08/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο OHE έχει απαιτήσει να σταματήσει να χρησιμοποιείται το όνομα της οργάνωσης

Η Μις των απατηλών Ηνωμένων Εθνών

      Pin It

Της Χριστίνας Πάντζου

 

Μοντέλο, γυμνάστρια και μητέρα δύο παιδιών, η Ερίν Μόργκαρτ ετοιμάζεται πυρετωδώς εδώ και μήνες για τη συμμετοχή της στον Διαγωνισμό Μις Ηνωμένων Εθνών που ανοίγει τις… πασαρέλες του στις 5 Ιουλίου στο Κανκούν του Μεξικού. Περσινή Μις Ηνωμένα Εθνη (ΗΠΑ), εκτός από τη συνήθη μέριμνα για εξαντλητική άσκηση, εξουθενωτική δίαιτα, θεραπείες ομορφιάς και όλα τα συμπαρομαρτούντα ενός αντάξιου του τίτλου του διαγωνισμού, το τελευταίο διάστημα μελετά και το δαιδαλώδες σύστημα των Ηνωμένων Εθνών και των αρμοδιοτήτων των δεκάδων υπηρεσιών του. «Το πιθανότερο είναι να μη ρωτήσουν για τα Ηνωμένα Εθνη στη συνέντευξη, αλλά πρέπει να είσαι προετοιμασμένη, όπως στους διαγωνισμούς bodybuilding, ώστε να εξασφαλίσεις ότι είσαι στην καλύτερη φυσική φόρμα σου και ψυχικά και πνευματικά έτοιμη για οτιδήποτε χρειαστεί έναντι των συναγωνιστριών σου των άλλων χωρών».

 

Επιπλέον, όπως υπερηφάνως εξηγεί, η εκπροσώπηση κάθε χώρας στον διαγωνισμό, όπως ακριβώς και στα Ηνωμένα Εθνη, διέπεται από τους κανόνες της διπλωματίας, καθώς οι υποψήφιες βαθμολογούνται και ως προς τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν με τις άλλες διαγωνιζόμενες αλλά και με το κοινό. Οσο για το χρηματικό έπαθλο που συνοδεύει τον τίτλο, όλες δηλώνουν πως θα το διαθέσουν για φιλανθρωπικές οργανώσεις. Πρόσθετο προσόν είναι και οι ξένες γλώσσες, τόσο ώστε κάποιες υποψήφιες δεν παραλείπουν να σημειώνουν στο βιογραφικό τους ότι γνωρίζουν Λατινικά, έστω κι αν τους είναι άχρηστα στο ευάρεστο καθήκον τους «να εκπροσωπούμε επάξια τη χώρα μας και να προσελκύουμε τουρισμό».

 

Διότι περί αυτού πρόκειται. Παρά τον τίτλο του διαγωνισμού, που επιχειρεί να παρουσιάσει τις διαγωνιζόμενες ως πρέσβειρες των χωρών τους, δεν έχει καμία σχέση με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος επανειλημμένως έχει διαμαρτυρηθεί και έχει απαιτήσει από την εταιρεία που διοργανώνει την εκδήλωση να σταματήσει να χρησιμοποιεί το όνομα της οργάνωσης και το έμβλημά της. Μάταια έως τώρα, καθώς η διοργάνωση συνεχίζεται για τρίτη χρονιά για γυναίκες, άντρες και έφηβες και μάλιστα με συγκεκριμένες προδιαγραφές διακρίσεων που σε τίποτε δεν συνάδουν με τις αρχές ισότητες του ΟΗΕ. Για παράδειγμα, ενώ οι Μις Ηνωμένα Εθνη πρέπει να είναι άνω των 21 ετών και παντρεμένη με έναν «βιολογικά γεννηθέντα αρσενικό», ο Μίστερ Ηνωμένα Εθνη αρκεί να είναι άνω 19 και μπορεί να είναι ανύπαντρος, παντρεμένος ή διαζευγμένος!

Scroll to top