01/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ΠΟΛΥΣΥΖΗΤΗΜΕΝΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ

Είναι ο Διόνυσος

      Pin It

getFile (39)Οι «Βάκχες» του Ευριπίδη είναι το μοναδικό έργο της αρχαιότητας όπου ο Διόνυσος πρωταγωνιστεί με τη μορφή ανθρώπου. Αυτόν τον ρόλο αποφάσισε να εμπιστευτεί ο σκηνοθέτης Δημήτρης Λιγνάδης στο ποπ είδωλο Σάκη Ρουβά, στην καλοκαιρινή παράσταση που έχει ήδη εγείρει καλλιτεχνικές συζητήσεις όλων των ειδών. Πρόκειται για ριζοσπαστικό καλλιτεχνικό εγχείρημα ή για μια παράσταση με εξασφαλισμένη διαφήμιση και κοινό, αμύητο στην αρχαία τραγωδία αλλά μεγάλο και καλοκαιρινό;

 

Με χαρακτηρισμούς όπως «τολμηρή, μοντέρνα, προκλητική», με ετερόκλητη καλλιτεχνική ομάδα, με «νέα, δρώσα μουσική συνύπαρξη» ελληνικών παραδοσιακών και αφρικανικών ήχων, με την επίγνωση του Δ. Λιγνάδη ότι «κάνουμε ένα ακραίο αλλά νόμιμο εγχείρημα, αισθάνομαι θιασώτης του Διονύσου και της Διονυσιακής Τέχνης που φέρει ο Σάκης Ρουβάς», αλλά και την κατάθεση της παραγωγού Αιμιλίας Υψηλάντη «προχωράμε με σεβασμό, τόλμη και τον φόβο της ύβρεως», η παράσταση θα περιοδεύσει σε πολλά θέατρα. Η πρεμιέρα της θα δοθεί στις 9 Ιουλίου στη Σαλαμίνα, γενέτειρα του Ευριπίδη. Το Φεστιβάλ Επιδαύρου δεν την περιέλαβε, όμως, στο πρόγραμμά του.

 

«Η Επίδαυρος δεν είναι αυτοσκοπός», είπε στη συνέντευξη Τύπου ο Δ. Λιγνάδης. Μίλησε για τη συνειδητή επιλογή του πρωταγωνιστή του. «Το σκεφτόμουν 4-5 χρόνια και του το ζητούσα διακαώς. Στη φάση που βρίσκεται η χώρα πρέπει “να κοιτάξουμε τα ωραία μέσα μας ερείπια”, όπως έλεγε ο Ελύτης. Να κοιτάξουμε στο μέλλον, αλλά να ρίξουμε και μια ματιά στο παρελθόν. Η άποψή μου στις “Βάκχες” συνδέεται ιδεολογικά με τη “Δήλωση του ‘66” του Ελύτη». Και θύμισε τα λόγια του ποιητή: «Αντιλαμβάνομαι την Ποίηση σαν μια πηγή αθωότητας γεμάτη από επαναστατικές δυνάμεις που αποστολή μου είναι να τις κατευθύνω επάνω σ’ έναν κόσμο απαράδεκτο για τη συνείδησή μου, ελπίζοντας μέσ’ από συνεχείς μεταμορφώσεις να τον κάνω πιο σύμφωνο με τα όνειρά μου… Είμαι ένας ειδωλολάτρης που του έτυχε ν’ αγγίξει από το άλλο μέρος, άθελά του, τη χριστιανική αγιότητα».

 

Ο Σάκης Ρουβάς εξέφρασε ένα μεγάλο «ευχαριστώ στον Λιγνάδη, που με κάνει κοινωνό της μαγείας του. Είμαι πολύ ευτυχής, που συνεργάζομαι με σπουδαίους ανθρώπους του θεάτρου». Και δήλωσε αυθόρμητα: «Εχω μεγάλη λαχτάρα να παίξω στο θέατρο της Επιδαύρου». Ομολόγησε ότι φλερτάρει σοβαρά με την υποκριτική, σαν δεύτερη φάση της καριέρας του. «Είναι μεγάλη η επιθυμία μου να μπω στον χώρο του θεάτρου. Η εμπειρία των “Βακχών” με έχει αλλάξει ήδη. Εχω αποκτήσει ένα βαθύ τρόπο σκέψης και αίσθησης και το οφείλω στον Λιγνάδη και τον Ευριπίδη». Θύμισε, μάλιστα, ότι πήρε μαθήματα υποκριτικής στο εξωτερικό, ενώ έχει παίξει ήδη σε μία ελληνική και μία ξένη ταινία. Στην ξένη, μάλιστα, «Στα άκρα» του Τζόρνταν Μπάρκερ, είχε υποδυθεί έναν σίριαλ κίλερ και τα είχε πάει περίφημα.

 

Τον μάντη Τειρεσία ερμηνεύει η Ρούλα Πατεράκη. Τον Βασιλιά Κάδμο ο Γιάννης Καρατζογιάννης. Τον Πενθέα ο Δημήτρης Πασσάς, αριστούχος του Εθνικού Θεάτρου. Την Αγαύη η Μαρία Κίτσου, βραβείο Μελίνα Μερκούρη του 2012. Ο Δημήτρης Λιγνάδης θα υποδυθεί τον Αγγελιοφόρο. Κορυφαία του χορού η Γιώτα Βέη.

 

«Είμαι φίλη με τον Δ. Λιγνάδη και δέχτηκα με χαρά. Είναι μια χαρούμενη πρόκληση να συνεργαστώ με τον Σάκη και είμαι πολύ ευχαριστημένη από τις πρόβες. Θεωρώ ότι θα δικαιωθούν οι προσπάθειες όλων μας», είπε η έμπειρη και καταξιωμένη Ρούλα Πατεράκη.

 

Η νέα μετάφραση είναι του Γιάννη Λιγνάδη, η μουσική του Γιώργου Πούλιου με τη συμμετοχή και τη συνεργασία του Μιχάλη Αφολαγιάν, μουσικού και ηθοποιού, ο οποίος διδάσκει αφρικανική μουσική. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Εύας Νάθενα και οι χορογραφίες της Δάφνης Ασημακοπούλου. Η παραγωγή είναι της εταιρείας «Αργώ».

 

Η παράσταση υποστηρίζει τους σκοπούς του Συλλόγου Φίλων παιδιών με καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ και το νέο του έργο, την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, προσφέροντας μέρος των εσόδων της.

 

B.Tζεβελέκου

Scroll to top