούς ενώ περίμενε σε στάση του λεωφορείου μαζί με έναν φίλο του. Η υπόθεση τότε είχε προκαλέσει μεγάλη ένταση στη βρετανική κοινωνία, ενώ η αρχική έρευνα της αστυνομίας έβριθε λαθών. Επιπλέον, η μετέπειτα διοικητική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στους κόλπους του σώματος υφέρπει «θεσμικός ρατσισμός».

 

Τον τελευταίο καιρό, μετά τις αποκαλύψεις του νεαρού Σνόουντεν, γίνεται πολύς λόγος για τις μεθόδους παρακολούθησης που χρησιμοποιούν οι Αρχές των δυτικών κρατών. Στο πλαίσιο αυτό ο εφευρέτης του Διαδικτύου ο Τιμ Μπέρνερς-Λι χθες από το Λονδίνο κατηγόρησε τις δυτικές κυβερνήσεις για υποκρισία. «Είναι πολύ εύκολο για τους ανθρώπους της Δύσης να λένε πως “αυτές οι καταπιεστικές κυβερνήσεις (Μέσης Ανατολής κ.λπ.) δεν πρέπει να επιτρέπουν την κατασκοπία”. Αλλά είναι ξεκάθαρο ότι και οι αναπτυγμένες χώρες κάνουν το ίδιο». Παράλληλα αμφισβήτησε ότι οι κυβερνήσεις της Δύσης μπορούν να διασφαλίσουν ευαίσθητα δεδομένα.

 

[email protected]

Scroll to top