Egypt-diadilosi-thema

28/06/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενα διάγγελμα-λάδι στη φωτιά από τον Μόρσι

Για άλλη μια σκληρή αναμέτρηση στους δρόμους προετοιμάζεται η Αίγυπτος, καθώς με το προχθεσινό διάγγελμά του ο πρόεδρος της χώρας Μοχάμεντ Μόρσι.
      Pin It

AIΓΥΠΤΟΣ Ραντεβού στους δρόμους έκλεισαν οι διαδηλωτές, υπερασπιστές και πολέμιοι του προέδρου, αφού αυτός, αν και παραδέχθηκε κάποια λάθη, αρνήθηκε να ικανοποιήσει το βασικό αίτημα της αντιπολίτευσης: να παραιτηθεί

 

Της Ελλης Πάνου

 

getFile (24)Για άλλη μια σκληρή αναμέτρηση στους δρόμους προετοιμάζεται η Αίγυπτος, καθώς με το προχθεσινό διάγγελμά του ο πρόεδρος της χώρας Μοχάμεντ Μόρσι απέτυχε να ικανοποιήσει το βασικό αίτημα της αντιπολίτευσης, δηλαδή την παραίτησή του μετά από ένα χρόνο στην εξουσία.

 

Με τα δύο στρατόπεδα, των οπαδών και των αντιπάλων του, να έχουν εξαγγείλει μεγάλες συγκεντρώσεις σήμερα και την Κυριακή, στη διαμάχη παρενέβη χθες και ο στρατός, προειδοποιώντας ότι εάν οι πολιτικοί δεν καταφέρουν να βρουν συμβιβαστική λύση, θα αναγκαστεί να αναλάβει πάλι δράση.

 

«Ανθρωποι του Μουμπάρακ»

 

Ο Μόρσι στο διάγγελμά του την Πέμπτη το βράδυ χαρακτήρισε τους αντιπάλους του «εχθρούς» και «δολιοφθορείς», πιστούς στον έκπτωτο δικτάτορα Μουμπάρακ, το διεφθαρμένο καθεστώς του οποίου βούλιαξε την οικονομία της χώρας.

 

Σε μια προσπάθεια να εκτονώσει την ένταση, παραδέχτηκε ότι έκανε ορισμένα λάθη, υποσχέθηκε μεταρρυθμίσεις και απηύθυνε πρόσκληση για «εθνική συμφιλίωση» και συνταγματικές αλλαγές προκειμένου να σταματήσει, όπως είπε, «η πόλωση και η παράλυση που απειλούν τη δημοκρατία». Οι αντίπαλοί του απέρριψαν την «προσφορά», χαρακτηρίζοντάς την «μία από τα ίδια».

 

Είναι προτάσεις, είπαν, που γίνονται «κακή τη πίστει» και τον κατηγόρησαν ότι σφετερίζεται την επανάσταση, βοηθώντας τη Μουσουλμανική Αδελφότητα να παρεισφρήσει στον κρατικό μηχανισμό και «στηρίζοντας τον εξισλαμισμό της κοινωνίας» εις βάρος των οπαδών του κοσμικού κράτους και των άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων.

 

«Το αίτημά μας ήταν πρόωρες προεδρικές εκλογές» λέει ο δημοσιογράφος Μαχμούντ Μπαντρ, «και από τη στιγμή που δεν αναφέρεται αυτό πουθενά στην ομιλία του Μόρσι, εμείς θα κατεβούμε πάλι στους δρόμους στις 30 Ιουνίου». Ο Μπαντρ, ο οποίος λέει ότι είχε ψηφίσει τον Μόρσι στις προηγούμενες εκλογές, είναι από τους πρωτεργάτες πρωτοβουλίας για τη συγκέντρωση υπογραφών με αίτημα την παραίτηση του ισλαμιστή προέδρου, αίτημα που, όπως υποστηρίζει, ήδη έχουν στηρίξει 15.000.000 συμπολίτες του.

