27/06/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στον Ραντ το δαχτυλίδι της πρωθυπουργίας

Επιβεβαιώνοντας το ρητό ότι η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο ο Κέβιν Ραντ, ο οποίος πριν από τρία χρόνια έχασε την πρωθυπουργία.
      Pin It

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ Την πλειοψηφία των βουλευτών του Εργατικού Κόμματος και άρα και την ηγεσία του κατέκτησε ο πολιτικός που είχε ηττηθεί προ τριετίας από την Γκίλαρντ

 

Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη

 

getFile (13)Επιβεβαιώνοντας το ρητό ότι η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο ο Κέβιν Ραντ, ο οποίος πριν από τρία χρόνια έχασε την πρωθυπουργία από την Τζούλια Γκίλαρντ, κατάφερε χθες να ανακτήσει τη στήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών του Εργατικού Κόμματος της Αυστραλίας και με 57 ψήφους έναντι 45 της Γκίλαρντ να τεθεί και πάλι επικεφαλής του κόμματος. Αν μάλιστα κατορθώσει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στην ομοσπονδιακή Βουλή, κάτι που θεωρείται αρκετά πιθανό, αναμένεται να είναι ο νέος πρωθυπουργός της χώρας.

 

Ωστόσο για να το πετύχει αυτό και με δεδομένο ότι το Εργατικό Κόμμα δεν διαθέτει την πλειοψηφία στη Βουλή, ο Ραντ θα πρέπει, σύμφωνα με τον Guardian, να εξασφαλίσει τη στήριξη ορισμένων ανεξάρτητων βουλευτών προκειμένου να του ανατεθεί η εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση, αν και μέχρι στιγμής μόνον ο ανεξάρτητος βουλευτής Αντριου Γουίλκι έχει ανακοινώσει ότι θα τον στηρίξει.

 

Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα, η γενική κυβερνήτης πρέπει να είναι σίγουρη πως ο νέος αρχηγός των Εργατικών συγκεντρώνει την απαραίτητη πλειοψηφία προκειμένου να του δώσει την εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση, η οποία ωστόσο θα είναι βραχύβια, αφού τον Σεπτέμβριο διεξάγονται βουλευτικές εκλογές στη χώρα.

 

Αμέσως μετά την επικράτηση του κ. Ραντ ο υπουργός Οικονομικών Γουέιν Σουάν, ο αρχηγός των Εργατικών στη Γερουσία Στίβεν Κόνροϊ –ο οποίος είναι και υπουργός Επικοινωνιών– και δύο ακόμη υπουργοί παραιτήθηκαν, ενώ τα προσεχή 24ωρα αναμένεται ευρύς -σύμφωνα με το BBC- ανασχηματισμός.

 

Λίγο πριν από τη διεξαγωγή της επίμαχης ψηφοφορίας η Γκίλαρντ είχε δηλώσει πως σε περίπτωση που ηττηθεί στην εσωκομματική αναμέτρηση θα αποχωρήσει από την πολιτική, καλώντας παράλληλα όποιον θέσει υποψηφιότητα εναντίον της να πράξει το ίδιο εάν χάσει.

 

Η χθεσινή αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία των Εργατικών έγινε έπειτα από μήνες έντονου παρασκηνίου και στη διάρκεια όλου αυτού του διαστήματος η Γκίλαρντ είχε καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις επανειλημμένως έδειχναν σαφή υπεροχή του Ραντ. Ωστόσο με το ποσοστό εσωκομματικής στήριξής της να «πιάνει» μετά δυσκολίας το 30%, αλλά και την προοπτική μιας βαρύτατης ήττας στις επικείμενες νέες εκλογές, οι βουλευτές των Εργατικών έδωσαν το εκλογικό «δαχτυλίδι» στον Ραντ.

Scroll to top