 

Οι ισλαμιστές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, από την άλλη, διακηρύσσουν ότι οι τακτικές της αντιπολίτευσης ισοδυναμούν με «πραξικόπημα», δηλώνοντας ότι οι πολέμιοί τους δεν μπορούν να χωνέψουν ότι «έπαιξαν κι έχασαν». Προειδοποιώντας ότι «η βία θα οδηγήσει σε βία», ο Μόρσι παρότρυνε την αντιπολίτευση να διαδηλώσει ειρηνικά, ζήτησε από τους αντιπάλους του να επικεντρωθούν στις βουλευτικές εκλογές, που πιθανώς να γίνουν φέτος, και όχι στο «αντιδημοκρατικό» αίτημα της παραίτησής του, εξαπολύοντας παράλληλα απειλές.

 

Αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να κάνει χρήση διατάξεων του στρατιωτικού νόμου σε ορισμένες περιπτώσεις, προειδοποίησε με διώξεις συγκεκριμένους αξιωματούχους -δικαστικούς και ανώτερους δημόσιους υπάλληλους-, κατηγόρησε «φιλελεύθερους» ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης για προκατάληψη και κατονόμασε τον αντιπολιτευόμενο μεγιστάνα των ΜΜΕ, Μοχάμεντ αλ Αμίν, υποστηρίζοντας ότι ονειρεύεται την επιστροφή του καθεστώτος Μουμπάρακ.

 

«Δεν θα τους αφήσουμε να ησυχάσουν μέχρι να πληρώσουν τους φόρους που οφείλουν στο κράτος» είπε ο Μόρσι και ακολουθώντας τις τακτικές του Ταγίπ Ερντογάν έστειλε λίγη ώρα αργότερα στον Αμίν την εφορία, που τον κατηγόρησε για καθυστέρηση βεβαιωμένων οφειλών 60 εκατομμυρίων δολαρίων και του απαγόρευσε την έξοδο από τη χώρα.

 

Ολα αυτά έγιναν μετά τη μετάδοση σατιρικής εκπομπής από το τηλεοπτικό δίκτυο CBC τού Αμίν, που γελοιοποιούσε τον πρόεδρο Μόρσι. Φάκελο έχει ανοίξει η αστυνομία και για τον οικοδεσπότη της εκπομπής, για προσβολή του προέδρου και του Ισλάμ. Ο δικηγόρος τού Αμίν χαρακτήρισε τις κινήσεις κατά του πελάτη του απόπειρα να «τον λυγίσουν και να αναγκάσουν το κανάλι CBC και την εφημερίδα Elwatan να υποκύψουν στη θέληση του προέδρου». «Πρόκειται για μια δικτατορία» είπε ο Μοχάμεντ Χαμούντα, απειλώντας με μήνυση κατά του Μόρσι. Οπως έγινε γνωστό από δικαστικές πηγές, ένταλμα σύλληψης έχει εκδοθεί εναντίον ακόμη ενός παρουσιαστή και σχολιαστή της τηλεόρασης, του Ταουφίκ Οκάσα, που επικρίνει συχνά τον Μόρσι, με την κατηγορία της «διασποράς ψευδών ειδήσεων». Γνωστός για τις εκπομπές του κατά των ισλαμιστών, ο Οκάσα έχει ήδη ασκήσει έφεση κατά της καταδίκης του σε τέσσερις μήνες φυλάκιση για προσβολή του προέδρου Μόρσι.

 

Σκηνές στην Ταχρίρ

 

Μέσα σε αυτή την εκρηκτική ατμόσφαιρα, οι διαδηλωτές έχουν ήδη στήσει αντίσκηνα στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου και σχεδιάζουν την Κυριακή να περικυκλώσουν το προεδρικό μέγαρο, με τη ρεπουμπλικανική φρουρά να τους προειδοποιεί να μην επιχειρήσουν να περάσουν τις πύλες του, εάν δεν έχουν σκοπό να προκαλέσουν συγκρούσεις.

 

Ηδη στις ταραχές των τελευταίων ημερών τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και πάνω από 230 έχουν τραυματιστεί, με το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να κατηγορεί τη Μουσουλμανική Αδελφότητα ότι υποκινεί το διαθρησκειακό μίσος, που οδήγησε και στο λιντσάρισμα 4 σιιτών μουσουλμάνων αυτή την εβδομάδα στο Κάιρο.

 

 

Scroll to top